Dostupni linkovi

Hrvatska pred odlukom o američkoj vojnoj donaciji


Hrvatska ima vremena do kraja mjeseca odlučiti o američkoj ponudi za donaciju oklopnih vozila tipa Bradley (Foto: Borbena vozila Bradley učestvuju u zajedničkoj vojnoj vježbi SAD i Gruzije 'Noble Partner 2015' u vojnoj bazi Vaziani kod Tbilisija, Gruzija, 21. svibnja 2015.)

Hrvatska ima vremena do kraja mjeseca odlučiti o američkoj ponudi za donaciju 84 borbena oklopna vozila tipa Bradley i naoružanje i opremu za njih.

Ta je opcija u igri još od 2017. godine. Krajem 2019. godine poslan je zahtjev američkoj strani za nabavu tih vozila, a potom su eksperti hrvatskog Ministarstva obrane otišli u Sjedinjene Države i izabrali 84 vozila – 60 za korištenje i 24 za dijelove.

„Kongresna procesura u kojoj je američka strana odobrila donaciju završena je krajem 2020. godine, međutim zapelo je na hrvatskoj strani, gdje nikakva odluka još nije donesena“, kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) vojni analitičar Igor Tabak s portala „Obrana i sigurnost“ - obris.org.

„Praktički čekajući sam kraj budžetskih rokova za povlačenje te financijske pomoći koja bi pratila ovu donaciju Bradleya, Hrvatska se sada najednom nalazi u situaciju u kojoj je trebala biti pred jedno pet ili sedam godina, kada se trebalo razmišljati o opravdanosti čitavog posla, njegovim mogućim varijantama... Sve to bi čovjek očekivao prije svih tih zahtjeva prema partnerima, a ne nakon što su partneri završili svoju proceduru“, kaže Tabak.

Nepoznanice i mogućnosti

Saborski Odbor za obranu treba razmotriti i verificirati takve ponude. Njegov predsjednik Franko Vidović kaže za RSE kako iz Ministarstva obrane još ništa nije stiglo na njegov stol. „Hrvatska sada koristi zastarjele oklopne gusjeničare M-80,“ podsjeća Vidović.

„Nama bi Bradleyji sada svakako došli kao napredak u odnosu na ono što sada imamo. Problematično je – zašto se u pet godina nije napravilo ništa po tom pitanju. Nas zanima digitalna opremljenost tih vozila, nažalost nismo to jasno iskazali tijekom cijelog ovog vremena, i sada kada smo došli do pred kraj natječaja, odjednom smo se uskomešali. Što smo do sada radili – to je pitanje“, kaže Vidović.

Njegova je računica da bi jedan Bradley koštao Hrvatsku dva milijuna dolara, u situaciji kada bi američka strana dodala i još 50 milijuna dolara pomoći za osposobljavanje vozila, dok bi novi njemački Lynx - bez oružja i opreme koštao – 10 milijuna dolara. Tabakova je procjena da bi osposobljavanje 60 doniranih Bradleyja za operativnu upotrebu koštala stotinjak milijuna dolara.

„To je prva investicija da se ta vozila stave u funkciju i da se time ispuni NATO cilj – opremanje i formiranje srednje pješačke brigade do 2026. godine. Nakon toga otvara se mogućnost, koju Hrvatska može prihvatiti, ali i ne mora, dalje modernizacije vozila koja bi potrajala desetak godina i zahtijevala isto toliko novaca, ako ne i više, ovisi na koju razinu modernizacije bi se išlo“, kaže Tabak.

Što poručuje državni vrh?

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović posljednjih je mjeseci u niz navrata upozoravao da istječe rok za nabavu Bradleyja. "Moj je zaključak da jedino netko tko ima poslovne planove, ali da netko u nekom drugom poslu opstruira dar Sjedinjenih Država", rekao je Milanović. O kome se radi – nije želio otkriti.

O nabavi Bradleya očitovalo se početkom prosinca i američko veleposlanstvo u Zagrebu, a krajem mjeseca hrvatskom ministru obrane pisala je na tu temu i zamjenica pomoćnika državnog tajnika SAD-a za obranu Laura K. Cooper.

Posljednjih desetak dana u Vladi se intenzivno razgovara o američkoj ponudi, a u ponedjeljak 3. siječnja premijer Andrej Plenković razgovarao je sa predstavnicima slavonskobrodske tvrtke “Đuro Đaković”, koji bi trebali obaviti uvođenje Bradleyja u operativnu funkciju, ako i kada jednom stignu.

Istog dana uslijedio je i novi sastanak premijera s ministrom obrane Banožićem o američkoj ponudi za Bradleyje. “Želimo da investicija za Hrvatsku kopnenu vojsku bude dugoročno dobra i održiva,” tweetao je Plenković uz fotografiju sa sastanka.

O kakvim je vozilima riječ

M2 Bradley ili Bradley IFV je američko oklopno vozilo pješaštva s gusjeničnim pogonom kojeg proizvodi BAE Systems Land and Armaments (bivši United Defense). M2 Bradley čini tročlana posada sastavljena od zapovjednika, vozača i topnika te na bojno polje može prevesti šest ili sedam potpuno opremljenih vojnika (ovisno o inačici).

M2A2 ODS je varijanta vozila koja se nudi Hrvatskoj. ODS (eng. Operation Desert Storm; hrv. Operacija Pustinjska oluja) je poboljšana varijanta osnovnog modela M2A2 u nastala na temelju iskustava koje su američki vojnici stekli tijekom Zaljevskog rata 1991. godine. Glavna poboljšanja se odnose na laserski daljinomjer, taktički navigacijski sustav (koji uključuje precizni i lagani GPS prijemnik) te digitalni kompas. Kao dodatni sustav obrane ugrađene su i raketne protumjere. Unutarnji raspored je poboljšan dok je vozaču dodan sustav termovizije. Promijenjena je konfiguracija sjedala u stražnjem dijelu vozila, a za vojnike je postavljen i grijač kako bi si mogli pripremiti gotovu hranu.

XS
SM
MD
LG