Dostupni linkovi

Opozicija se i dalje ne miri sa raspravom o čelnom čovjeku HRT-a


Iz opozicije najavljuju da će na svaki način nastojati onemogućiti otvaranje  rasprave o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a u Saboru. (Zagreb 14. listopad 2021.)

Opozicija je kasno sinoć (četvrtak 14. listopada) prekinula opstrukciju i napustila Sabor, nakon što su se uvjerili da u Saboru više nema HDZ-ovih(Hrvatska demokratska zajednica) zastupnika, koji bi ipak mogli otvoriti raspravo o imenovanju novog ravnatelja Hrvatske radio-televizije (HRT).

HDZ-ova većina u Saboru želi izabrati Roberta Švaba na to mjesto, međutim opozicija tvrdi da je natječaj na koji se Švab javio protuzakonit, da je Švab podnio nevaljanu dokumentaciju i da bi njegov izbor na mjesto glavnog ravnatelja bio nastavak HDZ-ove kontrole nad javnim medijskim servisom.

Opozicija traži da se ta točka skine s dnevnog reda, da se poništi postojeći natječaj i raspiše novi.

Za jutro 15. listopada je najavljena sjednica saborskog Odbora za ustav, poslovnik i politički sustav na kojem će se raspraviti primjedbe opozicije na zakonitost natječaja i na kandidaturu Roberta Švaba za mjesto glavnog ravnatelja.

Iz opozicije najavljuju da će na svaki način nastojati onemogućiti otvaranje rasprave o imenovanju glavnog ravnatelja HRT-a u Saboru.

Po parlamentarnoj praksi glasa se petkom, pa je petak 15. listopada formalno bio posljednja mogućnost da se izglasa Švaba kao novog glavnog ravnatelja HRT-a. Naime, zakonski rok od 45 dana od zaključivanja natječaja istječe u četvrtak 21. listopada, pa ako se do tada ne izabere nova osoba, morat će se ponoviti natječaj.

Međutim, u opoziciji se pribojavaju da će HDZ na svaki način bilo kada nastojati otvoriti raspravu i glasanje o novom glavnom ravnatelju, ne obazirući se na parlamentarnu praksu. Za to će imati priliku danas u petak 15. listopada, i u srijedu i četvrtak 20. i 21. listopada.

XS
SM
MD
LG