Dostupni linkovi

Procurili dokumenti SAD-a i NATO-a o ratnim planovima za Ukrajinu


Ukrajinski vojnici u rovu u regionu Bahmuta, Ukrajina, 5. april 2023.
Ukrajinski vojnici u rovu u regionu Bahmuta, Ukrajina, 5. april 2023.

Tajni ratni dokumenti s detaljima planova Sjedinjenih Država i NATO-a za jačanje ukrajinske vojske pred planiranu ofanzivu protiv ruskih snaga ove sedmice su objavljeni na društvenim medijima, potvrdili su za The New York Times viši zvaničnici administracije američkog predsjednika, Joea Bidena.

Pentagon istražuje ko stoji iza curenja dokumenata koji su se pojavili na Twitteru i Telegramu, aplikaciji s više od 500 miliona korisnika koja se masovno koristi u Rusiji.

Analitičari navode kako se čini da su dokumenti modifikovani u odnosu na originalni format.

U verzijama dokumenata koji su procurili su američke procjene ukrajinskih žrtava preuveličane, a ruskih umanjene, navode analitičari s kojima je razgovarao New York Times.

Modifikacije upućuju na mogući pokušaj širenja dezinformacija u režiji Moskve, navode analitičari.

Međutim, objava dijela originalnih dokumenata, koji uključuju fotografije gradova očekivanih isporuka oružja, procjene snage bataljona i drugih planova, predstavljaju značajan sigurnosni propust američkih obavještajnih službi, piše taj list.

Službenici Bidenove administracije rade na uklanjanju dokumenata s društvenih mreža, ali do četvrtka kasno navečer nisu uspjeli u potpunosti.

"Svjesni smo izvještaja o dokumentima na društvenim mrežama, Pentagon istražuje o čemu se radi", rekla je za New York Times portparolka Pentagona, Sabrina Singh.

U dokumentima nema konkretnih borbenih planova u kojima bi stajalo kako, kad i gdje Ukrajinci planiraju pokrenuti svoju ofanzivu, za koju američki zvaničnici kažu da je "vjerovatna" u narednih oko mjesec dana.

Dokumenti su, piše američki list, stari oko pet sedmica, stoga donose američki i ukrajinski pogled na ofanzivu koji datira oko 1. marta, odnosno donosi pregled onog što bi Ukrajincima moglo trebati za ofanzivu.

Rat u Ukrajini

Priče, analize, foto i video zapisi o ratu u Ukrajini.

XS
SM
MD
LG