Dostupni linkovi

Hrvatski sabor oštro osudio rusku agresiju


Zgrada Hrvatskog sabora (ilustrativna fotografija)
Zgrada Hrvatskog sabora (ilustrativna fotografija)

Hrvatski sabor je u petak gotovo jednoglasno - sa 133 glasa za i jednim suzdržanim - usvojio Deklaraciju o Ukrajini, u kojoj kojom najoštrije osuđuje ničim izazvanu agresiju Rusije na suverenitet, teritorijalni integritet i neovisnost Ukrajine.

U Deklaarciji se osim osude ruske agresije poziva Rusiju da odmah prestane s vojnim napadom i povuče svoje trupe s ukrajinskog teritorija.

Hrvatski sabor osuđuje rusko priznavanje samoproglašenih regija Donjecka i Luganska, kao “grubo kršenje suvereniteta Ukrajine i podriva temelje međunarodnog poretka".

"Hrvatski sabor daje punu potporu teritorijalnoj cjelovitosti, suverenitetu i neovisnosti Ukrajine u njezinim međunarodno priznatim granicama što je i temeljna odrednica u odnosima i suradnji između Republike Hrvatske i Ukrajine.

Hrvatski sabor izražava punu solidarnost s Ukrajinom i ukrajinskim narodom te poziva Vladu Republike Hrvatske da pruži humanitarnu i tehničku pomoć Ukrajini u ovom za njih i za sav miroljubivi svijet teškom trenutku,” navodi se u saborskoj deklaraciji.

Suzdržana je bila Katarina Peović iz Radničke fronte.

U raspravi je predsjendnik oporbene Socijaldemokratske partije Peđa Grbin upozorio da sankcije nisu dovoljne. “

"To je kao da praćkom gađamo tenk, sankcije su stale na pola puta, pa ruski plin i danas dolazi do Europe, a novac kojim se financira rat ide u drugom smjeru", upozorio je Grbin.

Predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac izrazio je u raspravi solidarnost s građanima Ukrajine, s bliskim ukrajinskim narodom te poručio kako bi, nakon pada Berlinskog zida bilo višestruko poražavajuće i štetno ako bi se podignula nova željezna zavjesa.

Kako je kazao, “SDSS dijeli duboko zabrinutost što politika nacionalnih interesa prijeti uništavanjem komponenti međunarodnog poretka, zbog mogućeg utjecaja rata u Ukrajini na mir na europskom prostoru i obnavljanje dubokih i štetnih linija podjele, kako između Rusije i EU, tako i unutar same EU”.

Rusija je 24. februara pokrenula invaziju na Ukrajinu, a dan kasnije ukrajinski zvaničnici su saopštili da je ruska vojska ušla u Kijev.

XS
SM
MD
LG