Dostupni linkovi

Potvrđena prva optužnica protiv Sanadera


Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković pred sudom u Zagrebu, 30. rujan 2011.
Optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda u cjelosti je potvrdilo prvu optužnicu protiv bivšeg premijera i bivšeg predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, koja ga tereti za ratno profiterstvo, to jest uzimanje 3,6 milijuna kuna provizije od zajma koji je austrijska Hypo banka 1995. odobrila Hrvatskoj, izvijestila je novinare nakon dvoiposatsatnog ročišta zatvorenog za javnost USKOK-ova tužiteljica Tamara Laptoš.

Sanaderovi branitelji kazali su kako nisu iznenađeni odlukom sudskog vijeća, i izrazili rezervu oko daljeg toka postupka.

„Državno odvjetništvo je u velikoj prednosti pred obranom, ne samo iz razloga što ono već 10 mjeseci radi te spise, nego i zbog toga što je stav suda prema njima prilično benevolentan, i ne znam da li imamo sve garancije za pravično suđenje na ovom sudu“, kazala je odvjetnica Jadranka Sloković.

Očekuje se da pripremno ročište bude zakazano za 14 dana, kada bi mogao biti određen i datum početka glavne rasprave.

Sanader je krajem srpnja odbacio pred istražnim organima optužbe da je u postupku odobravanja kredita Hypo banke Hrvatskoj za kupovinu zgrada za veleposlanstva uzeo proviziju od – preračunato – pola milijuna eura.

Ivo Sanader

Po već viđenom scenariju – odbacivanje inkriminacije, iznošenje obrane i bez odgovaranja na pitanja istražitelja – tako je prošlo jednosatno ispitivanje bivšeg hrvatskog premijera Ivo Sanadera u srpnju.

“Gospodin Sanader je dao obranu u odnosu na inkriminacije vezane za proviziju isplaćenu određenoj osobi po “Hypo banci”. Negirao je tu inkriminaciju i dao je svoje viđenje slučaja”, kazao je njegov branitelj Čedo Prodanović.

Bivšeg premijera i bivšeg šefa HDZ-a sumnjiči se da je kao zamjenik ministra vanjskih poslova 1994. i 1995. zlorabio položaj i ovlasti tako da je s austrijskom Hypo bankom dogovorio proviziju od sedam milijuna austrijskih šilinga (3,5 milijuna kuna, 500.000 eura) za zajam od 140 milijuna šilinga koji je ta banka odobrila hrvatskoj Vladi za opremanje diplomatskih predstavništava.

Sanader je već ranije izjavio kako mu je slučaju Hypo-banke savjest čista, i da nije tražio ili primio novac ni od koga.

Zbog povrijeđene noge Sanader je opet dao iskaz u zatvoru, ali branitelji su negirali medijske špekulacije kako je ozbilno bolestan.

Sanadera se sumnjiči u ukupno šest slučajeva zloupotrebe položaja i ovlasti. Osim slučaja “Fimi-media”, u kojem ga se summnjiči za “isisavanje” novca iz javnih poduzeća i ministarstva i danas aktualne “Hypo – banke”, predstoje mu još susreti sa istražiteljima oko slučaja posredovanja da Hrvatska elektroprivreda ispod cijene isporuči električnu energiju tvrtki “Dioki” njegovog prijatelja Roberta Ježića, slučaj pokušaja prodaje “Diokijevog “ skladišta javnom poduzeću “Janaf” debelo iznad cijene, slučaj dobijanja luksuznog mercedesa od Ježića gdje istražni organi pretpostavljaju da se tadi o pranju novca, i politički, financijski i medijski najinteresantniji slučaj INA-MOL, u kojem ga se sumnjiči da je za mito od 10 milijuna eura što ga je dobio od Mađara posredovao da se mađarskoj naftnoj tvrtki MOL prepuste upravljačka prava u INI, iako nemaju većinski paket dionica.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG