Dostupni linkovi

Hrvatska planira udvostručiti kapacitet LNG terminala na Krku


"Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković, najavljujući 20. juna da će Hrvatska proširiri LNG terminal na Krku.
"Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku", kazao je hrvatski premijer Andrej Plenković, najavljujući 20. juna da će Hrvatska proširiri LNG terminal na Krku.

Hrvatska će proširiti kapacitet terminala za ukapljeni prirodni plin (LNG) na Krku s 2,9 na 6,1 milijardi kubičnih metara, najavio je 20. lipnja na susretu Inicijative triju mora u Rigi premijer Andrej Plenković, prenosi zagrebački "Jutarnji list".

Inicijativa triju mora neformalna je politička platforma dvanaest zemalja smještenih između Baltičkog, Jadranskog i Crnog mora čije su suosnivačice Hrvatska i Poljska, a cilj jačanje energetske, prometne i infrastrukturne povezanosti. Ovogodišnji sastanak na vrhu Inicijative održava se u Rigi.

Premijer Plenković je, u svom obraćanju skupu, najavio podizanje kapaciteta LNG terminala u Omišlju na otoku Krku više nego dvostruko, čime Hrvatska "ide daleko iznad potreba hrvatskih gospodarstva i kućanstava".

"Time omogućavamo Hrvatskoj da postane regionalno energetsko čvorište, korisno i za nama susjedne zemlje – Sloveniju, Bosnu i Hercegovinu i Mađarsku", kazao je.

Inicijativa triju mora pokrenuta je 2015. godine, na prijedlog tadašnje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović i njenog poljskog kolege Andrzeja Dude.

Inicijativa ima i investicijski fond trenutno vrijedan 928 milijuna eura.

Hrvatska je fondu predložila jedanaest projekata – jedan iz područja digitalne infrastrukture, tri u energetici i sedam u prometu. Oni, između ostalog, uključuju dovršetak autoceste A5, naftni i plinski terminal u luci Ploče, unaprjeđenje željezničke mreže i riječnih kanala, proširenje LNG Terminala na Krku i luke Rijeka.

Plenković naglašava da je investicijski fond Triju mora najlogičniji put za ulaganja u energetske, prometne i digitalne projekte u Hrvatskoj.

U Fondu s hrvatske strane sudjeluje državna Hrvatska banka za obnovu i razvoj.

"Budući da je riječ o razvojnoj banci koja ima izvrstan uvid u potrebe financiranja različitih projekata u Hrvatskoj, siguran sam da to može biti najbolji, najlogičniji i najkorisniji put kako da se kanaliziraju i operacionaliziraju sredstva za projekte u Hrvatskoj", rekao je Plenković.

Premijer je na skupu razgovarao i o prometnoj povezanosti, s naglaskom na koridor 5C koji povezuje Hrvatsku, Mađarsku i Bosnu i Hercegovinu i dolazi do Ploča.

Američki državni tajnik Antony Blinken je 20.juna, obraćajući se video-linkom, najavio veliki američki financijski zamah Inicijativi triju mora, naglasivši da je platforma suradnje 12 država srednje i istočne Europe dodatno dobila na važnosti nakon ruskog napada na Ukrajinu.

Blinken je najavio "velika nova sredstva" Američke korporacije za međunarodno razvojno financiranje (DFC) fondu Inicijative.

Izvor: Jutarnji list

XS
SM
MD
LG