Dostupni linkovi

Referendum u RS, uvod u raspad BiH?


I dok se čeka da međunarodni predstavnici u Bosni i Hercegovini reaguju na odluku o raspisivanju referenduma u Republici Srpskoj (RS), bh. političari vuku očajničke poteze.

Bakir Izetbegović, predsjedavajući Predsjedništva BiH, tako najavljuje da već u utorak podnosi Ustavnom sudu BiH zahtjev za pokretanje spora između države Bosne i Hercegovine i entiteta Republika Srpska.

"Mislim da svi u ovoj državi trebaju poštovati njen Ustav, zakone, vladavinu prava i institucije, a da ovo što se radi ovih dana u Republici Srpskoj, je protiv toga", poručio je Izetbegović.

No, Izetbegovićev stav ne dijele druga dvojica članova državnog Predsjedništva.

Dragan Čović, u svom prepoznatljivom stilu i ne narušavajući dosadašnje dobre odnose sa Miloradom Dodikom, ocjenjuje kako referendum, koji je direktno kršenje Dejtonskog sporazuma, ne treba zabranjivati.

"Čak i vjerujem da nema smisla zabranjivati, jer referendum je forma gdje se treba demokratski neko izjasniti o nekoj temi iz ustavne nadležnosti gdje se on donosi kao takav", kazao je Čović.

Mladen Ivanić, treći član Kolektivnog šefa države, pak, ima i alternativno rješenje.

"Predlažem da pitanje bude da li ste za to da 9. januar bude Dan državnosti Republike Srpske", naveo je Ivanić.

Upravo je 9. januar, kao Dan Republike Srpske, objedinio poziciju i opoziciju u tom bh entitetu. I dok oni tvrde kako u referendumskom pitanju koje glasi – da li podržavate da se 9. januar obilježava i slavi kao Dan Republike Srpske? – ne krije ništa sporno, analitičari tvrde da je ono ključno za budućnost BiH, jer na mala vrata daje državnost jednom entitetu i mogućnost za njegovu disoluciju.

Politički analitičar Zekerijah Smajić o tome kaže: "Ovo je najeklatantnije kršenje ne samo Dejtonskog sporazuma, već i odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine. S druge strane, ovo je jedan lucidni dobro politički izrežiran scenario za konačni stav većine građana srpske nacionalnosti u Bosni i Hercegovini i regionu da će Republika Srpska jednog dana, kad-tad, donositi odluku i o svojoj nezavisnosti".

Zekerijah Smajić
Zekerijah Smajić

"Prema tome, svako ko potcjenjuje ovaj čin o referendumu o Danu RS-a podcjenjuje njegovu suštinu da je proglašavanje 9. januara za Dan Republike Srpske inauguracija državnog praznika. Postoje ozbiljni razlozi za vrlo ozbiljnu zabrinutost i svako realan ko posmatra odnose u Bosni i Hercegovini, sa oba oka, mora biti zabrinut konačnim ishodom, a konačni ishod bi mogao biti disolucija Republike Srpske i stvaranje samostalne države", istakao je Smajić.

Uprkos svemu što se dešava, međunarodni predstavnici šute. Sjednica Vijeća za provođenje mira u BiH, najavljena za utorak, nije održana. Razlog je, kako saznajemo, što ne postoji jedinstven stav o tome, nema konkretnih rješenja, niti se zna koje poteze treba napraviti.

Istovremeno, ono što zabrinjava je i odnos bosanskohercegovačkih susjeda, Hrvatske i Srbije, koji su garanti Dejtonskog sporazuma.

Hrvatska se do sada nije oglašavala o ovom pitanju, a iz zvaničnog Beograda stižu vijesti kako se ne žele miješati u unutrašnjo-političke stvari RS-a, iako su to godinama radili.

Posljednja u nizu je izjava srbijanskog šefa diplomatije koji je tražio da se nađu počinioci koji su izvršili napad na pravoslavnu crkvu u Sarajevu, zbog čega je Ivicu Dačiću, Milan Dunović, potpredsjednik Federacije BiH poručio:

"Istovremeno, gospodin Dačić je izjavio da ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine po pitanju referenduma, najavljenog u RS-u. Smatram da, ukoliko ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Bosne i Hercegovine po pitanju referenduma, ne treba da se miješa i u ove stvari".

A Cristian Dan Preda, izvjestilac Evropskog parlamenta za BiH, u intervjuu za beogradski "Danas" je naveo da Aleksandar Vučić može imati uticaja na predstavnike vlasti RS-a.

"Molim premijera Srbije Aleksandra Vučića da interveniše i ubijedi svog prijatelja da to nije dobra stvar", poručio je Cristian Dan Preda.

Konsultacije unutar međunarodne zajednice o referendumu u BiH traju, ali nema zvaničnih informacija kada će nešto konkretno uraditi.

Ono što je izvjesno je da Evropska unija i Sjedinjene Države nemaju još puno vremena za razmišljanje, jer je referendum zakazan za 25. septembar.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG