Dostupni linkovi

Zahuktava se kampanja


Hrvatska može očekivati nešto novo?
Hrvatska može očekivati nešto novo?
Državno izborno povjerenstvo danas do ponoći prima kandidature za predsjedničke izbore, čiji će se prvi krug održati 27. prosinca. Kandidature su predala tri kandidata, a do ponoći se očekuje predaja još sedam kandidatura.

Kandidature su danas predali - Ivo Josipović u ime oporbenih socijaldemokrata, Andrija Hebrang u ime HDZ-a i Vesna Pusić u ime narodnjaka.

Predaja kandidatura sa prikupljenih 10.000 potpisa potpore do ponoći, dva dana za provjeru potpisa, pa onda najdulja predjednička kampanja do sada – čak 37 dana, zatim izborna šutnja i – 27. prosinca – prvi krug predsjedničkih izbora za trećeg po redu hrvatskog predsjednika, ili predsjednicu, jer su među kandidatima i dvije dame.

Svi važniji kandidati prikupili su i višestruko više potpisa od potrebnih 10.000, a već su se pojavile i optužbe na račun otpadnika od socijaldemokrata Milana Bandića da je tjerao svoje zaposlenike u zagrebačkoj gradskoj upravi da mu se potpisuju na kandidaturu.

Vladajući HDZ i njihov kandidat Andrija Hebrang probili su jutros led.

„Prikupili smo 140.600 potpisa, što je dokaz da su građanke i građani Hrvatske prepoznali program – jedini program koji jamči bolji standard, više radnih mjesta, bolje plaće, jer udarni dio mog programa su velike reforme koje predlažem prilikom ulaska u Europsku uniju.“

Za njima kandidat glavne oporbene stranke – Socijaldemokratske partije Hrvatske – Ivo Josipović.

„Hrvatska je danas gladna pravde. Hrvatskoj treba rad i poštenje. Odlučan sam Hrvatsku učiniti pravednom zemljom. Imam savez sa građanima – ovih 117.000 potpisa govori o tome. Zajedno s građanima učinit ću Hrvatsku pravednom, poštenom i prosperitetnom zemljom.“

Kandidatkinja Hrvatske narodne stranke Vesna Pusić sakupila je nešto manje od 50.000 potpisa, a njena je poruka – kako izaberete, tako će nam biti idućih pet godina, i to će biti slika Hrvatske – i prema vani, i prema unutra.

„Hrvatska ima šansu poslati poruku da je civilizirana, nekorumpirana, poštena i apsolutno europski orijentirana zemlja.“

PRLJAVA KAMPANJA?

U petak je kandidaturu predao Milan Bandić, a u nedjelju Damir Kajin i Nadan Vidošević. Kajin, kandidat Istarskog demokratskog sabora, bio je do sada najoštriji u istupima, zahtijevajući primjerice da se pola od potencijalnih petnaestak predsjedničkih kandidata pohapsi kao korupcionaše.

„Ovu se zemlju danas brani poštenjem. Ili ćemo ovu zemlju obraniti poštenjem, ili u njoj više neće ostati niti kamen na kamenu. Danas je došlo takvo vrijeme – ili mi, ili oni! Mi smo radnici, seljaci, obrtnici, privrednici koji mjesečno isplaćujemo ogromna sredstva radnicima, državi i drugdje. A oni su tajkunska banda, koja je od države dobila sve“, odlučan je Kajin.

Tu je najviše optužbi na račun otpadnika od socijaldemokrata Bandića, kojeg se povezuje sa brojnim korupcionaškim aferama u Zagrebu, kojem je već više godina na čelu, i na račun otpadnika od HDZ-a Nadana Vidoševića, kojem se zamjera netransparentan način na koji je stekao solidno bogatstvo.

Većina analitičara očekuje da će kampanja biti sve prljavija kako vrijeme bude odmicalo, pogotovo što su među favoritima ova dvojica otpadnika od velikih stranaka, koje i same imaju svoje kandidate.

Kakva su očekivanja od budućeg hrvatskog predsjednika ili predsjednice? Za političkog analitičara Višeslava Raosa iz Centra za politološka istraživanja ključno će biti njegovo ili njeno i ponašanje u konsolidiranju demokracije.

„Može se očekivati doista nešto novo – da imamo osobu na čelu države koja će davati novi impuls svojim prijedlozima i javnim utjecajem – i u kontekstu odnosa sa Slovenijom, i u kontekstu konsolidacije demokracije, jer je to sada ključna stvar. Mi smo prošli tranzicijski put, i nama je sada potrebna ne nužno osoba kontinuiteta, nego osoba koja će konsolidirati demokraciju i koja će unutar ustavnih okvira dugoročno doprinijeti stabilnosti cijelog sustava“, smatra Raosa.
XS
SM
MD
LG