Dostupni linkovi

Hapšenja u Podravki, Polančec odbija dati ostavku


Foto: Index.hr
Foto: Index.hr
Hrvatska policija uhapsila je zbog sumnje na financijske malverzacije šestoricu ljudi, među kojima su i donedavni i aktualni predsjednik Uprave prehrambenog diva „Podravka“. Opozicija traži smjenu potpredsjednika Vlade, Damira Polančeca, za kojeg tvrde da je bio politički sponzor cijelog poduhvata. Mediji procjenjuju da je „Podravki“ nanesena šteta do čak 250 milijuna kuna, odnosno preko 30 milijuna eura.

U srijedu ujutro oko šest sati policija je uhapsila gotovo kompletan vrh koprivničke „Podravke“ – bivšeg predsjednika Uprave i Nadzornog odbora „Podravke“, Darka Marinca, sadašnjeg šefa Uprave, Zdravka Šestaka, i članove Uprave Josipa Pavlovića i Sašu Romca. Uhićen je i vlasnik splitske tvrtke SMS, Srđan Mladinić, a očekuje se privođenje u Zagreb direktora i suvlasnika varaždinske tvrtke „Fima“, Milana Horvata.

Tereti ih se za zloupotrebu položaja i ovlasti i udruživanje za počinjenje kaznenog djela, odnosno za pokušaj da Podravkinim novcem kupe dionice „Podravke“ i postanu njezini vlasnici. Danas uhićeni su proteklih dana tvrdili da je to bio pokušaj da se spriječi neprijateljsko preuzimanje „Podravke“, da je cilj cijelog poduhvata bio da „Podravka“ ostane u hrvatskim rukama i da je politika svo vrijeme znala što se u „Podravki“ zbiva.

Predsjednik Stjepan Mesić je iz Izraela, gdje je u službenoj posjeti komentirao kako su do sada očito postojale neke barijere, koje nisu omogućavale da afere iziđu na svjetlo dana:

„Sada je red na institucijama, da svaka obavi svoj dio posla. Očekujem da ćemo dobiti i rezultat koji će biti dokaz da su pred Zakonom svi jednaki, da nema selektivne primjene Zakona i da ćemo i u ovom slučaju dobiti zadovoljenu pravdu.“

Upravljano je politički

Problem je u tome što se Podravkom upravljalo politički, dok je sam management buy-out, odnosno preuzimanje firme od strane managementa česta pojava u tržišnim ekonomijama, upozorio je analitičar Damir Novotny:

„Ali ne na štetu i ne na uštrb ostalih dioničara. Podravka je dioničarsko društvo, koje se ponašalo kao da je u državnom vlasništvu, a ne u vlasništvu velikog broja malih dioničara, institucionalnih dioničara, fondova, mirovinskih fondova, koji su zapravo sa svojim novcem financirali ovo što se događalo. Podravkom se na žalost upravljalo politički i ta praksa se mora prekinuti.“


Tri oporbene stranke – Socijaldemokrati, Narodnjaci i Istarski demokratski sabor, traže ostavku potpredsjednika Vlade Damira Polančeca, koji je u Vladu i došao iz Podravke, i koji je bio svojevrsni politički skrbnik ove koprivničke firme.

Koprivnički gradonačelnik i saborski zastupnik oporbenih Socijaldemokrata, Zvonimir Mršić, je i sam pred nekoliko godina, kao predstavnik grada, bio u nadzornom odboru „Podravke“, a sada ne krije zabrinutost:

„Podravka je bila zatvorila vrata za rad i za gradonačelnika. Nismo imali informaciju, nismo mogli utjecati na upravljanje Podravkom, a zna se tko je imao informacije, tko je utjecao i tko je upravljao Podravkom, tko je bio politički pokrovitelj. Pozivam one koji su stvarali uvjete da se ovo dogodi, da jednako tako naprave moralni čin i povuku poteze.“

Ministar ne namjerava podnijeti ostavku

Polančec je u srijedu na kratkoj konferenciji za novirare kazao kako o ostavci ne razmišlja:

„Institucijama treba omogućiti da normalno obavljaju svoj posao. Nikakav pritisak ni na koje institucije, niti bilo kakva izjava takvog tipa, ne bi bila, niti pametna, niti dobrodošla. Institucije trebaju uraditi svoj posao, a svako je nevin u ovoj zemlji dok mu se ne dokaže krivnja. Te ljude znam kao poštene i časne i želim vjerovati u njihovu nevinost.“

Ova uhićenja poklopila su se sa današnjim podnošenjem izvješća glavnog državnog odvjetnika Mladena Bajića o radu njegove institucije u borbi protiv kriminala, po ocjeni opozicije, ne slučajno. Bilo bi dobro da Bajić češće daje izvješća, komentirao je u Saboru socijaldemokratski zastupnik, Arsen Bauk:

„Naša tvrdnja da je glavni državni odvjetnik dosta podložen dnevno-političkim utjecajima, su dokaz tome zbog čega ne bi trebalo glasati za njegovo izvješće. On danas podnosi izvješće za 2008. godinu, a ovo što se odgađa ovih dana, dokaz je šta on nije napravio u 2008. godini.“
XS
SM
MD
LG