Dostupni linkovi

Potrebno više domaćeg monitoringa


Sa okruglog stola o manjinskim pravima, Zagreb, 1. lipanj 2011
Sa okruglog stola o manjinskim pravima, Zagreb, 1. lipanj 2011
Problematika ljudskih i manjinskih prava neće biti “skinuta s dnevnog reda” završetkom hrvatskih pristupnih pregovora i ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, rečeno je na okruglom stolu o manjinskim pravima u Hrvatskoj.

Kako kvalitetna zakonska rješenja i izraženu političku volju pretvoriti u kvalitetnu praksu njegovanja i unapređivanja manjinskih prava, upitao se potpredsjednik Vlade iz redova srpske manjine Slobodan Uzelac, i odmah odgovorio – tvrdoglavošću i dosljednošću u ispunjavanju proklamiranog.

“I – sada bih rekao – i monitoringom. Dakle, nadzorom, ali prije svega našim vlastitim nadzorom nad tim što mi radimo sami, da vidimo koji su efekti od toga što radimo. Ja mislim da je upravo relacija između vlasti i nevladinih organizacija najbolji naš domaći i za našu korist najprimjereniji monitoring. I u mjeri koliko će biti tog monitoring, u toj mjeri prestaje potreba za bilo kojim drugim monitoringom!”, konstatirao je Uzelac.
“Imamo dobre pretpostavke za zaštitu manjina u Hrvatskoj, ali postoji strah da bi se ta manjinska politika mogla ulaskom u EU naprosto – zaboraviti”, upozorava Gordan Bosanac.

Time je Uzelac neizravno odgovorio na zabrinutost dijela civilne scene da će pitanje manjinskih prava nakon završetka pregovora, a pogotovo ulaskom Hrvatske u Europsku uniju biti ‘skinuta s dnevnog reda’.

“Imamo dobre pretpostavke za zaštitu manjina u Hrvatskoj, ali postoji strah da bi se ta manjinska politika mogla ulaskom u Europsku uniju naprosto – zaboraviti”, smatra Gordan Bosanac iz Centra za mirovne studije.

Državni tajnik Stanko Janić, ‘resorno zadužen’ za povratak izbjeglica , obnovu i smještaj kazao je kako se intenzivno radi – nadoknađeni su zaostaci iz 2008. i 2009. godine i realizirano je 2500 stambenih jedinica, a broj neriješenih drugostupanjskih žalbi na obnovu je sa 8000 smanjen na 190.

Potrebna koalicija sa manjinama

U sklopu regionalne kampanje za povratak najviše je animacije u Srbiji, gdje ima najviše potencijalnih povratnika – u utorak je u Srbiji radionica za tristotinjak povjerenika za izbjeglice kako da pomognu pri procedurama za zastambeno zbrinjavanje, to će biti ponovljeno u Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, a u lipnju će se održati seminar za hrvatske nevladine organizacije.

Stanko Janić
“To je dinamika koja se planirala da bude paralelna sa regionalnim projektom, zato što i druge države – Srbija, Bosna i Hercegovina i Crna Gora – moraju predočiti svoje programe o integraciji izbjeglica u svoju sredinu. Dakle, da kampanja ne bude samo povratak, nego istovremeno i program integracije onih izbjeglica koje odluče ostati u zemljama u koje su izbjegli”, kaže Janić.

Glavni hrvatski pregovarač za poglavlje 23 – Pravosuđe i temeljna prava Kristijan Turkalj ocijenio je da su ostvareni pomaci u zaštiti manjinskih prava nepovratni, a dao je i zanimljivu političku prognozu.

“Teško mogu zamisliti da bi bilo koja sljedeća vlada mogla biti bez koalicije sa predstavnicima nacionalnih manjina, a mislim da upravo političko sudjelovanje najviše može doprinijeti da se ukaže na neke problem i utječe na rješavanje tih problema”, kaže Tukalj.

Uzelac je kazao kako je svjestan da će rad na manjinskim pravima biti otežan u dolazećem predizbornom razdoblju, kada će se mnogo lagati, a Janić je iznio i jednu anegdotu iz susjedstva da bi ilustrirao u kakvoj se atmosferi u regiji rješavaju manjinski problemi.

“U Srbiji su svojevremeno imali jednu akciju razvoja tolerancije – napravili su plakate, na njima lijepa krava, a dolje piše: ‘Nek’ je i susjedu krava živa i zdrava,” ali jedan je umjetnik onako dodao – “A nek’ mu crkne traktor!’ To je realnost, i u toj realnosti mi radimo”, ustvrdio je Janić.

Očekuje se da će u lipnju biti sastavljena regionalna deklaracija o povratku, a donatorska bi se konferencija mogla održati koncem rujna.
XS
SM
MD
LG