Dostupni linkovi

Skoro tisuću postupaka protiv medija pred sudovima u Hrvatskoj


Broj aktivnih kaznenih predmeta u kojima su tuženici novinari na svim sudovima u Hrvatskoj na dan 31. prosinca 2020. godine bio je 125.
Broj aktivnih kaznenih predmeta u kojima su tuženici novinari na svim sudovima u Hrvatskoj na dan 31. prosinca 2020. godine bio je 125.

Najmanje 924 sudska postupka "teška" oko 10,5 milijuna eura vode se aktualno u Hrvatskoj protiv novinara i medija, upozorilo je Hrvatsko novinarsko društvo (HND).

Početkom 2019. godine bila su u Hrvatskoj u toku 1.163 postupka po tužbama protiv medija i novinara, a u 2020. godini ta je brojka iznosila 905.

"Čak 89% ispitanih medija odgovorilo da im tužbe otežavaju poslovanje, dok se 37% njih jedva ili jako teško s tim nosi. To je strašan podatak. To znači da, u principu, skoro 90% medija kaže da im to opterećuje poslovanje. Tu je najčešće riječ o malim i neprofitnim medijima, koje ovakve tužbe dovode do ruba propasti", upozorila je glavna tajnica HND-a Ema Tarabocchia na konferenciji za medije u Zagrebu.

Što je SLAPP?

Tijekom 2018., 2019. i 2020. godine pravomoćno je okončano 128 kaznenih postupaka protiv novinara, stoji u izvještaju Ministarstva pravosuđa i uprave dostavljenom HND-u.

U 38 slučajeva odbačena je privatna tužba ili optužnica, u 51 slučaju postupak je obustavljen, u dva slučaja donesene su odbijajuće presude, a u 25 slučajeva oslobađajuće.

Osuđujuća presuda donesena je u ukupno 12 slučajeva unazad tri godine, pa iako je tek svaka deseta presuda protiv novinara osuđujuća, te tužbe umaraju i zastrašuju novinare i otežavaju njihove kontakte sa izvorima, naglasila je Ema Tarabocchia.

U velikom broju ovih postupaka riječ je o SLAPP-u (Strategic lawsuit against public participation), tužbama kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija, ocjenjuju u HND-u.

Riječi odvjetnika i novinara

Zagrebačka odvjetnica Vanja Jurić, članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe, kazala je kako ovi podaci pokazuju da se u Hrvatskoj u stvari radi o svojevrsnoj kulturi tuženja medija, gdje tužitelji dugotrajnošću i financijskim iscrpljivanjem vrše pritiska na medije pokušavajući ih legalnim putem kazniti i zastrašiti, no istovremeno doći i do dodatnih prihoda.

Kako su to u velikom broju političari i ljudi iz vlasti, neke stvari se mora iznova reći.

"Tužbe nisu i ne smiju biti sredstvo zastrašivanja novinara i medija.
- Vanja Jurić, članica Stručne skupine Europske komisije za SLAPP tužbe

"Tužbe nisu i ne smiju biti sredstvo zastrašivanja novinara i medija. To im nije ni društvena ni zakonska svrha. A političarima, dužnosnicima i tijelima javne vlasti stalno moramo naglašavati, pojašnjavati i osvještavati da moraju moći prihvatiti kritiku. Njihov položaj i njihova moć naprosto zahtijevaju da su podložniji kritici javnosti i medija, i to moraju moći prihvatiti", poručila je Vanja Jurić.

Novinar portala Telegram.hr Drago Hedl je, govoreći o sudskim postupcima, kazao kako suci često zovu sudske vještake kada sude, ali da im stručna pomoć nikada nije potrebna kada sude novinarima i medijima.

"Nisam čuo nikada da je neki sudac od lingvista ili medijskog stručnjaka tražio vještačenje nekog teksta", upozorio je Hedl.

Drago Hedl (na fotografiji, fotoarhiv): Sucima stručna pomoć nikada nije potrebna kada sude novinarima i medijima
Drago Hedl (na fotografiji, fotoarhiv): Sucima stručna pomoć nikada nije potrebna kada sude novinarima i medijima

Potpredsjednik HND-a i urednik portal Virovitica.net Goran Gazdek kazao je kako tužbe protiv njega i njegovog portala iznose 200.000 kuna, sam portal ima proračun oko 20.000 kuna.

"Ako se tužbe realiziraju, moj portal bi bio ugašen", upozorio je Gazdek.

"Medije se visokim odštetnim zahtjevima želi uništiti financijski, a ono što posebno zabrinjava je činjenica da u podizanju tužbi sudjeluju i visoki državni dužnosnici, 'lokalni šerifi', pa i sami suci", dodao je predsjednik HND-a, Hrvoje Zovko.

O postupcima - ukratko

Najviše postupaka, njih 479, vodi se protiv novinara i medija u izdanju nakladnika Hanza Media, koji izdaje dnevni list Jutarnji list i tjednik Globus, nakon njih po broju tužbi slijede mediji i novinari izdavača Styria sa 203 tužbe.

Oni izdaju dnevnik Večernji list i dnevnik s najvećom nakladom u Hrvatskoj 24 sata, nešto preko 50 postupaka vodi se protiv portala Index.hr i njegovih novinara, a nešto ispod 50 protiv tjednika Nacional i portala Telegram.hr i njihovih novinara.

U aktivnim sudskim sporovima visina tužbenih zahtjeva kreće se od nekoliko tisuća kuna do čak više od milijun kuna, dok najdulji sudski spor traje čak 12 godina.

Od ukupnog broja tužbi, njih 892 se odnose na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda koji se vode protiv nakladnika, njihovih urednika i novinara zbog objavljenih tekstova i priloga, dok su trenutno aktivna 32 kaznena postupka, navodi HND.

Prema službenim podacima Ministarstva pravosuđa i uprave, koje je zatražio HND, ukupan broj aktivnih kaznenih predmeta u kojima su tuženici novinari na svim sudovima u Hrvatskoj na dan 31. prosinca 2020. godine bio je 125.

Također, lani je protiv novinara pokrenuto novih 489 parničnih predmeta za naknadu štete, a ukupno 840 parnica još nije riješeno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG