Dostupni linkovi

Prve ukrajinske obitelji smještene u Hrvatskoj


U Zagrebu su smještene dvije obitelji – majka s dvoje djece i bračni par, a u Vukovaru tročlana obitelj – mladi bračni par sa desetogodišnjim djetetom.

Hrvatski Crveni križ (HCK) objavio je 26. februara navečer da su prihvatili prve izbjeglice iz Ukrajine u Hrvatskoj.

U Zagrebu su smještene dvije obitelji – majka s dvoje djece i bračni par, a u Vukovaru tročlana obitelj – mladi bračni par sa desetogodišnjim djetetom.

Ranije u subotu ministar unutarnjih polsova Davor Božinović potvrdio je da je u Hrvatsko već stiglo desetak ukrajinskih državljana po privatnim vezama, i da su privatno i smješteni. Ove tri obitelji smještene su u organizirani smještaj.

"Naša Služba traženja evidentirala je njihov dolazak, podijeljena im je humanitarna pomoć, a spremni su i timovi za psihosocijalnu podršku", objavio je HCK na svojoj Facebook stranici.

HCK je u kontaktu s kolegama iz Ukrajine koji pomažu ljudima u pronalasku smještaja te im dijele vodu, odjeću i higijenu.

"Pratimo upute Međunarodnog odbora Crvenoga križa koji upravlja operacijom na terenu i odgovara na potrebe ljudi s područja pogođenog oružanim sukobom. Cilj je jasan – ublažiti patnju svakoga čovjeka!", stoji u objavi.

Dvije obitelji koje su stigle u Zagreb smještene su u Motel Plitvice u Lučkom pokraj Zagreba.

U Vukovarsko- srijemsku županiju u subotu je je stigla mlada izbjeglička obitelj s 10-godišnjim djetetom, koja je nakon pet dana putovanja stigla iz ukrajinskog grada Odese, objavile su županijske vlasti.

"Upoznali smo ih sa svim pravima koja ostvaruju, ponudili svu pomoć te im, koliko je u ovome trenutku to moguće, pružili utjehu i moralnu potporu", rekao je župan Damir Dekanić, nakon što je posjetio novopridošlu ukrajinsku obitelj.

On je izvijestio kako su na razini županije evidentirani kapaciteti za smještaj Ukrajinaca izbjeglih pred ruskom agresijom.

"Za sada su evidentirani kapaciteti u vlasništvu države, državnih poduzeća, učenički i studentski domovi, kao i hotelski smještaji", kazao je Dekanić te izrazio nadu da ratna kriza u Ukrajini neće dugo potrajati i da neće dostići velike razmjere.

On je dodao kako su spremni za sve opcije i u tom kontekstu pozvao i građane, da prijave svoje potencijalne smještajne kapacitete, koji bi mogli osigurati primjerene uvjete života i stave ih na raspolaganje.

Od subote je za pet istočnih hrvatskih županija - za Osječko-baranjsku, Virovitičko-podravsku, Vukovarsko-srijemsku, Brodsko-posavsku i Požeško-slavonsku županiju uspostavljen Prihvatni centar za izbjeglice iz Ukrajine u Osijeku, u sportskoj dvorani Jug 2.

XS
SM
MD
LG