Dostupni linkovi

Hrvatska planira poslati oružje u Ukrajinu


Hrvatski premjer Andrej Plenković

Hrvatska Vlada će na sjednici u ponedjeljak zatvoriti hrvatski zračni prostor za avione ruskih kompanija i donijeti odluku o slanju vojne opreme Ukrajini. Hrvatske vlasti nemaju službenih informacija o odlasku dobrovoljaca u Ukrajinu u borbu protiv ruske agresije.

Vlada je pripremila paket mjera koje se odnose na krizu izazvanu ruskim napadom na Ukrajinu, koje će biti predstavljene na sjednici Vlade u ponedjeljak, poručio je premijer Andrej Plenković na brifingu za novinare nakon koordinacijskog sastanka u zgradi hrvatske Vlade u Zagrebu.

Govoreći o slanju vojne opreme, premijer je pojasnio kako se „radi o zaštitnoj, ali i o određenoj drugoj opremi, kako bi se odgovorilo na ukrajinski zahtjev“.

Na molbu da pojasni radi li se i o oružju, Plenković je odgovorio kako „se radi i na tom segmentu."

"Ukrajina je zatražila pomoć svih članica EU, vidite da se te odluke donose. Ministarstvo obrane je dalo jedan prijedlog oko kojeg mislim da ćemo se najkasnije sutra usuglasiti, a o tome ćemo obavijestiti i predsjednika Milanovića,“ kazao je Plenković.

Na upit da komentira medijske napise o odlasku dobrovoljaca iz Hrvatske u Ukrajinu kako bi se na strani legalnih vlasti boriti protiv ruskih agresora, on je odgovorio da Vlada o tome nema detaljnih informacija.

„Svaki odlazak u Ukrajinu je akt pojedinca. Oni tamo odlaze na vlastitu odgovornost“, kazao je. Prema pisanju hrvatskih medija, više hrvatskih dobrovoljaca već je stiglo u Ukrajinu, a još ih planira otići.

Plenković je negativno odgovio na pitanje – je li Hrvatska sudjelovala u vojnoj obuci u Ukrajini.

„Mi imamo suradnju, ali ne tog tipa. Mi smo već 2014. godine prihvaćali ukrajinske ranjenike na rehabilitaciju i ukrajinsku djecu, i to ćemo činiti i dalje“, pojasnio je. Hrvatska ne planira povlačiti svog veleposlanika iz Moskve niti protjerivati ruske diplomate, odgovorio je Planković na novinarsko pitanje.

Na pitanje da komentira rusko stavljanje nuklearnog naoružanja u pripravnost, hrvatski premijer odgovorio je kako „mi smatramo da je ova eskalacija agresije na Ukrajinu neprihvatljiva i ničim izazvana."

"Nije postojala niti jedna indicija da bi Ukrajina na bilo koji način ugrožavala Rusiju, ili pak poduzimala neke aktivnosti na području dviju pobunjeničkih regija Donbasa. Ja ne vidim nijedan pretekst koji bi nekome informiranom ili razumnom mogao dati argument da se tu radi o nekoj preventivnoj akciji ili da se nešto prijetilo. Mi ne vidimo ništa od toga, nego samo vrlo veliku, hladnu, sračunatu agresiju na hrvatski teritorij,” kazao je hrvatski premijer.

Ravnatelj Civilne zaštite Republike Hrvatske Damir Trut izjavio je u nedjelju da su u Hrvatsku ušle 63 ukrajinske izbjeglice, a da se osim prihvatnih centara u Osijeku i Zagrebu, planira uspostava i trećega na granici s Mađarskom. Istaknuo je da je za sada pripremljeno oko 2.000 ležajeva, što je dovoljno za prve aktivnosti.

"Od njih 63 koliko ih je ušlo u Hrvatsku, najviše ih se smješta na njima poznatim lokacijama, kod prijatelja, njihovih obitelji ili u njihove objekte", rekao je.

U Motelu Plitvice zasada je ostalo petero Ukrajinaca, kazao je dodavši da Hrvatska ima dovoljno objekata za prihvat izbjeglica. Osim objekata u državnom vlasništvu i vlasništvu jedinica lokalne samouprave smještaj su ponudili brojni građani, ali i hotelski kompleksi u privatnom vlasništvu.

XS
SM
MD
LG