Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Documenta: Krivična prijava za zločine nad srpskim civilima u 'Oluji'


Vesna Teršelič, voditeljica centra Documenta

Centar za suočavanje s prošlošću Documenta iz Hrvatske podnio je danas Državnom tužilaštvu krivičnu prijavu za počinjene zločine nad srpskim civilima u Uzdolju kod Knina i obližnjim zaseocima od 5. do 8. augusta 1995. godine.

U prijavi, podnesenoj na dan obilježavanja 22 godine od početka vojne akcije "Oluja", navodi se da su trojica pripadnika Hrvatske vojske 6. augusta 1995. u selu Uzdolje kod Knina zatekli osmoro bespomoćnih i starih srpskih civila.

"Nakon zastrašivanja, psovki i prijetnji jedan od vojnika je pucao na grupu staraca i tom prilikom usmrtio Milicu Šare, Stevu Berića, Janju Berić, Đurđiju Berić, Krstu Šaru, Miloša Ćosića i Jandriju Šaru. Jedna osoba je preživjela, te uspjela pobjeći. Sava Šare ubijena je na kućnom pragu", navodi se u prijavi.

Documenta tvrdi da su istog dana nepoznati pripadnici Hrvatske vojske u Vrbniku, jednom od zaselaka tada opštine Orlić, 6. augusta 1995. ubili civile Lazu Damjanića, a u zaseoku Zarići Predraga Zarića, prenose hrvatski mediji.

U prijavi se podsjeća da je prvostepenom presudom Međunarodnog krivičnog suda za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji (MKSJ) utvrđeno da su u tadašnjim opštinama Donji Lapac, Ervenik, Gračac, Kistanje, Knin i Orlić pripadnici Hrvatskih oružanih snaga i Specijalne policije počinili više od 40 ubistava i djela nehumanog i okrutnog postupanja.

"Prvostepenom presudom u slučaju generala Ivana Čermaka i pravosnažnom presudom iz 2012. godine oslobođeni su krivice generali Ante Gotovina i Mladen Markač, a MKSJ je nastavak krivičnog progona za nedvosmisleno počinjena krivična djela ostavio pravosuđu Hrvatske", navodi Documenta.

Iz ovog centra podsjećaju da su nadležna državna tužilaštva podigla tek tri optužnice, dok su hrvatski sudovi do sada donijeli dvije pravosnažne presude za ratne zločine.

Documenta Državnom tužilaštvu predlaže da na osnovu njihove prijave prikupe informacije i dokaze, te da nakon toga protiv nepoznatih počinilaca ovih zločina sprovedu istragu i podignu optužnicu.

XS
SM
MD
LG