Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Slovenija objavila jednostranu izjavu uz arbitražni sporazum


Slovensko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je kasno sinoć na svojim web-stranicama tekst jednostrane izjave uz arbitražni sporazum dviju vlada koji su 4. ovog mjeseca u Stockholmu potpisali premijerka Jadranka Kosor i premijer Borut Pahor.

U tekstu koji je dostavljen i hrvatskom veleposlanstvu u Sloveniji naglašava se da Slovenija time odgovara na hrvatsku jednostranu izjavu uz sporazum, nadalje da je Slovenija prilikom raspada bivše Jugoslavije imala "teritorijalni kontakt s otvorenim morem" i da je zadaća arbitraže da to potvrdi.

"Uz uvažavanje suverenog prava svake države da daje jednostrane izjave i vodeći računa da je Slovenija bila upoznata s namjerom Hrvatske da uz Arbitražni sporazum podnese svoju jednostranu izjavu, Slovenija izjavljuje da se ne slaže s izjavom Hrvatske od 9. studenoga 2009. godine niti s njenim sadržajem", navodi se na početku slovenske jednostrane izjave.

"Republika Slovenija izjavljuje da u skladu s međunarodnim pravom jednostrana izjava dana uz arbitražni sporazum nema učinka na njegov sadržaj i da izjava Hrvatske od 9. studenoga nema učinka na arbitražni postupak", navodi se u nastavku izjave.

"Republika Slovenija izjavljuje da je zadaća arbitražnog suda da odredi teritorijalni kontakt teritorijalnog mora Slovenije s otvorenim morem (dodir Slovenije s otvorenim morem), dakle očuvanje prava Slovenije na dodir s otvorenim morem koji je ona imala na dan osamostaljenja 25. lipnja 1991. godine. Republika Slovenija izjavljuje također da se arbitražni sporazum tumači u skladu s uobičajenim značenjem izraza koji se nalaze u odredbama samog sporazuma", navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova.


Optimizam nakon potpisivanja sporazuma


Hrvatska premijerka Jadranka Kosor i slovenski premijer Borut Pahor potpisali su 4. studenog u Stockholmu sporazum o arbitraži za definiranje granične crte između dviju država.

„Ovaj je sporazum dobar za sve strane, ovaj smo korak pouzeli zbog budućnosti Hrvatske i naše djece,“ kazala je hrvatska premijerka i dodala:

„Ali isto tako mislim da je to korak koji je donio novu nadu i našim susjedima –jugoistoku Europe!“

„Danas je dobar dan i za cijelu međunarodnu zajednicu“, kazao je u svom obraćanju slovenski premijer Pahor, naglašavajući da se ovdje rješava probleme umjesto da ih se stvara, i da je to nadahnuće za budućnost.

„Ovo je važan korak naprijed, jer time Hrvatska skida bilo kakvu obavezu prema Sloveniji u razdoblju od danas, pa do ulaska u Europsku uniju,“ kaže za naš radio politički analitičar Davor Gjenero.“Glavno obilježje potpisanog sporazuma je da se stanje na granici zamrzava od današnjeg dana pa do trenutka
kada Hrvatska potpiše pristupni ugovor sa EU. Nakon toga Počinje arbitražni proces.“

Arbitraži se u Sloveniji protivi desna opozicija, i vjerojatno će zatražiti i dobiti referendum. U Hrvatskoj su protiv arbitraže od lijeve opozicije, preko Katoličke crkve do lijevih i desnih intelektualaca.
XS
SM
MD
LG