Dostupni linkovi

Hrvatska vlada uputila Saboru odluku o obuci ukrajinskih vojnika


Premijer Hrvatske Andrej Plenković, 2. lipnja 2022.
Premijer Hrvatske Andrej Plenković, 2. lipnja 2022.

Hrvatska vlada je sa sjednice 24. studenog Saboru uputila prijedlog Odluke o sudjelovanju Hrvatske vojske u misiji Europske unije (EU) za vojnu pomoć za potporu Ukrajini.

"Očekujemo pozitivnu odluku u Saboru, ovo je prilika da i cijela politička scena pokaže tko je tko i gdje stoji u međunarodnim odnosima i po pitanju potpore Ukrajini. Očekujem vrlo zanimljivu raspravu u Saboru", poručio je na sjednici premijer Andrej Plenković.

Naime, hrvatski predsjednik i Vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Zoran Milanović odbio je 22. studenog razmotriti i dati suglasnost za prijedlog Ministarstva obrane za sudjelovanje hrvatskih vojnika u misiji EU-a za pomoć Ukrajini.

Milanović je to učinio među ostalim jer ga ministar obrane nije ovlašten to tražiti, priopćeno je iz njegovog ureda.

Milanović, koji se od početka ruske agresije na Ukrajinu protivi gotovo svakom drugom hrvatskom angažmanu na strani Ukrajine osim humanitarnom, već ranije se tome usprotivio s obrazloženjem da "to nije naš rat".

Dodatno, u pismu iz njegovog ureda kaže se kako nije precizno navedeno o kakvoj se obuci radi, niti da je Ukrajina saveznica.

Ministar obrane Mario Banožić ocijenio je kako na taj način Milanović "izbjegava odgovornost", i da vjeruje da će njegovo protivljenje biti premošteno odlukom Sabora o sudjelovanju hrvatskoj vojnika u toj misiji, koja treba biti donesena dvotrećinskom većinom.

Plenković je kazao kako je hrvatska želja nastaviti pomagati Ukrajini, i to sudjelovanjem Hrvatske vojske na tri načina.

"Da naši zapovjednici budu u zapovjednim strukturama, da hrvatski predstavnici budu dio vojski koje su spremne obučavati ukrajinske vojnike, mahom u Poljskoj i Njemačkoj, te mogućnost da se ukrajinski vojnici obučavaju i u Hrvatskoj", kazao je.

Šta predviđa odluka?

Ministar Banožić obrazložio je detalje odluke, čiji je tekst objavljen na Vladinim službenim stranicama.

"Sudjelovanjem Hrvatske vojske Hrvatska bi iskustvom iz Domovinskog rata značajno doprinijela obuci ukrajinske vojske. Predlaže se da u misiji sudjeluje do 80 pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske uz mogućnost rotacije. Do 100 pripadnika ukrajinske vojske može prijeći granicu Republike Hrvatske, uz mogućnost rotacije", kazao je ministar.

Ni premijer ni ministar obrane nijednom riječju nisu spomenuli Milanovićevo protivljenje sudjelovanju Hrvatske u obuci ukrajinskih vojnika.

U reakcijama na Milanovićevo protivljenje većina oporbenih parlamentarnih klubova rezervirana je prema potpori hrvatskom sudjelovanju u ovom projektu, u svakom slučaju bar dok ne budu upoznati sa svim detaljima, dok je desna oporba bila protiv.

Prema prijedlogu odluke Vlade Hrvatske, u slučaju da se ukrajinski vojnici obučavaju u Hrvatskoj predviđena je mogućnost obuke vođa i instruktora, borbenih spasilaca, inženjeraca prethodno osposobljenih u temeljnim vojničkim vještinama i sanitetskih timova.

Misija će trajati dvije godine i provodit će se na teritoriju država članica EU-a.

Reagirao Milanović

Uslijedile su i prve reakcije na Vladin prijedlog. Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović kazao je da trenutno Ustav "vrlo jasno kaže tko je za što nadležan".

"Sabor sad može pristati na teror Plenkovića, jer ovo je sad osobni teror i maltretiranje od Plenkovića te postupanje po nečemu po čemu nije predviđeno da postupa", komentirao je Milanović Vladinu odluku.

Na tragu ranijih istupa, Milanović je dodao kako je rat u Ukrajini "rat Amerike i Rusije" te je dodao da "Amerikanci preko Ukrajine vode rat protiv Rusije".

"To moramo konstatirati i situacija je opasnija nego što je ikad bila", kazao je, ponovivši da "Ukrajina nije saveznik Hrvatskoj, iz čega bi proizlazile neke obaveze".

Premijer Plenković mu je odmah s Krka odgovorio da ni Kosovo ili Afganistan nisu hrvatski saveznici, ali da je Hrvatska tamo sudjelovala u međunarodnim vojnim misijama, kao što je plan da sudjeluje u misiji obuke ukrajinskih vojnika.

"Sve su to misije koje su prošle kod Hrvatski sabor, a sada je na djelu bijeg od odgovornosti saborskih zastupnika i pojedinih stranaka o tome da se izjasne gdje su", rekao je.

Po njegovom mišljenju, nema razloga za dvojbu oko odluke o obučavanju ukrajinskih vojnika.

"Ako je to Hrvatskoj problem nakon što smo više puta poslali konkretnu vojnu pomoć, onda imamo igru skrivača onih koji nemaju hrabrosti reći za što se zalažu", rekao je Plenković.

XS
SM
MD
LG