Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Hrvatska ekstremno konzervativno o ženskim pravima


Ofenziva na dosegnutu razinu ženskih prava će se nastaviti (ilustrativna fotografija)

Opozicija i nevladine udruge za ljudska prava osudile su konzervativni zaokret u tretiranju ženskih ljudskih prava u hrvatskoj vanjskoj politici. Iako će Ustavni sud Hrvatske – kako se saznaje – odbaciti zahtjev konzervativaca da se ukine liberalni zakon o pobačaju naslijeđen iz socijalizma, ofenziva na dosegnutu razinu ženskih prava će se nastaviti, a najbolji otpor je – solidarnost, poručuju aktivisti.

Brak kao zajednica muškarca i žene, koji je prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva, poštivanje života u svim njegovim fazama od začeća do smrti, pobačaj nije reproduktivno pravo žene, pravo liječnika na prigovor savjesti – to su sve stavovi s kojima je Hrvatska zastupljena po svom ministru vanjskih i europskih poslova Davoru Stieru istupila na redovitom godišnjem zasjedanju Vijeća za ljudska prava Ujedinjenih naroda u Bruxellesu.

Za oporbu i nevladine udruge za ljudska prava to je zaokret u vanjskoj politici napravljen iza leđa javnosti.

„Ja se nadam da je on shvatio da je pogriješio i da će povući tu izjavu iz Bruxellesa, jer je ona štetna za Hrvatsku i odudara od dosadašnje konsenzualne politike koju smo imali na ovom polju, i svrstava Hrvatsku samo uz Mađarsku i Poljsku. A i te dvije države su podnijele jednu izjavu koja je bitno blaža nego hrvatska. Ispada ja je hrvatska izjava najekstremnija koja je poslana na temu ljudskih prava. Mislim da je to skandalozno“, kaže bivši socijaldemokratski zamjenik ministra vanjskih poslova Joško Klisović.

Istup ministra Stiera jasna je prolajferska platforma kakvu zagovaraju konzervativne kršćanske udruge u zapadnom svijetu, a u Hrvatskoj se pred nekoliko godina profilirala u kampanji oko izmjene ustavne definicije braka koji je – u prolajferskom duhu – tada bio redefiniran kao zajednica muškarca i žene, a taj su zahtjev poduprle baš sve vjerske zajednice u Hrvatskoj, osim zagrebačke Židovske općine.

Istup ministra Stiera jasna je prolajferska platforma kakvu zagovaraju konzervativne kršćanske udruge u zapadnom svijetu
Istup ministra Stiera jasna je prolajferska platforma kakvu zagovaraju konzervativne kršćanske udruge u zapadnom svijetu

Jedan od aktivista koji su tada postali poznati u javnosti je Ladislav Ilčić, inače muzičar iz televizijskog orkestra, kojeg je Stier nedavno imenovao svojim savjetnikom za ljudska prava.

Prva žena Socijaldemokratskog foruma žena Karolina Leaković o utjecaju Ilčića i njegovih stavova kaže:

„Vlada je, kao što znamo, pod velikim utjecajem ultrakonzervativne desnice, jednog od njezinih glasnogovornika. Riječ je o gospodinu Ladislavu Ilčiću koji očito u vladi premijera Plenkovića vodi glavnu riječ kada su u pitanju prava žena i rodna ravnopravnost.“

Pomak se za sada osjeća samo u vanjskoj politici. Ministar Stier odmah je kazao kako HDZ ne planira zabraniti pobačaj, međutim, Hrvatska će – tvrdi aktivist za ljudska prava Gordan Bosanac – ovoga tjedna odbiti sudjelovati u akciji Europske unije „Ona odlučuje – She decides“, kojom se želi nastaviti financiranje programa dostupnosti seksualnog i reproduktivnog zdravlja za žene iz siromašnih država Afrike i Azije, iz čega su se Sjedinjene države pod novom administracijom povukle.

„Dakle Hrvatska je sada u vanjskoj politici povukla poteze koji će za posljedicu imati to da će se smanjiti ženska ljudska prava, dok smo u kući, odnosno u Hrvatskoj vidjeli neku vrstu reteriranja ministra Stiera“, kaže Leaković.

Građani i građanke moraju biti svjesni da bez solidarnosti nećemo sačuvati niti minimum prava koja imamo: Borić
Građani i građanke moraju biti svjesni da bez solidarnosti nećemo sačuvati niti minimum prava koja imamo: Borić

U medije je procurilo da će Ustavni sud Hrvatske ovaj tjedan odbiti traženje prolajfera da se protuustavnim proglasi liberalni zakon o abortusu još iz vremena socijalizma.

Međutim, ohrabreni vanjskopolitičkim uspjesima, oni usprkos Vladinim najavama neće odustati od kampanje da se pravo na pobačaj – ako ništa drugo – a ono dodatno ograniči. Kako se uspješno suprotstaviti prolajferskoj ofenizivi? Solidarnošću, poručuje u izjavi za naš program dugogodišnja aktivistica za ljudska i ženska prava Rada Borić.

„Građani i građanke moraju biti svjesni da bez solidarnosti nećemo sačuvati niti minimum prava koja imamo, niti radnih, niti za žene reproduktivnih, niti ćemo sačuvati prava iz onoga što zovemo uljuđena Hrvatska kakva bi trebala izgledati. Moramo ponovno potražiti različite saveznike i oduprijeti se ovome što se događa“, poručuje Borić.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG