Dostupni linkovi

Hrvatski sabor o izboru glavnog ravnatelja HRT-a


Zgrada HRT-a, Zagreb (fotoarhiv)
Zgrada HRT-a, Zagreb (fotoarhiv)

Hrvatski sabor raspravlja o imenovanju glavnog ravnatelja Hrvatske radiotelevizije (HRT). Kandidat vladajuće Hrvatske demokratske zajednice (HDZ) je Robert Šveb, a oporba i novinarske strukovne udruge protive se tom kandidatu, tvrdeći da je on u nekoliko potencijalnih sukoba interesa, da je na dosadašnjim funkcijama u HRT-u donosio odluke koje su znale biti protiv interesa HRT-a i da će njegov izbor značiti kontinuitet cenzure na HRT-u.

Oporba predlaže vladajućima da raspišu novi natječaj i nađu boljeg kandidata.

U ime oporbenog kleropopulističkog Mosta Nino Raspudić podsjetio je da je Šveb smijenjen 2007. sa mjesta ravnatelja Hrvatske televizije, jer je - suprotno dobijenom nalogu - propustio prijaviti HRT za snimanje i distribuciju Svjetskog nogometnog prvenstva u rukometu, pa je taj veliki tender dobio konkurentski RTL.

"Tada je otišao sa HRT-a, buknuo je veliki skandal, sada nam ga nakon 12 godina vraćate natrag. A u godinama koje su uslijedile, firme gospodina Šveba uredno surađuju sa RTL-om. Tko me može razuvjeriti da tu nije bio koruptivan, da nije svjesno pogodovao RTL-u i potkopavao HRT s kojeg je onda sramotno otišao? I sada nam ga vraćate", kazao je Raspudić.

Nino Raspudić: Sam natječaj je protiv propisa (veljače 2020.)
Nino Raspudić: Sam natječaj je protiv propisa (veljače 2020.)

"Kandidat Šveb nije dao valjanu izjavu kako traži tekst natječaja da kao kandidat nije u sukobu interesa, već tek da neće biti u sukobu interesa ako bude izabran, vlasnik je 5 TV sportskih kanala koji imaju odobrenje na deset godina i u situaciju su nerješivog sukoba interesa s HRT-om", kazao je Raspudić.

"Sukus je da se na čelo HRT-a imenuje osoba koja je eklatantno u sukobu interesa, i za koju se i prije javnog natječaja znalo da je izabrana. Vi imate većinu i odlučit ćete što želite", kazao je protiveći se izboru Šveba predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP), Peđa Grbin.

Grbin je predložio da svi zastupnici upute poruku da se cenzura na HRT-u ne smije više događati.

Peđa Grbin: Na čelo HRT-a imenuje se osoba koja je u sukobu interesa (srpnja 2016.)
Peđa Grbin: Na čelo HRT-a imenuje se osoba koja je u sukobu interesa (srpnja 2016.)

"Možete li s ove govornice zajamčiti da će izborom novog glavnog ravnatelja prestati cenzura na HRT-u, da će novi glavni ravnatelj prestati sa praksom tužbi protiv novinara i tužbe koje su u tijeku povući", pitao je Grbin.

Što su još rekli zastupnici?

"Zašto premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković pod svaku cijenu inzistira na imenovanju Roberta Šveba, unatoč brojnim vidljivim nedostacima njegove kandidature", zapitala se Marijana Puljak u ime kluba oporbenog Centra i Glasa, i odgovorila protupitanjem.

"Hoće li ovo imenovanje pod svaku cijenu rezultirati time da će budući ravnatelj HRT-a vratiti uslugu Plenkoviću na način da će HRT ostati HDZ-ov i postati javni servis – za hvaljenje Andreja Plenkovića", kazala je Marijana Puljak.

Za izglasavanje Šveba potrebna je većina svih zastupnika. Međutim, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac ostavio je u svojoj raspravi otvorenim kakav će stav zauzeti tri zastupnika srpske manjine koji su dio te vladauće većine.

Milorad Pupovac čeka zvaničan stav zastupnika srpske manjine (rujna 2017.)
Milorad Pupovac čeka zvaničan stav zastupnika srpske manjine (rujna 2017.)

"Klub SDSS-a nije donio odluku kako će glasati u ovoj stvari. Donijet će je kada čuje ukupnu raspravu", poručio je Pupovac sa saborske govornice.

Sandra Benčić u ime kluba zastupnika zeleno-lijevog bloka podjetila je da je HRT podigao 35 tužbi protiv vlastitih i tuđih novinara zbog "povrede ugleda i časti".

Ona se retorički zapitala: "A zašto se vladajući stavljaju u poziciju da će za koji mjesec, kada se sukob interesa novog glavnog ravnatelja Šveba realizira, oporba tražiti ostavku ministrice kulture Nine Obuljen Koržinek čiji je Šveb kandidat".

Dosadašnji glavni ravnatelj HRT-a Kazimir Bačić razriješen je te dužnosti nakon što je protiv njega pokrenut postupak zbog sumnje na korupciju velikih razmjera (za treću osobu nosio je mito pokojnom zagrebačkom gradonačelniku Milanu Bandiću), i nakon četiri mjeseca u istražnom zatvoru u ponedjeljak ujutro (18. listopada) pušten je iz zatvora.

Rok istječe 21. listopada

Za 19. listopada predviđena je saborska rasprava, a za srijedu (20. listopada) glasanje, jer 21. listopada istječe rok od 45 dana od zaključenja natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a, pa će se postupak morati započeti iznova.

Oporba je do sada postigla nekoliko taktičkih pobjeda – 14. listopada navečer je "okupacijom" govornice spriječila da vladajući HDZ otvori raspravu o izboru glavnog ravnatelja HRT-a.

Dan kasnije (15. listopada), saborski Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav je na inzistiranje oporbe ukinuo odluku saborskog Odbora za medije i informatizaciju kojom predlaže Šveba na tu funkciju, jer je odluka donesena po neregularnoj proceduri.

U ponedjeljak (19. listopada) saborski Odbor za medije iznova je predložio Šveba, ali ovoga puta po regularnoj proceduri.

Kako se bira ravnatelj HRT-a?

Oporba i medijske udruge održali su u ponedjeljak u Saboru i okrugli stol na kojem su još jednom iznijeli argumente zašto Robert Šveb nije pravi izbor za glavnog ravnatelja HRT-a.

Glavnog ravnatelja HRT bira se u Saboru većinom glasova. To je rješenje doneseno 2013. godine na prijedlog vlade Zorana Milanovića, i domaći i strani stručnjaci ocijenili su ga kao korak unatrag i jačanje političkog utjecaja na rad HRT-a.

HDZ je pred izbore 2016. obećao izmijeniti takvo rješenje, ali do sada – nisu.

Nakon što je prijedlog za imenovanje Roberta Šveba na funkciju glavnog ravnatelja HRT i službeno iznesen, rasprava se nastavlja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG