Dostupni linkovi

Plenković objavio da je Hrvatska vojska podigla stupanj pripravnosti


Predsjednik Hrvatske Andrej Plenković

Hrvatska vojska podigla je stupanj pripravnosti, izjavio je premijer Andrej Plenković u ponedjeljak navečer, 28. veljače.

"Hrvatska vojska je podigla stupanj svoje pripravnosti od uobičajenog stanja, obzirom na globalne okolnosti koje se zbivaju. S posebnom pozornošću pratimo sva zbivanja u našem susjedstvu, jugoistoku Europe. Nikako ne bismo željeli da dođe do bilo kakve destabilizacije situacije u bilo kojoj od nama susjednih zemalja", izjavio je Plenković novinarima u Zagrebu, nakon sjednice vodećih tijela vladajuće stranke Hrvatske demokratske zajednice (HDZ)

Upitan za komentar odluke mađarskog predsjednika da ta zemlja neće slati oružje u Ukrajinu, ali ni dopustiti da se ono prevozi preko njezinog teritorija, Plenković je rekao kako svaka država postupa na način na koji misli da je dobro i da se Hrvatska oko toga konzultirala s mađarskom.

"Mi smo donijeli svoje odluke, shvaćamo koje potrebe Ukrajina ima, znamo kako je to bilo početkom 1990-tih ovdje u Hrvatskoj i svatko tu stoji iza svojih odabira i odluka. To neka oni objašnjavaju", pojasnio je Plenković.

Ministar obrane Mario Banožić iznio je gostujući na Hrvatskoj televiziji (HTV) u ponedjeljak navečer još nekoliko detalja o donaciji vojne zaštine opreme i pješadijskog naoružanja Ukrajini, vrijedne 16,5 milijuna eura.

“Kada govorimo o količini, riječ je o više od 40 šlepera robe, postojat će određena dinamika, moramo paziti na diskreciju i sigurnost kod isporuke, danas je već sve spremno. Znamo koliko je to oružje potrebno, zato djelujemo brzo”, kazao je hrvatski ministar.

Ruske snage započele su napade na Ukrajinu 24. veljače, po nalogu predsjednika Vladimira Putina.

Putin je rekao da je odobrio "specijalnu vojnu operaciju" kako bi se uklonila, po njegovim navodima, ozbiljna prijetnja iz Ukrajine.

Svrha operacije je, rekao je Putin, "demilitarizacija" južnog susjeda Rusije.

Prije toga je proglasio nezavisnost dvije separatističke regije na istoku Ukrajine.

Zapad je oštro osudio ruske postupke, nazivajući ih kršenjem suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine.

Broj Ukrajinaca koji bježe od najvećeg evropskog oružanog sukoba od Drugog svjetskog rata narastao je na 422.000, većinom žena i djece, navedeno je u ponedjeljak, 28. veljače, iz Agencije Ujedinjenih naroda za izbjeglice.

XS
SM
MD
LG