Dostupni linkovi

Vrhovni sud Hrvatske potvrdio Sanaderu šest godina za aferu INA-MOL


U zatvoru je od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju “Planinska”: Ivo Sanader
U zatvoru je od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju “Planinska”: Ivo Sanader

Vrhovni sud odbio je 25. listopada žalbe Uskoka i optuženika te je potvrdio prvostupanjsku presudu kojom je bivši premijer i predsjednik Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) Ivo Sanader zbog primanja mita od šefa mađarske naftne kompanije MOL Zsolta Hernadija osuđen na šest godina, dok je Hernadi, koji je nedostupan hrvatskom pravosuđu, kažnjen s dvije godine zatvora.

Ne navodeći imena tvrtki ni osuđenika, Vrhovni sud navodi da su Sanader i Hernadi osuđeni jer su dogovorili da će za mito od 10.000.000 eura osigurati zaključenje neosnovanih izmjena ugovora koji se odnosi na trgovačko društvo INA, u kojoj hrvatska država ima vlasnički udio. Tim izmjenama ugovora omogućeno je MOLU stjecanje većinskog paketa dionica u INI.

Dogovorili su i sklapanje ugovora o izdvajanju plinskog poslovanja iz INE, koje u cijelosti preuzima Hrvatska, a Sanader je koristeći svoj položaj i autoritet, osigurao da Vlada Republike Hrvatske zaključi takve ugovore.

Hernadi je kao protuuslugu za zaključenje ovih ugovora osigurao isplatu 10.000.000 eura Sanaderu, od čega je isplaćeno pola.

“Vrhovni sud Republike Hrvatske smatra da kazna na koju su optuženici osuđeni nije ni prestroga niti preblaga nego pravilno odmjerena s obzirom na utvrđene olakotne i otegotne okolnosti. Sanaderu je kao olakotna okolnost cijenjena životna dob (68 godina) i narušeno zdravstveno stanje. Otegotno je cijenjeno da je koruptivno kazneno djelo počinio kao predsjednik Vlade Republike Hrvatske, a to djelu daje dodatnu težinu. S obzirom na funkciju koju je obnašao, trebao je biti uzor ne samo ostalim članovima Vlade Republike Hrvatske nego i svim građanima Republike Hrvatske. Djelom je nanio štetu i ugledu Republike Hrvatske u svijetu. Osnovni motiv za počinjenje ovog kaznenog djela je bilo njegovo osobno bogaćenje. Cijenjena je i prijašnja osuđivanosti zbog istovrsnog kaznenog djela,” navodi se u priopćenju Vrhovnog suda.

“Ovdje je riječ o korupciji na najvišoj razini koja predstavlja izrazitu opasnost za temeljne vrijednosti na kojima počiva Republika Hrvatska,” zaključuje se u priopćenju.

Sanader je u zatvoru od travnja 2019. kada mu je Vrhovni sud povisio kaznu za korupciju u slučaju “Planinska”.

Vrhovni sud je 13. listopada djelomično potvrdio presudu iz ponovljenog postupka u slučaju Fimi media pa će HDZ zbog ovog “isisavanja” novca iz državnih institucija i tvrtki u svoje “crne fondove” morati platiti 3,5 milijuna kuna kazne, dok je Sanaderu kazna u tom postupku sa 8 smanjena na sedam godina.

Vrhovni sud uskoro bi trebao donijeti i pravomoćnu odluku za aferu HEP-DIOKI, u kojoj je Sanader nepravomoćno oslobođen.

Nakon što mu se pravomoćno okončaju svi postupci, sud će mu odrediti jedinstvenu zatvorsku kaznu.

Iz MOL-a su najavili da će se Hernadi na presudu žaliti Ustavnom sudu Hrvatske i tvrde i dalje da je nevin i da ima njihovu punu potporu. “MOL inzistira na svom ranijem stavu, odlučno odbacuje optužbe za neodgovarajuće ponašanje u poslovanju i nastavlja se braniti svim sredstvima od neutemeljenih optužbi za zločin", navode u priopćenju.

Sud u Budimpešti je 2018. godine odbio hrvatski zahtjev za izručenjem Hernadija s ocjenom da “postoji opasnost da će tijekom postupka u Hrvatskoj doći do povrede prava na pravično suđenje i da se ne može osigurati nepristrano suđenje u predmetu.”

XS
SM
MD
LG