Dostupni linkovi

Traže se dodatne informacije o sedam misija hrvatske vojske u svijetu


Hrvatska vojska u jednoj od NATO vježbi, Litvanija 2018. godine
Hrvatska vojska u jednoj od NATO vježbi, Litvanija 2018. godine

Hrvatski sabor većinom glasova podržao je na glasanju 3. prosinca nastavak prisustva Hrvatske vojske u misijama širom svijeta. Hrvatska vojska aktualno sudjeluje u sedam misija, od Iraka do Kosova.

Dok je Vlada predložila nastavak sudjelovanja Hrvatske vojske u misijama u svijetu u sljedeće dvije godine, uz blago povećanje broja vojnika u misijama, opozicija je u raspravi upozorila da Sabor nema dovoljno informacija kada odlučuje o slanju tuđe djece u strane zemlje.

Hrvatska vojska aktualno sudjeluje u sedam misija, od Iraka do Kosova. Tri su misije najbrojnije:

  • Sudjelovanje u NATO-voj misiji ojačane prednje prisutnosti (eFP – enhanced Forward Presence) na ruskoj granici u Litvi, sa četom mehanizirane pješadije koju će se u perspektivi pojačati sa 188 na 200 vojnika.
  • Sudjelovanje u istoj takvoj misiji u Poljskoj sa baterijom raketnih lansera i 80 vojnika, u perspektivi sa dalekometnom samohodnom artiljerijom i sa 90 ljudi.
  • Tu je i NATO misija na Kosovu gdje je novi hrvatski kontingent dvostruko brojniji nego ranije. Ukupno je 130 vojnika, od toga 6 žena, u četi oklopno-mehanizirane pješadije, obavještajnom, logističkom i sanitetskom timu.

Također, prihvaćen je nastavak sudjelovanja u dvije misije u Iraku, misiji „Sea Guardian“ sprječavanja ilegalnih migracija na Mediteranu i misiji sprječavanja šverca oružja zaraćenim stranama u Libiji, kao i nastavak rada hrvatskih časnika u NATO i drugim multinacionalnim zapovjedništvima.

Novo je u hrvatskoj misiji na Kosovu da se afganistanskim izbjeglicama u kampu Bechtel u Uroševcu/Ferizaju – Afganistancima koji su radili za međunarodne snage i agencije do povlačenja iz Afganistana, i koje je NATO evakuirao i obećao zbrinuti - šalje pedijatar, jer je među njima mnogo djece.

Najviše je glasova potpore dobilo hrvatsko sudjelovanje u misiji na Kosovu (116 za, 2 protiv i 3 suzdržana) , dok su ostali Vladini prijedlozi usvojeni sa od 105 do 111 glasova za. Ukratko, svi su dobili dvotrećinsku većinu glasova svih zastupnika. U Hrvatskom saboru je ukupno 151 zastupnik.

Misije kao strateško opredjeljenje

O učešću u međunarodnim misijama predsjednik saborskog Odbora za obranu Franko Vidović je rekao tokom rasprave kako su u skladu sa strateškim opredjeljenjem Republike Hrvatske.

Hrvatska u vojnim misijama sudjeluje već 22 godine, od prve misije održanja mira u Siera Leoneu 1999. godine.

"Čime se Hrvatska svrstava među odgovorne članove međunarodne zajednice koja je spremna preuzeti dio tereta u izgradnji i očuvanju međunarodne sigurnosti. Hrvatska sudjeluje u međunarodnim misijama i operacijama sukladno vrijednostima i interesima koje dijeli da drugim članicama sudionicama misija", naglasio je Vidović.

Katarina Peović iz lijeve oporbene Radničke fronte zamjerila je „autokolonijalni“ karakter hrvatske pozicije prema NATO-u, dok je Nino Raspudić iz kleropopulističkog oprbenog Mosta u raspravi najavio da će njegova stranka biti suzdržana oko svih misija osim Kosova i zapovjedništava, i kazao što mu nedostaje u cijeloj priči:

„Ja kao saborski zastupnik koji trebam ovdje dići ruku za slanje naših ljudi u misije, od kojih neke potencijalno mogu biti vrlo ozbiljne, želim imati objašnjenje konteksta. Gdje ih šaljemo, koji je tamo rizik, koji su naši interesi? A ne da se sve gurne ovako đuture, evo to su sedam točaka, misije, dižemo ruku, doviđenja, idemo na ručak! To je krajnje neozbiljno", upozorio je.

Skepsa oko misije na ruskoj granici

U ime desničarskog Domovinskog pokreta Ante Prkačin izrazio je skepsu oko hrvatskog sudjelovanja u misijama NATO-a na ruskoj granici, kazavši kako se „kroz povijest Rusija i Rusi nikada nisu ogriješili o Hrvate“, i da „čelnicima NATO saveza treba objasniti da okruživanje Rusije nije hrvatski interes.“

Vladajuća Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i dvije socijaldemokratske stranke podržale su slanje misija, a Urša Raukar Gamulin je u ime Zeleno-lijeve koalicije izazila žaljenje što vojnu prisutnost Hrvatske u zemljama kamo su misije upućene ne prati i razvojna prisutnost Hrvatske.

„Držimo da je pogrešan smjer dominantno se kroz vojnu komponentu baviti nekom zemljom, a istovremeno joj ne davati resurse i za razvojnu suradnju? Zašto npr. u Libiji nismo prisutni kroz iskustvo naše postkonfliktne tranzicije, uspostave vlavine prava, procesuiranja ratnih zločina, rada s ratnim veteranima? Sve to bi pomoglo Libiji, ali nas tamo uopće nema“, upozorila je Urša Raukar Gamulin.

Hrvatska u vojnim misijama sudjeluje već 22 godine, od prve misije održanja mira u Siera Leoneu 1999. godine. Aktualno je u misijama u svijetu 248 pripadnika Hrvatske vojske.

Nije objavljeno kada će se glasati o ovom Vladinom prijedlogu, ali obično se o raspravljenim točkama glasa petkom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG