Dostupni linkovi

U luci Ploče najveća zapljena heroina u Hrvatskoj ikada


ilustrativna fotografija

Policijska uprava (PU) dubrovačko - neretvanska danas je na konferenciji za novinare izvijestila detaljnije o zapljeni 220 kilograma heroina i 62 kilograma kokaina, koji bi na crnom tržištu dosegnuli vrijednost od ukupno 17 milijuna eura.

Riječ o dosad najvećoj zapljeni heroina u Hrvatskoj, prije koje je rekordna zapljena bila ona od 140 kg heroina na graničnom prijelazu Bajakovo 2015. godine, prenosi Dubrovački vjesnik.

Zapljene su, kako je rečeno novinarima, rezultat dva, međusobno nepovezana, kriminalistička istraživanja sofisticiranih načina krijumčarenja opijata.

Obje vrste narkotika zaplijenjene su u Luci Ploče. Heroin je zaplijenjen 11. listopada, a kokain 3. studenog prošle godine.

Heroin se nalazio skriven u olovnim ingotima, odnosno kockama mase 80 tona koje su prevožene brodom preko Turske.

Provjerom je utvrđeno kako se u unutrašnjosti polovice ingota nalazio skriven heroin koji je bio pakiran u ukupno 256 paketića.

Heroin je otkriven pretragom broda uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku.

Kokain je u 54 paketića bio skriven u posebno načinjenom čeličnom spremištu koje je bilo magnetom te vijcima pričvrščen u podmorskom dijelu broda za rasute terete koji je u luku Ploče doplovio iz jedne kolumbijske luke na obali Tihog oceana.

Riječ je o teretu uglja ma brodu dužine 220 i širine 30 metara. Čelični se mini - kontejner nalazio na oko 16 metara ispod površine mora a također je otkriven uz ishođeni nalog suca istrage Županijskog suda u Dubrovniku, a policijskim službenicima PU dubrovačk o- neretvanske su nemjerljivo vrijednu pomoć pružili ronilci Antiterorističje jedinice policije Lučko i pripadnici Interventne policije iz Splita.

Utvrđeno je kako su i heroin i kokain izvrsne čistoće, odnosno koncentracije, a bili su namijenjeni zapadnoeuropskom tržištu.

Na konferenciji za medije su nazočili voditelj Službe kriminaliteta droga PNUSKOK-a u Upravi kriminalističke policije MUP-a Dražen Rastović, načelnik Policijske uprave dubrovačko - neretvanske Ivan Pavličević, voditelj Službe kriminalističke policije Policijske uprave dubrovačko- neretvanske Zoran Tikvica i voditelj Službe za mobilne jedinice Carinske uprave Dubrovnik Pero Perić.

Po njihovoj ocjeni, zapljene su rezultat iznimne suradnje dubrovačke PU s Ravnateljstvom Ministarstva unutrašnjih poslova (MUP) RH i Upravom carine RH.

Preporučujemo

XS
SM
MD
LG