Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Uz obljetnicu operacije: Kaznena prijava za deset civilnih žrtava 'Oluje'


Plakat u Zagrebu povodom obilježavanja 20. obljetnice operacije "Oluja", 2015.

Nevladina udruga Documenta je na obljetnicu početka operacije "Oluja" podnijela kaznenu prijavu protiv nepoznatih pripadnika Hrvatske vojske za ubojstvo deset srpskih civila 6. kolovoza 1995. godine u Uzdolju nedaleko od Knina i okolici. Za ratne zločine nad srpskim civilima za vrijeme i nakon "Oluje" donesene su svega dvije osuđujuće presude.

U situaciji kada se usporava tempo procesuiranja ratnih zločina, i u situaciji kada se u Hrvatskoj u slavljenju "Oluje" naglasak stavlja samo na pobjedu i omogućavanje povratka Hrvata prognanih u etničkom čišćenju 1991-1995. godine, a zaboravlja na sudbine srpskih civila stradalih u "Oluji" i sljedeća tri i po mjeseca, nevladina udruga Documenta podnijela je kaznenu prijavu protiv nepoznatih pripadnika Hrvatske vojske za ubojstvo srpskih civila u selu Uzdolje nedaleko Knina i okolnim zaseocima, koji do sada nije bio procesuiran.

"O zločinu se zna mnogo, jer je jedna osoba preživjela, i o tome svjedočila u Hagu u prvostupanjskom postupku hrvatskim generalima", kazala je voditeljica Documente Vesna Teršelič nakon predaje kaznene prijave.

"Očekujemo da u tom i u svim drugim ubojstvima koja su jako dobro opisana i dokazana izvan razumne sumnje u prvostupanjskoj presudi direktni počinitelji budu privedeni pravdi. To što su generali proglašeni nevinima, ne mijenja činjenicu da su ti zločini počinjeni", ističe Teršelič.

Do sada su za ratne zločine nad srpskim civilima za vrijeme i nakon "Oluje" podignute svega tri optužnice i donesene svega dvije osuđujuće presude, podsjetila je.

"Bilo bi iznimno važno hitno nastaviti progon za ostale zločine, jer to trebaju svi mi koji živimo u Hrvatskoj, trebaju naravno porodice žrtava, ali mislim da je to iznimno važno za hrvatsko društvo i za društvo Srbije", ocjenjuje voditeljica Documente.

Teršelič: Nastaviti progon za ostale zločine
Teršelič: Nastaviti progon za ostale zločine

Dok se u Hrvatskoj kod obilježavanja "Oluje" naglasak stavlja isključivo na pobjedu, na službenim obilježavanjima u Srbiji i u Republici Srpskoj u Bosni i Hercegovini naglasak se stavlja isključivo na žrtve, te Documenta apelira na institucije u tim zemljama da nađu način obilježavanja "Oluje" koji neće biti tako jednostran.

Documentino podnošenje kaznene prijave za ratne zločine u "Oluji" komentirao je na polaganju vijenaca uoči sutrašnjeg obilježavanja "Oluje" i Dana pobjede i domovinske zahvalnosti hrvatski premijer Andrej Plenković.

"Republika Hrvatska i Vlada Republike Hrvatske vode računa o dignitetu Domovinskog rata i o svemu na čemu je hrvatska utemeljena. Istodobno, Hrvatska je demokratska država, država u kojoj je i sloboda govora sloboda aktivnosti svih udruga", rekao je Plenković.

Na izjavi nakon predavanja kaznene prijave pojavilo se i dvadesetak više-manje redovitih veteranskih prosvjednika, među kojima i veteranska aktivistica Zorica Gregurić koja je optužila Documentu da tajmingom podnošenja kaznene prijave pobire jeftine političke bodove, na Documentinu tužbu najavila je – protutužbu.

"Podnijet ćemo kaznene prijave za sve lažno podnesene kaznene prijave i – s obzirom na saznanja da Documenta nenamjenski troši novac – pozvat ćemo Državni ured za reviziju i podnijeti kaznene prijave", kazala je Gregurić.

Gregurić: Podnijeti kaznene prijave
Gregurić: Podnijeti kaznene prijave

Gregurić je s istim argumentima predvodila i glasnu i agresivnu kampanju protiv donedavnog ravnatelja Hrvatskog audiovizualnog centra (HAVC) Hrvoja Hribara koji je na kraju razriješen.

Državna revizija koja je ušla u HAVC otkrila je da doista postoje financijske nepravilnosti – oko kartice za parkiranje Hribarovog prethodnika na toj funkciji.

Međutim, višemjesečna kampanja stvorila je klimu u kojoj je Hribar u veljači ove godine sam podnio ostavku.

Poslijepodne na središnjem zagrebačkom Trgu bana Jelačića koordinacija nevladinih udruga Ženska mreža Hrvatske organizira antiratni skup pod nazivom "Zločini u 'Oluji' su odgovornost sviju nas".

Oni će izraziti suosjećanje sa svim civilnim žrtvama "Oluje" i pozvati hrvatske vlasti da zaustave militarizaciju društva i procesuiraju počinitelje svih ratnih zločina.

  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG