Dostupni linkovi

Na izborima 28. prosinca četiri predsjednička kandidata


Četvero je kandidata na izborima za hrvatskog predsjednika, čiji će se prvi krug održati 28. prosinca – aktualni predsjednik Ivo Josipović, kandidatkinja HDZ-a Kolinda Grabar Kitarović, desno od nje Milan Kujundžić i kandidat nevladine udruge Živi zid koja pokušava spriječiti deložacije zbog ovrha Ivan Vilibor Sinčić. Predsjednički mandat traje pet godina, a ovlasti su mu razmjerno skromne.

Od sedam zaprimljenih kandidatura, četiri su valjane, objavilo je Državno izborno povjerenstvo – Kolinda Grabar Kitarović, Ivo Josipović, Milan Kujundžić i Ivan Sinčić.

Prvi krug izbora bit će održan 28. prosinca, od utorka pa do 26. prosinca u ponoć traje izborna promidžba, a predsjednik Državnog izbornog povjerenstva i predsjednik Vrhovnog suda Hrvatske Branko Hrvatin podsjeća kandidate da izvori financiranja kampanje moraju biti transparentni:

„Dužni su u roku od 3 dana od objave liste kandidata obavijestiti javnost o okvirnom iznosu vlastitih sredstava koja će koristiti u izbornoj promidžbi. To znači – o njihovoj okvirnoj visini, ali svakako i o izvorima tih sredstava. Drugi dio izvora su donacije političkih stranaka koje su predložile kandidate, ili pravnih i fizičkih osoba. Vi znate da smo u mogućnosti gotovo u realnom vremenu vidjeti sve donacije koje dolaze na te posebne račune i gdje se odlijevaju, odnosno na koje troškove“, napominje Hrvatin.

Aktualni predsjednik Ivo Josipović ide na drugi petogodišnji mandat, i o njemu se zna gotovo sve. Sveučilišni profesor međunarodnog kaznenog prava, kompozitor ozbiljne glazbe, oženjen, otac dvoje djece.On svoju kandidaturu temelji na projektu „Druge republike“.

„Druga republika je dakle ona koja je provela uspješne reforme, dovršila tranziciju, i koja djeluje po najvišim kriterijima, najvišim standardima razvijenog društva“, pojašnjava Josipović.

„Radi se o kandidatu kontinuiteta“, kaže za naš radio o Josipoviću politička analitičarka Aleksandra Kolarić.

„Sadašnji predsjednik obećava nastavak istim smjerom i istim putem i to jasno proizlazi iz njegovog slogana 'I drugi put - pravi put'. On je ujedno kandidat centra i lijevog centra“, komentira Aleksandra Kolarić.

Nesnalaženje u politici

HDZ-ova kandidatkinja Kolinda Grabar Kitarović bivša je ministrica vanjskih poslova i aktualno pomoćnica glavnog tajnika NATO-a.

„Prva je točka mojega programa gospodarski rast za bolji život u Hrvatskoj. Vrlo jednostavno! Cijeli se program temelji upravo na tome – na hrvatskoj stvarnosti. Ne prodajem floskule, učene termine“, poručuje Grabar Kitarović.

„Kandidatkinja desnog centra je diplomatkinja, visoko obrazovana, visoko rangirana činovnica NATO-a, međutim u dosadašnjih par mjeseci kampanje pokazala je zabrinjavajuće nesnalaženje u politici – kako ona, tako i njezini savjetnici u samoj kampanji“, prosudba je Aleksandre Kolarić.

Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić
Milan Kujundžić i Ivan Vilibor Sinčić

Milan Kujundžić nije uspio na predsjedničkim izborima u HDZ-u, pa je osnovao svoju stranku.

„Ako ostanu isti ljudi, ništa se promijeniti neće. Ako dođe Milan Kujundžić, počinju raditi institucije i sve će se promijeniti“, obećava ovaj kandidat.

Kolegica Kolarić je i PR ekspert:

„On zvuči kao da dolazi iz neke narodne basne, vrlo često govori o svemu, samo ne o stvarnim ovlastima predsjednika“, kaže o Kujundžiću.

Ivan Sinčić kandidat je nevladine udruge Živi zid koja pokušava spriječiti deložacije nakon ovrha.

„Mi se prije svega zalažemo za poništenje pretvorbe i privatizacije, za povratak svega otetoga, za što se temelj nalazi u zakonima, zalažemo se za lustraciju svih ratnih profiteta, propalih politika i propalih političara“, jedna je od njegovih poruka.

Vrijednosno potpuno izgubljen - tako ga opisuje kolegica Kolarić.

„Njegovi stavovi –ovo što je do sada izašlo van – tu ima svega i svačega, od branitelja do krajnje anarhističko-lijevih stavova. On će sigurno okupiti nešto protestnih glasova onih koji smatraju da su svi političari dio elite, da su svi isti, da su svi jednaki lopovi. Dakle, tako duboko razočarani glasači će vjerojatno biti motivirani,pa izaći i glasati za ovog kandidata koji - jasno – nema nikakve šanse“, smatra Aleksandra Kolarić.

Ankete za sada najavljuju da nijedan kandidat neće u prvom krugu dobiti preko 50 posto svih glasova, i da bi u drugi krug mogli ići Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović.

Što u slučaju izborne pobjede nekoga od njih – Josipović kao kontinuitet, procjenjuje kolegica Kolarić, a moguća prva hrvatska predsjednica kretala bi se u gabaritima retorike svog stranačkog šefa Karamarka koja je skrenula udesno:

„Na kursu ovog HDZ-ovog povijesnog revizionizma i zaoštravanja odnosa u regiji – to bi se moglo odraziti na nju“, komentira Aleksandra Kolarić.

XS
SM
MD
LG