Dostupni linkovi

Ministrica obrazovanja smokvin list za konzervativce


Posebno stručno povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja, zbog važnosti tog tijela, vodi premijer Andrej Plenković osobno

Najnovija afera sa donedavnom voditeljicom ekspertne skupine za obrazovnu reformu za koju se ustanovilo da nije ispunjavala uvjere za to mjesto i koja je za nagradu unaprijeđena, prema ocjeni eksperata, pokazuje da konzervativni dio hrvatske Vlade blokira obrazovnu reformu, a da je resorna ministrica iz manje stranke vladajuće koalicije samo smokvin list za postupke drugih.

Buru je podigao predsjednik male liberalne stranke Pametno Ivica Puljak koji je izišao u javnost sa službenim rezultatima analize natječaja na kojem je Jasminka Buljan Culej izabrana za voditeljicu Ekspertne radne skupine za kurikularnu reformu, koju mu je nakon osam mjeseci čekanja dostavilo Ministarstvo znanosti i obrazovanja i gdje se navodi da su na natječaju bila ukupno četiri stručna uvjeta.

"Ona nije zadovoljila niti jedan od ta četiri uvjeta, a u međuvremenu je netko promijenio uvjete i dodao još jedan, koji je bio samo – da je zaposlenica Ministarstva!", kazao je Puljak.

Dolaskom nove ministrice znanosti i obrazovanja Blaženke Divjak kao kandidatkinje novih HDZ-ovih partnera narodnjaka ta je radna skupina raspuštena, a tada već bivša voditeljica Jasminka Buljan Culej je unaprijeđena i izabrana u Posebno stručno povjerenstvo za provedbu strategije obrazovanja koje, zbog važnosti tog tijela, vodi premijer Andrej Plenković osobno.

Na prozivanja iz stranke Pametno umjesto ministrice odgovara državni tajnik u tom ministarstvu Nikša Glunčić, inače kadar desnokonzervativne stranke Hrast koja ima jednog zastupnika u Saboru, koji kaže kako analiza ne stoji, da je sve bilo po zakonu i transparentno.

Ova izjava državnog tajnika u stvari je poruka ministrici Divjak i javnosti tko je glavni u Hrvatskoj, procjenjuje za Radio Slobodna Europa (RSE) dobar poznavatelj igara oko obrazovanja, urednik portala srednja.hr Marko Matijević.

"To su HDZ i premijer Plenković, koji ipak zbog nekih drugih okolnosti ne može toliko inzistirati na transparentnosti koliko bi možda svi mi ostali htjeli. Mislim da državni tajnik nipošto neće biti smijenjen", riječi su Matijevića.

Konzervativci blokiraju poteze koji im ne odgovaraju.

"Ova afera pokazuje da Ministarstvo znanosti i obrazovanja na ovaj način i u ovoj Vladi ne može funkcionirati normalno", kaže za RSE sveučilišni profesor i bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja Neven Budak.

"Jer, očito je da ministrica nema slobodne ruke provoditi politiku onako kako ju je zamislila, i da je zapravo talac konzervativnog dijela Vlade koji djeluje i preko ljudi u Ministarstvu, a pogotovo preko Ureda premijera", dodaje Budak.

To za posljedicu ima netransparentnost postupaka nužnih da bi se moglo provoditi strategiju obrazovanja, dakle i kurikularnu reformu, kao i nestručnost u obavljanju tih poslova, dodaje sveučilišni profesor i bivši predsjednik Posebnog stručnog povjerenstva za provedbu Strategije obrazovanja.

"Sve to će, nažalost, rezultirati time da se strategija ili uopće neće provoditi, ili će se provoditi samo u nekim segmentima, što je, naravno, potpuno nezadovoljavajuće s obzirom na potrebe hrvatskog obrazovnog sustava", kaže Neven Budak.

Ostavku premijera i ministrice zatražila je građanska inicijativa Građanski odgoj i obrazovanje GOOD.

"Ministrica u ovakvoj situaciji ostankom na poziciji glumi smokvin list ovoj sasvim neprimjerenoj politici", navodi za RSE Marina Horvat iz Građanskog odgoja i obrazovanje GOOD.

O slučaju navodnog neispunjavanja uvjeta Jadranke Buljan Culej oglasila se i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koja je rekla da je obrazovanje važno, a ideološke razlike – sporedne.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG