Dostupni linkovi

Novi problemi Hrvatske s ratnim zrakoplovstvom


Helikopter tipa Mil Mi-171, fotoarhiv
Helikopter tipa Mil Mi-171, fotoarhiv

Svega nekoliko mjeseci nakon što je u zrakoplovnoj bazi Pleso svečano predstavljeno svih deset temeljito remontiranih višenamjenskih helikoptera Mi-171 Sh ruske proizvodnje, 13. veljače je odlučeno da ih se pet, koji lete odmah, prizemlji zbog uočenih učestalih kvarova, i da se greške uklone.

Zapovjednik Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Michael Križanec izvijestio je kako se hitno pristupilo otklanjanju kvarova.

"Na četiri helikoptera uklonjena je greška i na njima više ne postoji razlog da ne bi bili u uporabi. Ruski izvođač je priznao svoju grešku i svi radovi i sav materijal će se naplatiti njima. Hoće li biti još reklamacija? Vjerojatno da", kazao je Križanec.

O remontu

Remont je od prosinca 2017. pa do rujna 2019. godine postupno obavljala ruska tvrtka "Russian Helicopters" ("Вертолеты России"), a grublji dio posla rastavljanja helikoptera obavljan je u velikogoričkom Zrakoplovno-tehničkom centru nedaleko Zagreba.

Tamo se aktualno i otklanjaju problemi uočeni na helikopterima. Kako su izvijestili iz HRZ-a, radi se o curenju goriva iz rezervoara, curenju ulja, neispravnim pomoćnim motorima, otkazivanju ili krivom prikazivanju instrumenata, otkazivanju dovoda zraka u motore i drugo.

Za odluku o prizemljenju eskadrile ključno je bilo otkriće da je krivo spojena cijev za dovod ulja za hlađenje motora. Ta je greška uklonjena na četiri helikoptera koji su stacionirani na Lučkom pored Zagreba. Na petom helikopteru koji je na Krku trebala bi biti uklonjena 14. veljače.

Kada su se pojavili problemi?

"Ovaj je posao ilustracija neozbiljnog i neprofesionalnog rada u Ministarstvu obrane", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) program urednik na Tportalu i dobar poznavatelj obrambene problematike Vanja Moskaljov.

"Od početka je tu bilo problema, od toga da se inzistiralo na tome da se radi sa Rusima koji – može dosta čudno zvučati – u trenutku sklapanja ugovora sa Hrvatskom nisu čak imali ni potrebne certifikate za izvođenje takve vrste remonta na ovim našim helikopterima. Tako da je to sve na žalost uobičajeno za način rada u Ministarstvu obranu", kaže Moskaljov.

Naravno da otkrivanje problema nakon remonta nije ništa neuobičajeno, kaže Moskaljov.

"Ali je ipak malo preveliki broj, oni to zovu, reklamacija, a mi bismo to nazvali problema koji se pojavljuju nakon remonta. Jer, neslužbeno se priča čak i o 270 prijavljenih kvarova na deset helikoptera, dok je zapovjednik HRZ (Hrvatsko ratno zrakoplovstvo) Križanec rekao da se radi o nešto manje od 200. To je u svakom slučaju dosta, a pogotovo kada se zbog jednog takvog problema kakav je otkriven u četvrtak prizemlji cijela ta eskadrila od deset helikoptera. To su ozbiljne stvari zbog kojih bi se netko trebao zabrinuti i razmisliti što i kako dalje", upozorava Moskaljov.

Problemi nisu novi

Helikopteri Mi-171Sh nabavljeni su 2007. godine kao prebijanje klirinškog duga Ruske federacije. Dok ih se sada ne osposobi, na raspolaganju su stariji višenamjenski helikopteri također ruske proizvodnje.

"Mi još imamo one stare helikoptere Mi-8 s kojima možemo obavljati sve ono što treba: spašavanje, traganje i tako dalje", podsjeća Vanja Moskaljov.

Hrvatska nema sreće sa svojim ratnim zrakoplovstvom. Nikako da se donese odluka o nabavi novih višenamjenskih borbenih aviona, a nije prošlo niti mjesec dana od havarije helikoptera američke proizvodnje "Black Hawk" i pogibije obojice pilota 27. siječnja u moru pored Zlarina u srednjoj Dalmaciji.

Hrvatska je već jednom imala problema sa remontom u vojnoj avijaciji – u Ukrajini je u vrijeme vlade Zorana Milanovića obavljen remont rabljenih hrvatskih Mig-ova 21 bis i kupovina još takvih rabljenih.

Politički protivnici tvrde da je remont loše obavljen i da je bilo i korupcije.

Međutim, iako su bivši načelnik Odjela održavanja i remonta u Ministarstvu obrane Josip Čović i predstavnik ukrajinske tvrtke koja je radila remont Ivica Josipović nepravomoćno osuđeni na godinu i po, odnosno godinu dana zatvora, Milanović i tadašnji ministar obrane Ante Kotromanović i dalje tvrde da u procesu nije bilo nezakonitosti i da je remont obavljen kvalitetno.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG