Dostupni linkovi

Papirnati recepti odlaze u povijest


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija
Hrvatska je na prvom mjestu u Europi po uvođenju elektroničkog zdravstva. Cijeli sustav je informatiziran, a do kraja siječnja u cijeloj bi zemlji trebao proraditi i projekt elektoničkih recepata kojim dosadašnji, papirnati, definitivno odlaze u povijest.

„S prvim veljače 2011. godine, u Republici Hrvatskoj, lijekovi se više neće propisiviati na papirnatom receptu, osim u iznimnim situacijama, a isto tako, neće više postojat ni potreba za papirnatom uputnicom za biokemijski laboratorij, a i nalazi iz biokemijskog laboratorija elektronički će se dostavljati doktorima, tako da niti nalaz neće trebati podizati u laboratoriju na papiru, već će se sve slati elektroničkim putem. Informatizacijom i elektroničkim receptima Hrvatska se i njezino zdravstvo svrstavaju među najnaprednije zemlje Europe i svijeta", ističe za RSE ravnatelj Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje Tihomir Strizrep.

Hrvatska je u projekat uložila 7,5 milijuna eura, startao je 2008. godine, nositelj projekta je Ministarstvo zdravstva, glavni operater Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, a razvili su ga stručnjaci Ericssona Nikole Tesle.
Ravnatelj HZZO-a: Samo na papire, recepte i uputnice koje se koriste po starom sustavu potroši se 77 tona papira, a to je oko 15 milijuna kuna. Prema tome, to je vrlo izravna ušteda koja će se ostvariti, praktički, odmah.

Prvi čovjek HZZO-a kaže da bi se cjelokupan ulog od 55 milijuna kuna (7.4 milijuna EUR) mogao vratiti već za dvije do tri godine.

„Samo na papire, recepte i uputnice koje se koriste po starom sustavu potroši se 77 tona papira, a to je oko 15 milijuna kuna. Prema tome, to je vrlo izravna ušteda koja će se ostvariti, praktički, odmah. Uz to, očekujemo da će se, zahvaljujući boljoj mogućnosti kontrole terapije i propisivanja recepata ostvariti značajne dodatne uštede i na taj način, već za dvije do tri godine vratiti sva uložena sredstva u projekt", kaže Strizrep.

Višemjesečni pilot projekt proveden je najprije u dvjema najmanjim županijama, Međimurskoj i Ličko - senjskoj, pokazao se uspješnim i s Novom godinom počela se umrežavati cijela Hrvatska, a zadnja će, najveća, Zagrebačka županija.

„Mi uputnice za biokemijski laboratorij primamo preko HZZO-a, tamo je taj informatički centar, njemu liječnici šalju uputnice, a oni u laboratorij. Nakon što napravimo obradu krvi mi nalaze opet šaljemo u HZZO i odande se distribuiraju liječnicima obiteljske medicine. E, sad, bilo je dosta problema u transferu tih nalaza iz HZZO-a prema doktorima, ali tako je sa svakim sustavom dok se ne uhoda i stabilizira", kaže ravnatelj Županijske bolnice u Čakovcu, dr Dragutin Kopašić o uočenim problemima s e-receptima u biokemijskom laboratroriju.

Najveći dobitnici - pacijenti

Nije ovih dana lako ni liječnicima ni ljekarnicima, treba se 'sprijateljiti' s novom tehnologijom, a i građani u ljekarnama trenutno duže čekaju, dok se ne obrade podaci, za razliku od ranije kad su apotekari papirnate recepte upisivali kasnije, ali sve će se to uhodati, ističe magistra Antonija Špoljarić iz ljekrane 'Pablo' u Gospiću i vjeruje da je liječnicima ovih dana jos teže nego farmaceutima:

"To su ljudi, uglavnom srednjih godina, koji sad 'tuckaju' po tom kompjutori, umjesto da gledaju u čovjeka i s njim razgovaraju. To je malo problem, čini mi se", uz smiješak pojašnjava gospićka ljekranica.

Svi pozdravljaju projekt, dobro je zamišljen, samo treba preživjeti prve muke prilagodbe, slaže se i gospićka liječnica Evica Ratković.

„Ma, grozota, stalno 'puca veza' pa svaki čas zovemo 'upomoć' i međusobno si pomažemo, ali nema problema. Bilo je i gorih stvari pa ćemo, valjda i ovo savladati", odlučna je Evica Ratković i ispričava se što ne može duže pričati jer je čeka 'već skinuti' pacijent i elektroničke muke.

"Razumljivo da se sve to događa", kaže ravnatelj HZZO-a Tihomir Strizrep. "Mi smo jedna od prvih zemalja u svijetu koje će imati takav sustav i u njegovom uhodavanju i izradi postojali su određeni tehnički problemi s povezivanjem ordinacija sa središnjim sustavom".

Ljekarna, ilustrativna fotografija

"Međutim, ne bismo krenuli s uklanjanjem papira da nismo sada sigurni u sustav i mogu reći da zadnja dva mjeseca nema nikakvih problema tehničke prirode. Mogućnosti sustava su kvalitetne i najmanje na razini sigurnosti bankarskog informatičkog sustava. Što se tiče liječnika u ordinacijama opće medicine oni su na računalima obvezni raditi već zadnje 4 godine ,prema tome, zaključuje ravnatelj HZZO-a, to za njih nije novost, a sam sustav će im značajno olakšati administrativni dio poslova i stvoriti prostor za razgovor i kvalitetniji pregled pacijenata", kaže Strizrep.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore, dr Hrvoje Minigo, kaže da u vrijeme trajanja pilot projekta nisu imali većih pritužbi, ali kad se do 1.veljače umreži cijela Hrvatska, svjestan je da će problema i da će ih trebati biti rješavati u hodu, ali općenito smatra da je e-recept veliki napredak.

„Problemi su,naravno, kad zakaže sistem, kad nema veza, a sa druge strane imam i neke pritužbe koje su došle, ne od doktora nego i od strane farmaceuta koji upozoravaju da nije u redu da i oni vide sve podatke o pacijentu na displeju. Ali, ja mislim da to nije opasnost jer i ti su ljudi (farmaceuti) obavezni čuvati liječničku tajnu", kaže Minigo.

Svi se slažu da su najveći dobitinici - pacijenti:

- Mislim da se puno toga olakšava pacijentima.
- Super!
- Da, da, sad moramo ići od jednoga do drugoga i nosati uputnice, paziti da se ne presavinu, pa ih i pomijesam, a ovako ne morate gubiti vrijeme.
- Lijepo je zamišljeno, al bojim se da transfer između liječnika i apoteke neće bat uvijek štimat, a i gužve bi se, iz ambulante, mogle sad preselit u apoteke, dok oni sve to ispišu i provjere.
- Loša jedna stvar, limitirat će se lijekovi, oni će, pogledom u kompjutor, odmah znati koliko ste lijekova popili, koliko vam je ostalo, koliko smijete dobiti.
- Meni je to super, stvarno.J a sam jako zadovoljna.
XS
SM
MD
LG