Dostupni linkovi

Sud nenadležan, Ljubljana i Zagreb i dalje različito o sporu


Pogled na Piranski zaliv, predmet graničnog spora Hrvatske i Slovenije
Pogled na Piranski zaliv, predmet graničnog spora Hrvatske i Slovenije

Jedva nešto više od pola godine otkako je Slovenija tužila Hrvatsku Europskom sudu pravde da neprovođenjem arbitražne odluke o granici krši europsku pravnu stečevinu, taj se sud proglasio nenadležnim. Odluku je pročitao predsjednik Suda Koen Lenaerts.

„Sud Europske unije nije nadležan za odlučivanje o tužbi Republike Slovenije. Republici Sloveniji nalaže se snošenje troškova postupka“, kazao je Lenaerts.

Ovom odlukom postupak se automatski obustavlja. Odluke Suda su konačne i na njih nema žalbe.

O odluci Suda u Hrvatskoj

„Ovo je pobjeda hrvatskih argumenata da sud nije nadležan za ovaj spor,“ poručio je na konferenciji za novinare u Zagrebu hrvatski premijer Andrej Plenković.

On je posebno istakao dio sudske oduke u kojoj se poziva dvije zemlje da „okončaju međusobni spor, koristeći bilo koji način njegovog rješavanja sukladno međunarodnom pravu:

„To je snažna poruka Sloveniji da se jednostranim potezima ne može ništa postići, i da je potreban dogovor s Hrvatskom kako bi se iznašlo rješenje za našu zajedničku granicu. Hrvatska koristi i ovu prigodu da Sloveniji još jednom ponovi poziv za nastavak bilateralnih razgovora o konačnom rješenju ovoga pitanja. Nema govora o tome da bi Hrvatska temeljem odluke ovog suda bila pozvana na provedbu arbitražne odluke. To nije navedeno u presudi,“ poručio je Plenković.

Gotovo identičan je stav odlazeće hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović.

O odluci Suda u Sloveniji

Slovenija ima aktualno tehničku vladu. Tehnički ministar vanjskih poslova Miro Cerar žali što se Europski sud pravde proglasio nenadležnim, ne misli da je Hrvatska postigla pobjedu, i evo što ističe kao slovenski uspjeh:

„Moram izraziti veliko zadovoljstvo zbog toga što je Europski sud pravde utvrdio ono što tvrdi Slovenija, a to je da arbitražna odluka vrijedi, da je obavezujuća i da je valja provesti,“ kazao je Miro Cerar.

Šef slovenske oporbe Janez Janša je na svom twitter profilu optužio slovensku vladu lijevog centra na odlasku da je „uz obilnu Cerarovu pomoć“ bespotrebno potrošila 300 do 400 tisuća eura novca poreznih obveznika, koliko će troškovi izgubljenog postupka koštati.

'Nadmudrivanje' Hrvatske i Slovenije

Potpredsjednik Vanjskopolitičkog odbora sabora socijaldemokrat i bivši zamjenik ministrice vanjskih poslova Joško Klisović kazao je novinarima da Hrvatska „ima problema s arbitražnom presudom kao pravnim aktom, presudom kompromitiranom u arbitražnom postupku i zato ona za nas ne vrijedi. No, sam njezin sadržaj može biti osnova za početak razgovora između dviju država,“ kazao je.

„Ovu odluku trebamo iskoristiti kao poticaj za dalji razvoj dobrosusjedskih odnosa. Mislim da treba prestati ovo nekonstruktivno nadmudrivanje između Slovenije i Hrvatske u međunarodnim institucijama, u medijskom i političkom prostoru“, ocjenjuje Klisović.

Od početka mislim da se to može riješiti tako da se onome što je arbitraža konstatirala doda sporazum kojim se regulira ribarenje u Piranskom zaljevu: Vesna Pusić
Od početka mislim da se to može riješiti tako da se onome što je arbitraža konstatirala doda sporazum kojim se regulira ribarenje u Piranskom zaljevu: Vesna Pusić

Bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić iz liberalnog oporbenog „Glasa“ pozdravila je odluku suda i kazala kako ishod arbitraže nije idealan, ali da je „prihvatljiv za obje strane i da je vrijeme da to dvije zemlje riješe".

"Od početka mislim da se to može riješiti tako da se onome što je arbitraža konstatirala doda sporazum kojim se regulira ribarenje u Piranskom zaljevu“, kazala je Vesna Pusić.

O arbitraži

Ad hoc arbitraža je u lipnju 2017. donijela odluku o granici, koju Hrvatska ne priznaje zbog toga što je Slovenija ulovljena da nezakonito intervenira u arbitražni postupak, čime je – po ocjeni Hrvatske – postupak kompromitiran.

Arbitražno sudište je priznalo greške, slovenski sudac u sudištu i slovenska zastupnica pri sudištu dali su ostavke, ali je sudište ocijenilo da kompromitacija nije tolika da sudište ne bi moglo nastaviti s radom i donijeti odluku.

Hrvatska premijerka Jadranka Kosor jer 2009. godine pristala na ad-hoc arbitražu, a ne na uobičajene međunarodno-pravne mehanizme, jer je to bio slovenski uvjet za deblokadu 14 poglavlja u hrvatskim pristupnim pregovorima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG