Dostupni linkovi

Sanader izručen Hrvatskoj


Dolatak kolone sa Ivom Sanaderom u zatvor Remetinec u Zagrebu, 18. srpanj 2011. Screenshot: HRT
Dolatak kolone sa Ivom Sanaderom u zatvor Remetinec u Zagrebu, 18. srpanj 2011. Screenshot: HRT
Bivši hrvatski premijer i dosad najviše rangirani osumnjičeni bivši političar Ivo Sanader dopremljen je u ponedjeljak navečer u 21.50 u Okružni zatvor Remetinec u Zagrebu, nakon sedam mjeseci bijega i pritvora u Austriji.

Nešto iza 18 sati ispraćen je iz pritvora Okružnog suda u Salzburgu u Austriji, potom su ga preuzeli slovenski policajci uz izuzetno snažne mjere opreza, i u 21.34 kolona u kojoj su dva policijska džipa i vozilo sa bivšim hrvatskim premijerom prešlo je slovensko-hrvatsku granicu na graničnom prijelazu Bregana.

Iako protiv bivšeg premijera i bivšeg neprikosnovenog šefa HDZ-a nije podignuta još nijedna optužnica, on je osumnjičenik u pet postupaka.

U aferi „Fimi media“ osumnjičen je za izvlačenje 100 milijuna kuna (oko 14 milijuna eura) iz državnih i javnih poduzeća preko te marketinške agencije Fimi media.

Sanader je, navodno, tvrtkama zapovjedio da surađuju s Fimi medijom.

Zatim, sumnjiči ga se da je tvrtki „Dioki“ u vlasništvu svog prijatelja i suosumnjičenika Roberta Ježića isposlovao da po povlaštenim cijenama kupuje električnu energiju od javnog poduzeća Hrvatska elektroprivreda, čime je država oštećena za 6,3 milijuna kuna (oko 900 tisuća eura).

Treće, sumnjiči ga se da je pogodovao Ježiću omogućivši mu da proda skladište u Zagrebu po bitno višoj cijeni od tržišne.

Četvrto, navodno je uzeo proviziju od austrijske Hypo banke prigodom ugovaranja kredita za hrvatsku Vladu kojim se opremala zgrada veleposlanstva u Beču, a sam je kredit bio „težak“ 7 milijuna austrijskih šilinga. Možda najozbiljnije sumnje su one kako je Sanader za 10 milijuna eura mita „sredio“ da mađarska naftna kompanija MOL preuzme upravljačka prava u hrvatskoj naftnoj kompaniji INA, iako nemaju većinski paket dionica. Zaključno, sumnjiči ga se da je od hercegovačko-makarskog poduzetnika Marijana Primorca na ime mita dobio vrijedan automobil marke BMW.

Sanader je uhićen u Austriji 9. prosinca prošle godine temeljem hrvatske tjeralice, iako je on tvrdio kako nije u bijegu, već da je samo prije odlaska u pritvor posvršavati neke stvari. U početku se protivio hrvatskom zahtjevu za izručenjem, tvrdeći kako u Hrvatskoj ne bi imao fer i pravično suđenje, već da bi protiv njega bio vođen politički proces. Međutim, kada je pokrenuta i istraga oko INE i MOL-a, odlučio je pristati na izručenje Hrvatskoj poručivši preko svog odvjetnika kako želi „'razobličiti sve laži koje se pojavljuju u medijima“.

'Pravna država radi svoj posao'

Očekuje se da će njegovo svjedočenje „dobro protresti“ vladajući HDZ, iako njegov odvjetnik Čedo Prodanović nije sklon manipuliranju medijima kao što je promjerice Anto Nobilo, odvjetnik bivšeg Sanaderovog potpredsjednika za gospodarstvo Damira Polančeca, kojeg se tereti za pokušaj „preuzimanja“ Podravke.
Ivo Sanader


Mediji špekuliraju kako je dio novca iz tih afera išao Sanaderu i ljudima oko njega, ali se govori o o tome da je dio išao u HDZ-ove „crne fondove“. Argumente za takvu tvrdnju daje nedavno uhićenje bivše šefica HDZ-ova računovodstva Branke Pavošević, koja je tu dužnost obavljala od 2003. do 2008. godine, a zbog sumnje na umiješanost u aferu Fimi media.

Sanadera sada čeka liječnički pregled i uzimanje uzorka DNK, što je propis za svakog pritvorenika. Bivšem hrvatskom premijeru određen je 30-dnevni istražni pritvor u Okružnom zatvoru Remetinec. Bit će smješten – iz sigurnosnih razloga – u jednokrevetnoj ćeliji u ženskom dijelu zatvora površine 9 kvadratnih metara. Očekuje se da će već sutra dati prvi iskaz istražnim organima, bilo u samom remetinečkom zatvoru, bilo u sjedištu Ureda za suzbijanje organiziranog kriminala i korupcije (USKOK) u središtu Zagreba.

Stigle su i prve reakcije. 'Pravna država radi svoj posao', kratko je izručenje Sanadera prokomentirao predsjednik Republike Ivo Josipović. On je dodao da očekuje kako će se postupak protiv Sanadera provesti brzo, zakonito i pravedno.

„Politika se ne smije miješati u taj postupak,“ zaključio je Josipović.

Nema komentara Sanaderove nasljednice na čelu HDZ-a i Vlade Jadranke Kosor, a jedan od vicepremijera i ministar vanjskih poslova Gordan Jandroković kazao je večeras:“ 'Očekivali smo dolazak Ive Sanadera ovog tjedna, baš sve je u skladu s očekivanjima. Logično je da se vraća jer pravosudna tijela Hrvatske i Austrije surađuju. Ne, ne bojim se ničega što bi mogao reći,“ dodao je na novinarsko pitanje.
XS
SM
MD
LG