Dostupni linkovi

Otvorena sva poglavlja u EU pregovorima


Zastave Hrvatske i EU, ilustrativna fotografija, arhiv
Zastave Hrvatske i EU, ilustrativna fotografija, arhiv
Hrvatska je u srijedu otvorila tri preostala poglavlja u pristupnim pregovorima sa Europskom unijom. Službeni Zagreb ocjenjuje to velikim uspjehom, a analitičari kažu kako je i poruka ohrabrenja državama regije.

Preostala tri od ukupno 33 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima o članstvu u Europskoj uniji – Pravosuđe, Tržišno natjecanje i Vanjska, sigurnosna i obrambena politika - otvorena su danas na međuvladinoj konferenciji u Bruxellesu, i premijerka Jadranka Kosor na prigodnoj pres-konferenciji u Banskim dvorima nije krila zadovoljstvo.

„Ovo što se danas dogodilo je označavanje posljednjih 500 metara u maratonu koji se zove – pregovori za ulazak u Europsku uniju. Tih 500 metara će biti uistinu teško i zahtjevno, ali sam sigurna više nego ikada – upravo naravno danas - da ćemo mi to uspješno savladati“
, kazala je Kosor.

Potpisivanje pretpristupnog ugovora Hrvatske sa Europskom unijom može se očekivati u prvoj polovici sljedeće godine, kazao je u srijedu u Bruxellesu europski povjerenik za proširenje Štefan Fuele i najavio da bi Komisija u svom izvješću o napretku, početkom studenoga ove godine, mogla objaviti i konkretnije datume oko hrvatskog pristupa.
Šef hrvatske diplomacije kazao je kako u Vladi vjeruju da je moguće završiti pregovore ili do kraja ove godine ili u prvim mjesecima 2011., kako bi potpisali pretpristupni ugovor tijekom mađarskog predsjedanja EU.


Ministar vanjskih poslova i europskih integracija Gordan Jandroković podsjetio je da je ovo prvi puta da se otvara pregovore u poglavlju Pravosuđe, što – po njegovoj ocjeni – samo po sebi govori da se radi o kompleksnom procesu.

„Mi smo si zadali cilj i vjerujemo da je moguće završiti pregovore ili do kraja ove godine ili u prvim mjesecima 2011., kako bismo potpisali pretpristupni ugovor tijekom mađarskog predsjedanja EU. Vjerujemo da je to moguće. Nismo dobili čvrste rokove, čuli ste da će se pratiti način na koji Hrvatska napreduje, i mi – s obzirom na dosadašnja postignuća – vjerujemo da možemo ostvariti ovaj plan koji smo si zadali i koji blisko koordiniramo i sa zemljama članicama i sa Europskom komisijom“
, naveo je Jandroković.

Ohrabrenje i za susjede


Politički analitičar Davor Gjenero u izjavi za naš radio kaže kako je ugodno iznenađenje što je otvoreno i poglavlje Tržišno natjecanje, jer se očekivalo da će ono biti otvoreno tek nakon završetka privatizacije brodogradilišta.

Davor Gjenero, arhiv
„Ali čini se da su vladine reforme stekle određenu nakonost i potporu unutar Europskoga vijeća i u Europskoj komisiji, pa je i to poglavlje deblokirano. Sada valja očekivati da će do kraja godine sva poglavlja osim Pravosuđa biti zatvorena. Pravosuđe će vjerojatno biti zatvoreno negdje početkom iduće godine i u toku mađarskog predsjedanja Unijom Hrvatska će potpisati pristupni ugovor. Dakle, Vlada gospođe Kosor će uglavnom u svome mandatu uspjeti ostvariti ovaj temeljni cilj“, kazao je Gjenero.

Profesor Europskih integracija na zagrebačkom Sveučilištu Damir Grubiša u izjavi za naš radio ne dijeli Gjenerov optimizam.

„Poglavlja su otvorena, ali sada će ih biti puno teže zatvoriti, jer ono što su bili problemi odgođeni su za zatvaranje. Na taj način se održava tempo pregovora ali se daje i dojam da je izvršen određeni napredak. Na kraju će mjerila za zatvaranje pregovora biti efikasnost korupcijske kampanje, potpuna istraga i rezultati istrage o 'topničkim dnevnicima', i problemi povezani sa brodogradilištima, tržišnim nadmetanjem itd“
, ocjenjuje Grubiša.

Nasuprot napisima pojedinih medija kako će Europska unija nakon prijema Hrvatske zatvoriti vrata za ostale države jugoistoka Europe, ova današnja vijest iz Bruxellesa nije dobra samo za Hrvatsku, nego i za ostale u ovom dijelu Europe – od Sarajeva i Podgorice do Tirane, Beograda i Prištine, kaže Gjenero.

„Onog momenta kada Hrvatska završi svoje pregovore, ona će postati najvatreniji zagovornik daljeg širenja Unije. Ona samo na taj način može steći 'nišu' utjecaja u Bruxellesu“,
navodi Gjenero.

Iako proširenje Europske unije nije aktualni prioritet Bruxellesa, vijest o hrvatskom otvaranju svih poglavlja je ohrabrujuća i za susjede, kaže za naš radio analitičar i bivši dugogodišnji ministar vanjskih poslova Mate Granić.

„Prioriteti su trenutačno sasvim drugi – gospodarska i financijska stabilnost Europske unije, gospodarstvo – to su trenutno glavni problemi Unije, a ne proširenje. Ali uspjeh Hrvatske sigurno da će ohrabrujuće djelovati na susjede“
, kaže Granić.
XS
SM
MD
LG