Dostupni linkovi

Hrvatska u znaku povećane potrošnje i optimističkih očekivanja


Zagreb u novogodišnjem raspoloženju, arhivska fotografija
Zagreb u novogodišnjem raspoloženju, arhivska fotografija

Ispraćaj Stare i doček Nove godine vrijeme je za svođenje računa. Zagreb je još blještavije uređen nego proteklih godina, a prosinac u Zagrebu postao je važan dio hrvatske turističke ponude. Zagrepčani s kojima smo razgovarali u većini su optimistični, a razloge za to ne nalaze u politici, već u zdravlju, poslu, sportskim uspjesima, odluci da se bude optimističan – usprkos svemu.

Zagreb se trudi da treću godinu za redom organizira najbolji advent u Europi, potrošnja za blagdane veća je nego u pretkriznim godinama, a hrvatski građani i dalje ne misle da ih Vlada vodi u pravom smjeru. Rad Vlade ne podupire 66 posto građana, podupire njih 26 posto, dok ne zna - njih 8 posto. Što se tiče nekog općeg osjećaja i očekivanja, pesimista je visokih 73 posto, optimista 19 posto a njih osam posto ne zna što bi sa sobom.

Svi su hrvatski gradovi i sela prigodno okićeni, advent je prilika za produljenje turističke sezone, ne samo u Istri i Dalmaciji, nego i na kontinentu. U prvih 25 dana prosinca u Zagrebu je 12 posto više dolazaka stranih turista i 16 posto više noćenja nego godinu ranije. U brojkama to je ukupno 100.400 gostiju u 25 dana i 185.000 noćenja. Novost je da su prvi po brojnosti gosti iz BiH, zatim iz Austrije, pa Slovenci, pa Talijani. Među prvih 10 su i Kinezi, koji - prema godinu ranije - imaju povećanje od preko 230 posto.

Organizatori najavljuju nastavak dosadašnjeg trenda, dakle još više kulturne ponude – od koncerata po muzejima, crkvama i kulturnim institucijama nadalje, a što manje glasne glazbe, jedenja i pijenja.

Povećana potrošnja: Zagreb
Povećana potrošnja: Zagreb

Zagrepčani i njihovi gosti troše i više nego posljednje pretkrizne 2008. godine. U prosincu se očekuje rekordna blaganska potrošnja od oko 13,5 milijardi kuna, a udarno razdoblje bilo je od 19. do 24. prosinca. Samo u tri dana - 21., 22. i 23. prosinca izdano je gotovo dvadeset milijuna računa s ukupnim iznosom na njima od milijardu i 826 milijuna kuna, gotovo 250 milijuna eura u samo tri dana! Rast broja izdanih računa u tri ovogodišnja predbožićna dana iznosio je 19 posto u odnosu na isto razdoblje u 2107. I potrošnja je u tom razdoblju ove godine bila veća, i to za 29 posto u odnosu na prošlu godinu.

Kako ocjenjuju godinu koja je na izmaku, i što očekuju od one koja je pred nama, zapitali smo petnaestak Zagrepčanki i Zagrepčana, od mladića i djevojaka, pa do umirovljenika. Našli smo ih u trgovinama, na tržnici, na zagrebačkim ulicama, u njihovim domovima.

Zagrepčani o staroj i novoj godini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:29 0:00
Direktan link

U ovoj anketi ipak preteže optimizam, usprkos debelom razočaranju hrvatskih građana sa politikom.

Možda je objašnjenje u tome što su mnogi shvatili da sreća ne ovisi samo o aktualnoj politici, već i o obitelji, uspjehu na poslu, nogometnim uspjesima nacionalnog nogometnog tima, i još tisuću stvari koje nemaju veze sa vladom, predsjednicom, sve besmislenijim saborskim prepucavanjima i ostalim hrvatskim političkim folklorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG