Dostupni linkovi

Populizam ili navijanje hrvatske predsjednice?


Predsjednica Hrvatske u navijačkom raspoloženju u Sočiju
Predsjednica Hrvatske u navijačkom raspoloženju u Sočiju

Hrvatska je pobjedu nad Rusima i ulazak u polufinale Svjetskog prvenstva u nogometu proslavila na trgovima i ulicama, a hrvatska predsjednica Kolinda Grabar Kitarović već po običaju u svlačionici sa nogometašima. Radi se o klasičnom populističkom triku za dobivanje političkih bodova, kažu analitičari.

Hrvatska je pobjedu nad Rusima na Svjetskom prvenstvu dočekala u euforiji poput one kada se sa Svjetskog prvenstva u Francuskoj pred 20 godina vratila sa broncom, uz realnu perspektivu da ovoga puta rezultati budu još i bolji. Slavilo se u Zagrebu, gdje je na ulicama i trgovima po policijskoj procjeni bilo bar 10.000 ljudi, Osijeku, Splitu, Slavonskom brodu i na desecima drugih mjesta po Hrvatskoj. Utješno je da nisu zabilježene ozbiljnije saobraćajne nesreće, jer su automobili okićeni zastavama do zore uz trubljenje jurili ulicama Zagreba i drugih gradova. Policija javlja o tek nekoliko tučnjava, a jedan je navijač u euforiji nakon pobjede izbacio kauč kroz prozor. Dobra je vijest što stanuje u prizemlju, pa nije bilo povrijeđenih. Jedan je pedesetogodišnjak pao te noći kroz prozor nedaleko „Dinamovog“ stadiona u Zagrebu i ostao namjestu mrtav, ali istraga još nije utvrdilaima li i to veze sa Svjetskim prvenstvom.

Slavlje na ulicama hrvatskih gradova, ali – što se glazbenog repertoara tiče - i u svlačionici hrvatske reprezentacije komentirao je za Radio Slobodna Europa (RSE) novinar „Slobodne Dalmacije“ Vladimir Matijanić.

„Slavlje je bilo više-manje u okvirima nacionalnog prenemaganja sa zastavama, kockicama, Thompsonom i tako dalje, tako da nije bilo neke velike drame.“

Ipak, glavna je tema ponašanje hrvatske predsjednice Kolinde Grabar Kitarović na utakmici sa Rusima, kada je obučena u kockice u službenoj loži navijala i plesanjem slavila golove, pa potom po običajuodjurila u svlačionicu grliti znojne nogometaše.Neki kažu da je njeno ponašanje neprimjereno, drugi kažu da i njemačka kancelarka Angela Merkel poslije pobjeda odlazi u svlačionicu čestitati, međutim, sve je više onih koji tvrde da se radi o populističkom potezu radi prikupljanja političkih bodova za još jedan mandat.

„Kada se političar pokušava vezati uz uspješne osobe čijem uspjehu nije niti najmanje pridonio, onda je sasvim sigurno riječ o populističkom triku. Ona je očito izabrala svoj put i pokušava na taj način pokazati da je jedna od hrvatskih građana, iako bi po meni bilo puno efektnije da je onda gledala utakmicu na nekom od trgova, a ne skakala po svlačionici. Ali – bože moj – svaka roba nađe kupca, pa će vjerojatno i ova“, kaže Vladimir Matijanić.

Populizam ili ne, na utakmicu sa Englezima u srijedu idu premijer Andrej Plenković i predsjednik Sabora Gordan Jandroković, dok će predsjednica ipak na summit NATO-a u Bruxelles.

Čestitka ruskog veleposlanstva u Hrvatskoj je zanimljiva – kada su već izgubili od Hrvatske, žele da se pokaže da nije grijeh izgubiti od najboljih, pa poručuju: „Vatreni, čestitamo na pobjedi! Sada samo naprijed – do finala.“

Hrvatski navijači odahnuli su nakon što je FIFA izrekla samo oštro upozorenje Domagoju Vidi zbog toga što su on i scout kijevskog Dinama, bivši hrvatski reprezentativac Ognjen Vukojević nakon pobjede nad Rusima objavili mali video-zapis u kojem uz pozdrav „Slava Ukrajini“ posvećuju pobjedu Ukrajini. Engleski mediji odmah su trijumfalno najavljivali da će Vida dobiti dvije utakmice suspenzije zbog toga što FIFA oštro reagira na političke poruke sa terena Svjetskog prvenstva, i da neće igrati protiv njih, ali – FIFA se odlučila za blaži pristup. I sam Vida je odmah reagirao pojašnjenjem da se radilo o zahvali na podršci iz Ukrajine, gdje su Vukojević i on godinama igrali. „Sretan sam što znam ruski jezik, uživam u ruskom gostoprimstvu na ovom natjecanju i duboko se nadam da ova izjava neće biti shvaćena kao ništa drugo nego poruka zahvale prijateljima iz Ukrajine na podršci, ne u utakmici protiv Rusije nego općenito na Svjetskom prvenstvu“, kazao je u poruci objavljenoj na stranicama Hrvatskog nogometnog saveza.

Međutim, radi dobrih odnosa sa zemljom domaćinom Hrvatski nogometni savez je uz ispriku ruskoj javnosti u ponedjeljak isključio Ognjena Vukojevića iz stručnog stožera reprezentacije i on više neće biti član službenog izaslanstva Hrvatskog nogometnog saveza na Svjetskom prvenstvu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG