Dostupni linkovi

Josipović: Jedan od prioriteta poboljšanje odnosa u regiji


Ivo Josipović, Foto: zoomzg
Ivo Josipović, Foto: zoomzg
Novi hrvatski predsjednik najavljuje skori susret s predsjednikom Srbije, dok Vašington i Brisel pozdravljaju njegov izbor, kao i Ljubljana koja očekuje kako će odnosi dvije države krenuti uzlaznom putanjom.

U prvom predsjedničkom intervjuu nakon izbora, Ivo Josipović je za Novu TV izjavio da je 'malo razočaran' što se Katolička crkva "tako jasno svrstala" uz njegovog protukandidata Milana Bandića, ali je dodao kako će se trudit da njegovo odnos sa Crkvom bude korektan.

Josipović je kazao i kako će u političkom smislu imati jednak odnos prema Jadranki Kosor, kao premijerki i lideru Hrvatske demokratske zajednice i Zoranu Milanoviću, lideru Socijaldemokratske partije, iz koje novi hrvataski predsjednik dolazi.

Josipović je kazao kako će doći i će vrijeme za sastanak s predsjednikom Srbije Borisom Tadićem:



Novi predsjednik Hrvatske u ponedjeljak je na prvoj konferenciji za novinare nakon izbora također najavio kako će jedan od prioriteta njegova predsjedničkog mandata biti poboljšanje odnosa u regiji, te borba protiv korupcije i kriminala i ulazak Hrvatske u EU - sve čemu se i nadaju ključni akteri međunarodne politike - Vašington i Brisel, te susjedi.

"Očekujemo suradnju s izabranim predsjednikom Josipovićem na pitanjima od zajedničkog interesa, dok Hrvatska ulazi u završnu fazu pristupanja Europskoj uniji", kazao je glasnogovornik State Departmenta Philip Crowley u ponedjeljak, na dnevnom brifingu za novinare.

Na pitanje Hine o potpori SAD-a borbi protiv korupcije kao jednom od prioriteta Josipovićevog mandata, Crowley je kazao kako je ona jedan od ključnih elemenata u pregovorima Hrvatske s Bruxellesom.

"U dijalogu Hrvatske i EU važni elementi su učinkovita vladavina, borba s korupcijom i suradnja s Haškim sudom (ICTY)", kazao je.

BARROSO I SWOBODA: EU SPREMNA POMOĆI

Predsjednik Europske komisije Jose Manuel Barroso i izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda čestitali su u ponedjeljak Ivi Josipoviću na izbornoj pobjedi na hrvatskim predsjedničkim izborima i istaknuli spremnost na suradnju u završnici pristupnih pregovora.

"Izabrani predsjednik privržen je europskim integracijama, borbi protiv korupcije, napretku svoje zemlje prema europskim standardima. Mi to pozdravljamo i veselimo se bliskoj suradnji s njim kako bismo pospješili pregovore", izjavio je glasnogovornik Europske omisije Amadeu Altafaj Tardio.

Izvjestitelj Europskog parlamenta za Hrvatsku Hannes Swoboda ocijenio je pobjedu Ive Josipovića pobjedom "ozbiljnosti nad populizmom".

"Ono što je, u sljedećim tjednima i mjesecima, potrebno za hrvatske aspiracije prema EU-u nije populizam, nego ozbiljnost i poštovanje pravnih standarda i iskrena i ozbiljna borba protiv korupcije. Mislim da je predsjednik simbol te borbe i da mora imati blisku suradnju s vladom i nadam se da će se to i dogoditi. Sada nam treba odlučnost i na ljevici i desnici u borbi protiv korupcije. U tom pogledu mislim da su izbori bili korak naprijed", rekao je Swoboda, socijalistički član Europskog parlamenta iz Austrije.

TUERK I PAHOR OČEKUJU BOLJE ODNOSE

Slovenski predsjednik Danilo Tuerk i predsjednik vlade Borut Pahor izjavili su u ponedjeljak kako očekuju da će izbor Ive Josipovića pozitivno djelovati i na daljnji razvoj hrvatsko-slovenskih odnosa.

Tuerk je za slovenske medije rekao da očekuje kako će novi hrvatski predsjednik pripomoći procesu rješavanja otvorenih bilateralnih pitanja.

Iz kabineta predsjednika slovenske vlade Boruta Pahora priopćeno je u ponedjeljak popodne da Pahor drži kako se odnosi dviju država pozitivno razvijaju i kako smatra da će obol tome dati i novi hrvatski predsjednik.

PROČITAJTE I OVO:
Velika očekivanja od Josipovića: "EU i korupcija glavni ciljevi"
Ivo Josipović izabran za predsjednika Hrvatske
Josipović trijumfirao
Josipovića čekaju nerešeni problemi sa Srbijom
BiH: Velika očekivanja od Mesićevog naslijednika
Crna Gora: Nastavak dobrih odnosa i sa Josipovićem

Ivo Josipović - Kratka biografija

KRATKA BIOGRAFIJA

Ivo Josipović, sveučilišni profesor, skladatelj i saborski zastupnik, rođen je 28. kolovoza 1957. u Zagrebu, gdje je završio osnovnu i srednju školu, Pravni fakultet (1980.) te položio pravosudni ispit.

Magistrirao je 1985. na poslijediplomskom studiju kaznenopravnih znanosti, a doktorirao 1994. s temom "Pravo o uhićenju i pritvoru u kaznenome procesnome pravu". Na zagrebačkom Pravnom fakultetu predaje Kazneno procesno pravo, Međunarodno kazneno pravo i Prekršajno pravo.

Kao pravnik, zastupao je Hrvatsku pred Međunarodnim sudom pravde i Međunarodnim kaznenim sudom u Haagu, surađivao je na nekoliko međunarodnih projekata, a kao ekspert Vijeća Europe sudjelovao je u vrjednovanju zatvora u Ukrajini, Mongoliji i Azerbejdžanu.

Josipović je od 1980. bio član Saveza komunista Hrvatske te sudjelovao u njegovoj transformaciji tijekom demokratskih promjena kad je pristupio Socijaldemokratskoj partiji Hrvatske (SDP), a autor je prvog statuta te stranke. Političko djelovanje i stranku napušta 1994. te se posvećuje struci - pravu i umjetnosti. Službeno se u članstvo SDP-a vraća u ljeto 2008., a prošle je godine na unutarstranačkom odlučivanju za SDP-ova predsjedničkog kandidata pobijedio Ljubu Jurčića.
XS
SM
MD
LG