Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska ne treba žuriti s priznanjem Kosova


Zagreb

Preuranjenim priznavanjem Kosova Hrvatska bi nepotrebno poremetila odnose sa Srbijom i odnose između Srba i Hrvata u obje države, a sasvim sigurno i odnose u Sanaderovoj koalicijskoj vladi – upozoravaju čelnici Samostalne demokratske srpske stranke, ali i dio hrvatskih analitičara, koji smatraju da Hrvatska s priznanjem Kosova ne bi trebala žuriti ni iz principijelnih razloga.

Hrvatska će odlučiti kada će priznati Kosovo, no dinamika je vrlo važna i svaki užurbani potez mogao bi uzdrmati i odnose koalicijskih partnera u samoj hrvatskoj vladi - ističe saborski zastupnik i potpredsjednik Samostalne demokratske srpske stranke, Milorad Pupovac:
"Ono bi sasvim sigurno uzdrmalo odnose, prije svega, između Hrvata i Srba, koji su već sada uznapredovali, obzirom na moguća očekivanja i moguće ishode. Sasvim sigurno da napetost između Hrvata i Srba, između Hrvatske i Srbije ne bi mogla ne utjecati na odnose koje smo mukom gradili u pogledu formiranja zajedničke vlade."
Da li bi to značilo i mogući izlazak SDSS-a iz koalicije s vladajućim HDZ-om, zasad nitko ne želi podrobnije komentirati, a na pitanje - treba li Hrvatska osluškivati signale iz Europe ili sama odlučiti, Pupovac odgovara:
"I jedno i drugo. Ona treba nastaviti svoj evropski put i svoju evropsku orijentaciju ali istovremeno pokazati kako je ona taj most i taj osjetljivi faktor stabilnosti na jugoistoku Evrope i na taj način graditi svoju politiku, koja će biti i u korist evropske stabilnosti prostora bivše Jugoslavije. Naše je mišljenje da se rješavanjem jednog problema ne bi smjeli obnavljati drugi problemi. Iz tog razloga zagovaramo suzdržanost, a kada će se i u kojem momentu stvoriti pretpostavke, to je već stvar procesa i stvar rada između Hrvatske i Srbije i otvorene komunikacije koja u tom pogledu treba postojati."
Nakon početne užurbanosti, a i većine ranijih procjena kako će Hrvatska među prvima priznati Kosovo, hrvatski državni vrh posljednjih dana ipak pokazuje lagano usporavanje, a nakon predsjednika i premijera, potvrdila ga je u srijedu na Hrvatskoj televiziji i članica vladajućeg HDZ-a i saborskog Odbora za međunarodne odnose Marija Pejčinović Burić:
"Mi ćemo čekati da se većina država Evropske unije o tom pitanju izjasni. Mi smo odluku donijeli. Svakako da moramo voditi računa o tome da živimo u susjedstvu. Vrlo pozorno pratimo ono što se odgađa i u Srbiji i na Kosovu, ali i u drugim državama."
Kolumnist i urednik u "Feral Tribunu" Marinko Čulić:
"Mislim da je ovo usporenje dobro, da bi čak i ovaj stav da bi trebalo pričekati većinu članica Evropske unije trebalo dograditi time da će Hrvatska biti među zadnjima koja će priznati Kosovo, obzirom na jake razloge koje s nama drugi ne mogu dijeliti. Mislim da Hrvatska ima dovoljno načelnih razloga da ne brza. Ona bi trebala uvažiti princip na kome je ona nastala i po kojem je međunarodno priznata. Ona je nastala na AVNOJ-skim granicama i ukoliko se sada olako prizna odcjepljenje Kosova, na taj način se derogiraju temelji vlastite države. Ispada da, ako mi imamo pravo na AVNOJ-ske granice, da to isto prao ne pripada drugima."
A ukoliko Hrvatska to ipak učini ranije, može li uranjeno priznanje, kako upozorava Pupovac, bitnije uzdrmati i samu hrvatsku koalicijsku vladu?
Kolumnist "Večernjeg lista" Milan Jajčinović:
"Kosovo je za Srbe u Hrvatskoj prije svega emocionalno pitanje, a sada vidimo da vodstvo SDSS-a, na čelu s Pupovcem, pokušava to pretvoriti i u unutarnje hrvatsko političko pitanje. Hoće li to dovesti do raspada koalicije, teško je reći u ovom trenutku. Mislim da bi to moglo uzdrmati koaliciju, ali teško da će je dovesti u pitanje. Čini mi se da je previše interesa u igri o kojima ovisi puno toga egzistencijalnog za Srbe u Hrvatskoj i mislim da bi bilo malo politički neoprezno, a prema tim ljudima čak i pomalo nepravedno, dovesti to u pitanje."
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG