Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatske carinske mjere ujedinjuju regiju


Nove i enormno visoke mjere za uvoz voća i povrća Hrvatska je donijela u sezoni proizvodnje

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirko Šarović potvrdio je novinarima da će u ponedjeljak biti održan sastanak, u Parlamentarnoj skupštini BiH, ministara poljoprivrede zemalja regije koje su pogođene hrvatskim mjerama. On očekuje da će Hrvatska promijeniti stav oko spornih mjera kontrole voća i povrća koje dolazi izvan EU i povećanja taksi. Na pitanje novinara kakav će stav BiH zauzeti, Šarović je rekao da zemlje neće donositi posebne odluke nego će njihov nastup prema Hrvatskoj biti jedinstven.

„Naša namjera je da izađemo sa zajedničkim stavom ukoliko to bude moguće jer svaka zemlja ima svoje iskustvo i nisu sve zemlje u istoj poziciji. Neke od zemalja imaju značajnu razmjenu poljoprivrednih proizvoda dok druge nemaju, kao naprimjer Crna Gora, tako da njen interes ne može biti tako veliki kao naš u BiH. Naša očekivanja su da ćemo postići određeni dogovor s Hrvatskom. Ne mogu vam govoriti o detaljima, ali ja sam u dnevnoj komunikaciji s Hrvatskom tako da vjerujem da ćemo to pitanje riješiti na jedan od načina, ali najbolji način je da Hrvatska povuče ovaj svoj pravilnik ili ga revidira i da mjere budu na nivou prosjeka drugih europskih zemalja.“

Nemanja Vasić, dopredsjednik Vanjskotrgovinske komore BiH smatra da je Hrvatska nove i enormno visoke mjere smišljeno donijela u sezoni proizvodnje.

„Uvedena je mjera koja naše proizvode navodi da poskupe i koji neće više biti konkurentni na hrvatskom tržištu. Znajući da će Europska komisija ili mi direktno to s Hrvatskom riješiti u naredna dva mjeseca, efekat je postignut.“

Proteklih dana većina poljoprivrednika iznijela je stav da s kontramjerama i BiH treba nastupiti prema Hrvatskoj.

„Ono što našem Savjetu ministara BiH predlažem je da po principu reciprociteta postupe isto tako prema Hrvatskoj. Neka ne izmišljaju toplu vodu nego neka uvedu naše zaštitne mjere i zaštite naše poljoprivredne proizvođače“, rekao je Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednika RS-a koji smatra da se poljoprivrednici ne trebaju ljutiti na Hrvatsku koja na ovakav način želi zaštiti svoje proizvođače nego na BiH koja ne čini ništa.

Pravo rješenje je dogovor: Mirko Šarović
Pravo rješenje je dogovor: Mirko Šarović

Šarović je proteklih dana nekoliko puta poslao oštre reakcije prema Hrvatskoj jer je ovo treća barijera Hrvatske prema BiH i kosi se s principima SSP-a. Međutim ne vidi rješenje u kontramjerama prema susjedima.

„To nije dobro i to nije pravo rješenje. Pravo rješenje je da napravimo dogovor i to brzo i efikasno. Također, pravo rješenje je da kupujemo domaće proizvode. Ljudi, to je najefikasnija mjera.“

Podsjećamo, Hrvatska je za voće i povrće koje uvozi iz zemalja koje nisu članice Europske unije odredila 22 puta veće takse odnosno 270 eura za razliku od dosadašnjih 12 eura.

Zbog toga se ministar Šarović zvaničnim pismom obratio i Europskoj komisiji navodeći da će bosanskohercegovačka poljoprivreda uvođenjem novih taksi doživjeti visok pad na tržištu kao i poljoprivreda Srbije, Makedonije, Crne Gore, Albanije i Kosova.

  • 16x9 Image

    Maja Nikolić

    Novinarstvom se bavi od 2006. godine nakon završenog studija žurnalistike u Sarajevu. Dopisnica je RSE iz Tuzle od 2007. Bavi se najviše socijalnim, političkim i temama ratnih zločina. Često govori o pravima manjina i marginaliziranih skupina, posebice djece. Dobitnica je nagrade UNICEF-a za promicanje prava djece.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG