Dostupni linkovi

Opozicija uspjela odgoditi izbor glavnog ravnatelja HRT-a


Odbor za medije će ponovno morati provesti raspravu o pristiglim kandidaturama za glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije
Odbor za medije će ponovno morati provesti raspravu o pristiglim kandidaturama za glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije

Nakon što je u četvrtak navečer, 14. listopada, zauzela saborsku govornicu i spriječila raspravu o izboru novog glavnog ravnatelja Hrvatske radio televizije, opozicija se u petak. 15. listopada, izborila da o regularnosti dosadašnje procedure prosudi saborski Odbor za Ustav i poslovnik.

Saborski odbor je zaključio da je odluka saborskog Odbora za medije da se Roberta Šveba predloži za funkciju glavnog ravnatelja Hrvatske radio-televizije (HRT) nevažeća. Odbor za medije tako će ponovno morati provesti raspravu o pristiglim kandidaturama.

Mediji percipiraju Šveba kao kandidata vladajuće Hrvatske demokratske zajednice, koji će nastaviti dosadašnju praksu HRT-a na kojem, po ocjeni Hrvatskog novinarskog društva i Sindikata novinara Hrvatske, vlada cenzura. Primjedbe opozicije su da je natječaj za glavnog ravnatelja HRT-a protuzakonit i da je Šveb podnio nezakonitu dokumentaciju.

Hrvatsku radio-televiziju sada vodi vršitelj dužnosti ravnatelja Renato Kunić, a dojučerašnji glavni ravnatelj Kazimir Bačić već je četvrti mjesec u istražnom zatvoru zbog optužbi za korupciju.

Šta kaže opozicija?

Odbor za medije morati će ponovo odlučivati o Švebovoj kandidaturi, a Sabor o tome mora raspraviti i glasati najkasnije do 21. listopada, kada istječe 45 dana od zaključenja javnog natječaja za izbor glavnog ravnatelja HRT-a i morat će se raspisati novi natječaj.

„Oporbena akcija u četvrtak navečer bila je zaštita pravnog poretka ove zemlje,“ kazao je nakon sjednice Odbora za Ustav predsjednik oporbene Socijaldemokratske partije Hrvatske (SDP) Peđa Grbin.

„Mi smo jučer spriječili da se u Saboru raspravlja o nečemu o čemu se u Saboru nije smjelo raspravljati. Moram reći da je izuzetno bitno što se to dogodilo, jer glavni ravnatelj HRT-a ne samo da definira kako će funkcionirati javni medijski servis, već upravlja i sa više od milijardu kuna (1,2 milijarde eura) godišnje koji dolaze iz džepova hrvatskih građana koji plaćaju RTV pristojbu,“ kazao je Grbin.

Bitno je što se dogodilo: Peđa Grbin
Bitno je što se dogodilo: Peđa Grbin

On je zadovoljan što je akcija opozicije urodila plodom.

„Sjednica Odbora za medije će se morati ponovo održati. Na njoj će se ponovo raspraviti sve one stvari koje govore da je sam natječaj protuzakonit, da je osoba koja je predložena u sukobu interesa, i nadam se da će rezultirati jedinom suvislom odlukom, a to je da se natječaj za izbor glavnog ravnatelja HRT poništi,“ poručio je Grbin.

U opoziciji upozoravaju da u natječaju manjka odredba da prednost pod istim uvjetima imaju kandidati koji su veterani Domovinskog rata (rata u Hrvatskoj 1991-1995), iako iz HRT-a odgovaraju da to u ovom slučaju nije obavezno. Također, opozicija upozorava da je Robert Šveb u višestrukom sukobu interesa ako bude izabran, iako je on najavio da će sve svoje tvrtke prepustiti na upravljanje drugima – tek ako bude izabran. Zakon kaže da se ne smije biti u sukobu interesa niti prilikom kandidature.

Grbin nije želio precizirati koji će biti dalji potezi opozicije u slučaju da vladajući i dalje ne odustaju od Šveba kao kandidata za glavnog ravnatelja HRT-a.

Sjednica Odbora za Ustav i poslovnik protekla je bez opstrukcije HDZ-ovog predsjednika Odbora Dražena Bošnjakovića i HDZ-ove većine u Odboru.

Jedino se član odbora iz vladajuće većine, predsjednik Samostalne demokratske srpske stranke (SDSS) Milorad Pupovac složio da je prosvjed bio neizbježan, ali im je zamjerio metodu, jer da „može služiti kao loš primjer ljudima izvan Sabora“.

Naime, upravo je u isto vrijeme kada je u četvrtak navečer opozicija provodila opstrukciju Sabora, grupa antivaksera predvođena katoličkim vjeroučiteljem iz Križevaca prosvjedovala pred stanom ministra zdravstva Vilija Beroša.

„Nije moje da vas učim, ali da ste uzeli pločice i njima lupali, da ste se odlučili da pjevate nacionalnu himnu ili druge domoljubne pjesme bilo bi također sasvim na mjestu i nitko ne bi mogao reći da može poslužiti drugima za postupanje koje je rizik za politiku", kazao je Pupovac.

Kakva je procedura izbora prvog čovjeka HRT-a?

Hrvatsko novinarsko društvo (HND) i Sindikat novinara Hrvatske (SNH) iznova su na konferenciji za novinare 15. listopada zatražili izmjenu postojećeg zakonskog rješenja po kojem glavnog ravnatelja bira Sabor, odnosno vladajuća većina u Saboru, što je rezultat izmjena zakona iz 2013. godine, kada je premijer bio Zoran Milanović.

Ranije je glavnog ravnatelja biralo Programsko vijeće HRT-a. Predsjednica Sindikata Maja Sever podsjetila je da je HDZ na izborima pred pet godina obećao izmjenu tog zakona.

„Sve ovo što se danas događa rezultat je nemara prema javnom servisu kojeg građani obilno plaćaju, koji ne odgovara zahtjevima funkcioniranja javnog servisa i koji ne služi građanima niti javnom dobru. Odluka je u rukama vladajuće većinje. Mijenjate regulativu i promijenite zakon tako da će se osigurati slobodan i neovisan rad javnog servisa. HRT svima, a ne samo njima“, poručila je Maja Sever.

Sa njom je suglasan i predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Hrvoje Zovko.

„Ne možemo podržati izbornu farsu koja pokazuje da vladajućima nije u interesu stvarna promjena na HRT-u i nije u interesu promjena Zakona o HRT-u. Građani Republike Hrvatske zaslužuju pravi javni servis i ne zaslužuju javni servis koji će cenzurirati udarne političke događaje,“ kazao je Zovko.

Kao primjer cenzure on je naveo kako HTV 13. listopada, na dan kada je Vrhovni sud potvrdio presudu po kojoj su Ivo Sanader i HDZ krivi za pljačku države u razdoblju 2004-2008, a HDZ proglašen zločinačkom organizacijom, nije glavnu večernju političku emisiju posvetio tome, već nasilnim sukobima tog dana na sjeveru Kosova.

Novi datum sjednice Odbora za medije još nije zakazan, ali je već za utorak kao prva točka zasjedanja najavljena saborska rasprava o kandidatima za glavnog ravnatelja HRT-a, a za srijedu 19. listopada zakazano je i glasanje.

XS
SM
MD
LG