Dostupni linkovi

Opozicija u Hrvatskoj opstruira rad Sabora


Cilj oporbe je da ostane ovdje cijelu noć, Zagreb 14. oktobra 2021.
Cilj oporbe je da ostane ovdje cijelu noć, Zagreb 14. oktobra 2021.

Opozicija u Hrvatskom saboru „okupirala“ je nešto iza 20 sati saborsku govornicu opstruirajući raspravu o izboru novog glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije. Traže da se ta točka skine s dnevnog reda, da se poništi postojeći natječaj i raspiše novi.

HDZ-ova većina u Saboru želi izabrati Roberta Švaba na mjesto glavnog ravnatelja, međutim opozicija tvrdi da je natječaj na koji se Švab javio protuzakonit, da je Švab podnio nevaljanu dokumentaciju i da bi njegov izbor na mjesto glavnog ravnatelja bio nastavak HDZ-ove kontrole nad javnim medijskim servisom.

Predsjednik kluba nezavisnih socijaldemokrata Domagoj Hajduković kazao je kako je HDZ-ov pokušaj da u večernjim satima bez prijenosa na HTV-u obave izbor Švaba “u maniri Vučića, Orbana i ostalih uzora na koji se kolege iz HDZ-a pozivaju."

"Ovo je strašno. Dan nakon što ste proglašeni za koruptivnu organizaciju, vi cenzurirate demokraciju i manipulirate procesima. To vam neće proći, zbog hrvatskog naroda koji vas je ovdje birao. Ovo je jedini način na koji oporba može prosvjedovati. Što trebamo napraviti, praviti se mrtvi? Ne dok nas je birao hrvatski narod ovdje", rekao je Hajduković.

Oporba za govornicom u Saboru
Oporba za govornicom u Saboru

U opstrukciji sudjeluju zastupnici stranaka od Možemo, socijaldemokrata i nezavisnih socijaldemokrata na ljevici do Mosta i Domovinskog pokreta na desnici.

Cilj opozicije je da ostane tu cijelu noć, sve do sutra, kada istječe rok od 90 dana unutar kojih treba obaviti izbor novog glavnog ravnatelja, i morat će se raspisati novi natječaj.

Hrvatska radio televizija ne prenosi opstrukciju opozicije.

XS
SM
MD
LG