Dostupni linkovi

U Hrvatskoj na 14 dana zamrznute cijene goriva


Mjera na snagu stupa u ponoć

Hrvatska Vlada je na 14 dana zamrznula cijene na benzinskim postajama, osim onih na auto-cestama.

“Time smo očuvali standard velikog broja naših sugrađana. Ovakva mjera pridonosi zaštiti standarda naših građana i omogućuje intenzivnu turističku sezonu”, kazao je nakon telefonske sjednice Vlade 20. lipnja na kojoj je donesena ta odluka, premijer Andrej Plenković.

“Za dizel je to 13,50 kuna (1,80 eura), za eurosuper je to 13,08 kuna (13,74 eura), te 9,45 (1,26 eura) za plavi dizel. To se odnosi na 94 posto postaja. Jedino što će se sutra dogoditi u smislu povećanja cijena je rast goriva na autocestama. Cijena za dizelsko gorivo na njima će biti 14,57 kuna (1,94 eura) a za benzin na 14,07 kuna (1,88 eura)”, rekao je Plenković.

Mjera na snagu stupa u ponoć, a vrijedit će dva tjedna.

Plenković je pozvao udruge za zaštitu potrošača da reagiraju ako neki distributer ipak povisi cijene, a ne očekuje da će strani turisti silaziti s auto-cesta zbog jeftinijeg goriva, pa da će se zbog toga stvarati gužve na okolnim cestama.

“Naša je politika u potpunosti nediskriminirajuća, i vi i ja na autocesti bismo platili isto kao netko iz Mađarske, Njemačke… Ne možete u EU davati jedne cijene za nekoga iz vaše države, a druge za nekoga tko ima različite tablice. Mi smo uvijek bili na strani vladavine prava i nediskriminacije. Mislim da nije realno da bi svi koji u Hrvatsku dolaze preko autoceste silazili s autoceste i išli u neko malo mjesto, napunili gorivo pa se vratili na autocestu”, poručio je premijer.

Otkako su cijene goriva počele rasti kao rezultat ruskog napada na Ukrajinu, hrvatska vlada je nizom intervencija Vlada smanjila trošarine na benzin za ukupno 80 lipa (0,1 euro) po litri i na dizel za ukupno 40 lipa po litri.

Manevarski prostor za daljnje smanjenje trošarina sada iznosi još 19 lipa za dizelska goriva, odnosno 37 lipa za benzine jer je direktivom EU-a propisan najniži dozvoljeni iznos trošarina na goriva, kažu u Vladi.

XS
SM
MD
LG