Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Stier: Vlada Hrvatske ne mijenja zakon o pobačaju


Davor Ivo Stier, hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova

Potpredsjednik Vlade Hrvatske i ministar vanjskih i europskih poslova Davor Ivo Stier kazao je u Ženevi da apsolutno odbacuje navode da će Vlada promijeniti zakon o pobačaju i poručio da se zauzima za dostojanstvo LGBT osoba.

Mi proširujemo, a ne sužavamo naše aktivnosti u promicanju ljudskih prava. Što se tiče naše vjerodostojnosti, mi danas zastupamo ono što smo najavljivali i zastupali tijekom predizborne kampanje. Poznato je što je stav HDZ-a oko zaštite života, poznato je što je stav HDZ-a oko definicije braka. Međutim, apsolutno odbacujem dezinformacije da će vlada promijeniti zakon o pobačaju, rekao je Stier u izjavi za medije na marginama zasjedanja Vijeća UN-a za ljudska prava.

Mediji su ranije objavili, da je u potpunoj tišini Hrvatska je prije pet dana uputila primjedbe na Nacrt zaključaka Vijeća za vanjske poslove o prioritetima EU u UN-ovim tijelima za ljudska prava u 2017. godini i, bez znanja svojih građana, napravila veliki zaokret po pitanju ljudskih prava.

Kako je navedeno suština zaokreta je, naknadno se doznalo, da se odstupa od promicanja prava LGBT zajednice, a umjesto toga Hrvatska kaže da će posebnu pozornost posvetiti promicanju i zaštiti tradicionalne obitelji, braku kao zajednici muškarca i žene koja je "prirodna i temeljna jedinica ljudskog društva". Važan je i zaokret na području prava žena jer se po novim hrvatskim stajalištima pobačaj ne smatra neupitnim pravom žene.

Oporbene stranke SDP i HNS su tijekom vikenda i u ponedjeljak izrazile krajnju zabrinutost takvim stajalištima i nazvale ih radikalnom promjenom u politici zagovaranja prava žena i prava na pobačaj.

Ministar Stier je podsjetio da je premijer Andrej Plenković više puta rekao da vlada neće promijeniti zakon o pobačaju te da je on sam to potvrdio i u subotu i danas.

Stier je rekao da je u svom govoru na zasjedanju Vijeća za ljudska prava UN-a naglasio da Hrvatska proširuje svoje aktivnosti u promicanju ljudskih prava te da je zatražila zaštitu kršćana i drugih vjerskih manjina progonjenih u zemljama gdje se vjerska sloboda ne poštuje, zatim zaštitu prava žena i djevojčica i jači angažman u borbi protiv nasilja nad njima kao i dekriminalizaciju homoseksualnosti u državama UN-a u kojima je ona još uvijek kazneno djelo.

"Moram reći da, nažalost, još postoje države UN-a gdje je homoseksualnost kazneno djelo. Mi smo danas tražili dekriminalizaciju homoseksualnosti jer smatramo da se mora poštivati ljudsko dostojanstvo svake osobe, pa naravno tako i LGBT osoba", naglasio je.

XS
SM
MD
LG