Dostupni linkovi

Je li Polančec uštedio ili prisvojio


Damir Polančec,arhiv, foto: Enis Zebić
Damir Polančec,arhiv, foto: Enis Zebić
U petak je na zagrebačkom Županijskom sudu započeo postupak po prvoj od tri – za sada – tri optužnice protiv bivšeg potpredsjednika Vlade Damira Polančeca. Tereti ga se da je davanjem pola milijuna kuna - oko 70.000 eura - jednom vukovarskom odvjetniku oštetio državni proračun.

Obrana tvrdi da je Polančec svojim postupanjem u stvari državi uštedio sedam puta više novaca. A cijela priča ima veze sa ratom, mirnom reintegracijom Podunavlja i radnicima nekadašnjeg vukovarskog giganta – kombinata „Borovo“.

Je li „jedan od najvećih kriminalaca ove zemlje“ – kako je pred koji dan sebe poluironično nazvao Damir Polančec – državi u rješavanju problema radnika vukovarskog „Borova“ uštedio 350.000 eura, ili je „maznuo“ iz proračuna 70.000 eura i popola ih podijelio sa vukovarskim odvjetnikom Petrom Miletićem, kako tvrdi optužnica?

U petak je na zagrebačkom Županijskom sudu pročitana optužnica i saslušana obrana, a suđenje se saslušavanjem svjedoka nastavlja krajem rujna.

Kombinat „Borovo“ dijelio je sudbinu Vukovara. Nakon pada grada studenog 1991., radnici hrvatske nacionalnosti otišli su u progonstvo, a radnici srpske nacionalnosti nastavili su raditi u kombinatu. Nakon mirne reintegracije krajem devedesetih radnici hrvatske nacionalnosti se vraćaju u Vukovar.

Naša priča započinje 2000. godine, kada je kombinat samo radnicima hrvatske nacionalnosti priznao radni staž i otpremnine, što je kod radnika srpske nacionalnosti izazvalo ogorčenje, osjećaj diskriminiranosti, učestale prosvjede i - sudske tužbe, kaže za naš radio predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke Vojislav Stanimirović.

„Advokati ništa tu nisu mogli preko suda, čak nijedno ročište tu nije bilo zakazano, i mi smo u interesu mira i izbjegavanja mogućih incidenata rekli Sanaderu da imamo taj problem, i da mislimo da ga treba rešiti u skladu sa Zakonom o konvalidaciji. Taj zakon govori o priznavanju radnog staža za vreme ratnih godina itd"
, kaže Stanimirović.

Sanaderove instrukcije


Započeli su pregovori Udruženja radnika „Borova“ i nadležnih hrvatskih službi. Srbi su se žalili i u Europu da su diskriminirani , pa je to postao i politički problem. Maknuta je „tvrda“ pregovaračica, državna tajnica Vera Babić i pregovore je preuzeo Polančec, i – po riječima njegovog branitelja Ante Nobila - evo kakve je instrukcije primio od tadašnjeg premijera Ive Sanadera.

„Doktor Ivo Sanader, tadašnji premijer, dao mu je nalog, i to vrlo jednostavan. Rekao je: riješi taj problem što prije da ga skinemo s dnevnog reda, ali nemoj potrošiti puno novaca!“
, tvrdi Nobilo.

„Naš je zahtjev na tim razgovorima bio da se i radnicima srpske nacionalnosti – isto kao i onima hrvatske - prizna radni staž i otpremnine“
, nastavlja dalje Stanimirović.

„Na kraju su se – mi ne znamo kako – predstavnici Udruženja radnika i advokati dogovorili da država može samo da prizna radni staž do 2003. godine, a otpremnine ne mogu da priznaju. To su prihvatili i Udruženje radnika i odvjetnici – ne znam kako, mi nismo u to ulazili, jer to i nije bio naš posao.“

Ukratko, Polančec je postigao dogovor da stariji radnici odustanu od tužbi, a zauzvrat će im biti priznat staž, pa će moći u mirovinu. Međutim, dogovor se nije provodio, pa su odvjetnici radnika „Borova“ srpske nacionalnosti u njihovo ime iznova tužili državu.

Polančecov branitelj Nobilo tvrdi da se njegov branjenik uspio sa odvjetnikom Petrom Miletićem, koji je zastupao čak 2.000 radnika, nagoditi da ovaj odustane od tužbi, a zauzvrat će mu iz proračuna biti isplaćeno 500.000 kuna kao honorar, što bi trebalo pokriti izradom jedne pravne studije. Ta studija je bila samo pokriće, ali to nigdje ne piše.

„Onaj odgovor koji danas nismo dobili: zbog čega je iz državnog proračuna Petru Miletiću isplaćeno pola milijuna kuna? Dakle, isplaćena mu je trogodišnja moja plaća!“
, kaže zamjenica ravnatelja Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala Tamara Laptoš, koja zastupa optužbu.

Inače, Miletić je već prije od „Borova“ na ime zastupanja radnika dobio 1,3 milijuna kuna, oko 180.000 eura. O cijeloj priči i o svojoj ulozi u njoj svjedočit će krajem mjeseca i čelnici SDSS-a.
XS
SM
MD
LG