Dostupni linkovi

Poruka ministru: Podrška reformi ili ostavka eksprertne grupe


Konferencija za tisak Ekspertne skupine, Zagreb, 23. svibnja 2016.

Ekspertna radna skupina za provođenje reforme obrazovnog sustava - tzv. Cjelovite kurikularne reforme - zatražila je od resornog ministra znanosti Predraga Šustara da se očituje podržava li reformu, ili podržava podmetanja i sabotaže koje dolaze iz dijelova vladajuće koalicije. Ako do srijede ujutro ne dobiju tu potporu, dat će ostavku.

Vjerojatno najbolje do sada pripremljena reforma u Hrvatskoj uopće - cjelovita reforma obrazovnog kurikuluma sa 52 stručne radne skupine i sa 65.000 sudionika u tri kruga stručne rasprave u svim dijelovima Hrvatske, sa načelnom, ali doista samo načelnom potporom prošle i ove Vlademogla bi doživjeti brodolom na sistematskoj sabotaži klerikalnih radikala iz redova vladajuće koalicije.

Prvo je – navodno zbog tehničke greške - premijer Tihomir Orešković najavio da se od nje odustaje, onda nisu plaćani troškovi stotinama ljudi koji su po Hrvatskoj vodili javne rasprave, onda je zatraženo formiranje neutralnog povjerenstva koje bi svojim radom umirilo "dio zabrinute javnosti" - čitaj: klerikalce, onda je saborski Odbor za znanost izišao sa zaključkom da se postojeću sedmeročlanu radnu skupinu dopuni sa još 10 novih članova, s očitom namjerom da se priljevom "svježe krvi" kurikularnoj reformi oduzme karakter primjeren modernoj sekularnoj državi.

I tu je vjerojatno članovima ekspertne radne skupine pukao film. Njezin predsjednik Boris Jokić je one koji podmeću klipove kurikularnoj reformi optužio da to rade - boljševičkim metodama.

Boris Jokić, foto: Enis Zebić
Boris Jokić, foto: Enis Zebić

"Ovakvo ponašanje ukazuje na ostavštinu bivšeg komunističkog sustava u nekom obliku odlučivanja. Na to jednostavno ne možemo pristati, a na dijalog smo i više nego spremni. Na političke pritiske i politikantstvo jednostavno ne možemo pristati", poručio je Jokić.

Jokić i cijela ekspertna radna skupina odbijaju da kurikularna reforma postane premet političkih i stranačkih prepucavanja, jer se radi o stvari od nacionalne važnosti.

"Mi kao ekspertna radna skupina najavljujemo da smo spremni odstupiti sa naših mjesta, ali uvažavajući važnost onoga što radimo, uvažavajući činjenicu da to dira svako dijete i svakog roditelja u ovoj zemlji, uvažavajući činjenicu da je to važno za budućnost ove zemlje barem koliko i smanjivanje javnog duga spremni smo do srijede 25. svibnja u 10 ujutro dati vremena resornom ministru znanosti Predragu Šustaru vremena da se očituje o zaključcima Odbora za znanost i o proširenju radne skupine i da ih odbaci", kazao je Jokić.

Jokić traži da se ministarstvo do tada očituje i o tome hoće li se ići u reformu, ili je to samo dio reformskog paketa za pokazivanje Europi, kada će se sa njom započeti i je li za nju predviđeno dovoljno novca.

Napadi na kurikularnu reformu traju otkako je pred 16 mjeseci rad na njoj započeo - od zamjerki da u školskim programima nema dovoljno hrvatske književnosti, preko zamjerki da se nedovoljno pozornosti posvećuje prirodnoj grupi predmeta, pa do cjelovite desne platforme – da treba obuhvatiti i demografiju, da se nedostatno spominju termini, domovina, domoljublje i obitelj i slično. A sve to nakalemljeno na glavnu zamjerku kurikularnoj reformi – da je započela u mandatu prošle vlade lijevog centra.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG