Dostupni linkovi

Uoči hrvatskih predsjedničkih izbora: Drugi krug vjerojatan


Još je manje od tjedan dana do prvog kruga predsjedničkih izbora u Hrvatskoj koji će biti održan u nedjelju 28. prosinca. Prema anketama, najviše potpore imaju aktualni predsjednik Ivo Josipović kojeg podupire vladajuća koalicija lijevog centra i kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović.

Bez prevelikih skandala i bez prevelikih tenzija, primjereno razmjerno maloj težini koju funkcija predsjednika države ima u hrvatskom političkom sustavu – tako se može ocijeniti dosadašnji tijek kampanje.

„Za sada možemo procijeniti da se ništa spektakularno ne događa, ali i da stranke u stvari ne daju neku preveliku važnost tim izborima, namjerno ili nenamjerno. Ima se dojam da i Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska partija Hrvatske (SDP) nekako nisu sa srcem uz svoje kandidate i da ne žele ovim izborima pridati neku veliku važnost“, ocjenjuje za naš radio komentatorica Hrvatske radio-televizije Jasmina Popović.

Prema anketama, aktualnom predsjedniku Ivi Josipoviću, kojeg podupire vladajuća koalicija lijevog centra, potpora jei dalje najveća, ali očito neće sve biti riješeno u prvom krugu. On po jednoj relevantnoj anketi dobiva 42, a po drugoj 46 i po posto glasova, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović je solidno druga sa 30, odnosno 35 posto potpore, kandidat desno od nje Milan Kujundžić je treći sa 9 i po posto, odnosnopo drugoj anketi nešto preko 7 posto i posljednji je kandidat udruge koja je sprječavala deložacije prezaduženih građana Ivan Sinčić, koji ima 7,5 posto, odnosno po drugoj, istinabog nešto manje relevantnoj anketi nešto preko 9 posto potpore. Dakle, drugi krug je gotovo izvjestan.

Europa, nova Hrvatska, tajkuni i bankari

Svi kandidati kao središnji problem hrvatskog društva i hrvatskih građana vide tešku gospodarsku situaciju. Ivo Josipović bi ustavnim promjenama osigurao više demokracije i stabilnosti iefikasnije institucije.

Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović
Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović

„Izbori za predsjednika nisu samo izbori za osobu, to su izbori o budućnosti Hrvatske, o tome kako vidimo Hrvatsku u narednih pet godina. Nudim Hrvatsku koja je otvorena, demokratska, progresivna, koja je otvorena za različitosti, koja je otvorena za komunikaciju s Europom, svijetom, susjedima", poručuje Josipović.

Kolinda Grabar Kitarović, među ostalim, puca na jednu od slabijih Josipovićevih točaka, činjenicu da je on na svoj prvi mandat izabran kao kandidat SDP-a, čija Vlada ima jako loše ekonomske rezultate.

„Ako ste zadovoljni s proteklih pet godina, ako danas živite bolje nego prije pet godina, onda zadržite status quo“, njena je poruka biračima.

Milan Kujundžić zalaže se da se u Ustav zapiše da Hrvatska ima temelj u Domovinskom ratu i referendumu o neovisnosti iz 1991.

„Vi odlučujete da li želite ostati zarobljenici prošlih vremena, kasti koje su dovele zemlju u stanje u kojem je sada. Ili ćete birati novu Hrvatsku, zemlju slobodnih ljudi, slobodnog predsjednika koji od prvog dana reagira na sve što ne valja i potiče na sve što valja“, kaže Kujundžić.

Sinčić je po običaju bio najbombastičniji, a naglasak mu je na borbi protiv tajkuna i bankara.

„Ja neću dozvoliti bandi da nam krade po zemlji. Ja ću angažirati svoje tajne službe i svoju diplomaciju da vratimo sve što je ukradeno od vas, od vaših roditelja. To će sve biti vraćeno na vaše račune. Tajne službe će prisluškivati kriminalce, uz pomoć diplomacije ćemo otići u inozemstvo i u dogovoru s agencijama vratiti imovinu hrvatskim građanima. Provest ćemo također i monetarnu reformu i ukinuti valutnu klauzulu“, obećava Sinčić.

Danas do ponoći je rok za objavu dosadašnjih donacija za izbornu kampanju. Na svojim Internet stranicama već su ih objavili Ivo Josipović i Milan Kujundžić, a i ostalo dvoje kandidata kaže da će poštovati rok.

Josipović je od početka kampanje prikupio oko 6 milijuna kuna (oko 800.000 eura), od čega su trećinu donacije, a ostalo su uplatile stranke vladajuće koalicije lijevog centra koje ga podupiru na ovim izborima. Među ostalim, maksimalni iznos za fizičke osobe – 30.000 kuna (4.000 eura) uplatilo je pet članova Vlade iz redova manje stranke vladajuće koalicije – narodnjaka Vesne Pusić. Već je potrošeno 90 posto prikupljenog iznosa, od toga najviše – preko 2 milijuna kuna – jednoj PR agenciji. Maksimalni iznos koji se smije potrošiti na kampanju je 8 milijuna kuna.

Kujundžić je prikupio nešto više od pola milijuna kuna (oko 70.000 eura) i potrošio 80 posto. Najveća je donacija - oko 200.000 kuna (oko 26.500 eura) - slavonske regionalističke stranke HDSSB, koju je osnovao Branimir Glavaš, koji sada u Mostaru služi kaznu za ratne zločine u Osijeku početkom devedesetih.

HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović izvijestila je da je prikupila oko 2 i po milijuna kuna (oko 330.000 eura), od čega su 95 posto donacije. Kandidat Ivan Sinčić prikupio je oko 100.000 kuna (13.500 eura) donacija, od toga svega 20 posto u novcu, a ostalo u uslugama.

Izbori su u nedjelju 28. prosinca, i pratit će ih gotovo 800 nestranačkih promatrača, najviše iz klerikalne nevladine udruge „U ime obitelji“.

XS
SM
MD
LG