Dostupni linkovi

Bugatti se seli u Hrvatsku


Mate Rimac pored električnog automobila Concept One u Zagrebu, 31. kolovoza 2012.
Mate Rimac pored električnog automobila Concept One u Zagrebu, 31. kolovoza 2012.

Hrvatski proizvođač električnih hiperautomobila Mate Rimac preuzeo je Bugatti, francusku kompaniju za proizvodnju automobila.

Rimčeva kompanija dobit će i 200 milijuna eura europskih sredstava za razvoj električnog automobila bez vozača.

“Rimčev posao sa Bugattijem je iznimno značajan za Hrvatsku,” ocijenio je u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) poduzetnik Saša Cvetojević, suosnivač prvog start-up inkubatora u Hrvatskoj i zagovornik inovativnog pristupa poduzetništvu.

“Ta vijest ponovno postavlja Hrvatsku na tehnološku kartu svijeta, što omogućava i ostalim hrvatskim kompanijama, pogotovo iz sektora novih tehnologija i inovativnih proizvodnji da lakše ponude i prodaju svoje proizvode. Primjerice, iz suradnje Rimca i Porschea nastala je tvrtka Porsche Digital gdje je hrvatska tvrtka Infinum suvlasnik sa Porscheom, suvlasnik u tvrtci koja radi informatički dio posla – najviše oko korisničkog iskustva vezano za informatičku tehnologiju- u Porscheu. Tako da je to izuzetno bitno i za sve ostale koji idu iza toga”, ocijenio je Cvetojević.

Šta dolazi u Hrvatsku, šta ostaje u Francuskoj?

Na vrhu renesansne dubrovačke utvrde Lovrijenac, pored tri luksuzna automobila spuštena na tvrđavu helikopterom – Bugattija Chiron, Porschea Taycan i Rimčeve Nevere, vlasnik Rimac Automobila Mate Rimac objavio je u ponedjeljak 5. srpnja navečer do sada najveći uspjeh u svojoj karijeri.

“Danas najavljujemo stvaranje nove kompanije – najbolje kompanije za proizvodnju hiperautomobila – Bugatti Rimac”, najavio je hrvatski poduzetnik.

Bugatti premješta sjedište tvrtke i istraživanje i razvoj u Hrvatsku, dok proizvodnja i dalje ostaje u Francuskoj. Do sada je 100-postotni vlasnik Bugattija bio Porsche kao dio Volkswagen grupe.

Disk kočnica poluizgrađenog sportskog automobila Bugatti Chiron u proizvodnoj hali Bugattija u fabrici u Molsheimu u Francuskoj 6. lipnja 2019.
Disk kočnica poluizgrađenog sportskog automobila Bugatti Chiron u proizvodnoj hali Bugattija u fabrici u Molsheimu u Francuskoj 6. lipnja 2019.

Krovna Rimac Grupa bit će najveći dioničar nove kompanije Bugatti Rimac d.o.o. s udjelom od 55 posto, dok će 45 posto zadržati Porsche. Mate Rimac zadržat će svoj postojeći udjel u krovnoj Rimac Grupi od 37 posto, Porsche ostaje na 24 posto, Hyundai Motor Group na 12 posto, a ostali investitori na 27 posto.

Detalji o Rimčevoj tvrtki

Rimčeva tvrtka sada zapošljava 1.000 ljudi. Osnovana je 2009. godine u garaži. Rimac kaže kako ga je inspirirao Nikola Tesla, a svjetsko ime su stekli proizvodnjom električnih hiperautomobila, ali i razvojem i proizvodnjom baterijskih sustava i pogonskih sklopova za električne automobile koje kupuju najpoznatija imena svjetske automobiske industrije – od Jaguara nadalje.

Rimac je uspio u Hrvatskoj, iako su vrlo glasna upozorenja da tu vlada nepoduzetnička, pa čak i antipoduzetnička klima.

“Ima jedna moja teorija koju već duže vrijeme zagovaram, a to je da su tvrtke poput Rimčeve, a još više tvrtke iz informatičko-komunikacijskih tehnologija uspjele - unatoč svemu! Znači, država ih nije uspjela niti shvatiti, niti primijetiti, niti razumjeti što oni rade, nije ih uspjela regulirati i zaustaviti. Rimac je time još veći uspjeh, zato što on za svoj posao treba fizičku infrastrukturu”, komentariše Cvetojević.

Inženjer radi na sofisticiranim automobilskim dijelovima u tvornici Mate Rimca u Svetoj Nedelji, na periferiji Zagreba, 17. veljače 2016.
Inženjer radi na sofisticiranim automobilskim dijelovima u tvornici Mate Rimca u Svetoj Nedelji, na periferiji Zagreba, 17. veljače 2016.

Po njegovoj ocjeni, taj ograničavajući faktor države najviše će se pokazati kod izgradnje Rimčevog kampusa u Svetoj Nedelji, mjestu udaljenom dvadesetak kilometara od Zagreba. Naime, projekt kasni nekoliko godina zbog problema sa premještanjem dalekovoda, pristupnim cestama, dozvolama, pronalaženjem dovoljno velikog komada zemlje da se ta investicija napravi.

“Dakle, argument više za zaključak da je država razmislila kako u Hrvatskoj regulirati auto-industriju, ja sam siguran da mi nikakvu auto-industriju u Hrvatskoj ne bismo imali”, zaključuje Cvetojević.

Ima i kritika

Međutim, ne dijele svi u Hrvatskoj oduševljenje Rimčevim poslovanjem.

Poduzetnik i informatički stručnjak Lucijan Carić u izjavi za RSE kaže kako još od ranije zamjera Rimcu nedostatak integriteta kroz davanje izjava koje su se kasnije pokazale neistinitima.

“Sada imate situaciju da Rimac nešto preuzima. Rimac Grupa koja je krovna grupa je vlasnik 55 posto tvrtke Bugatti Rimac. Vlasnik preostalih 45 posto te tvrtke je Porsche. Ali Porsche je vlasnik i 24 posto krovne Rimac Grupe. I tko je većinski vlasnik Bugattija? Ja mislim da nije Rimac”, kaže Carić.

Sportski automobil Bugatti Chiron
Sportski automobil Bugatti Chiron

Također, on podsjeća da Bugatti ni otkako je u vlasništvu Volkswagena nije profitabilna tvrtka.

“To je tvrtka za koju se zna da je se Volkswagen već godinama želi riješiti. Zašto da makne taj gubitak iz svoje balance i prebaci ga negdje drugdje. Sada ovim potezom pera Volkswagen na svojoj bilanci nema više liability (obaveze) Bugattija, negu su one prešle na neko treće društvo”, kaže Carić.

Ovih dana znat će se sudbina još jednog ambicioznog projekta Rimac Automobila.

Hrvatska je preko Ministarstva prometa aplicirala u Nacionalnom planu oporavka i otpornosti koji je upućen Europskoj uniji na odobrenje i buduće sufinaciranje istraživanja i razvoja novog ekosustava urbane mobilnosti integriran s javnim gradskim prometom u Zagrebu, odnosno električnog automobila bez vozača, za što bi Rimac Automobilima kao nositelju projekta moglo stići 200 milijuna eura europskih sredstava.

Više će se o tome znati 8. srpnja kada u Zagreb stiže predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, ali mediji navode da ona u planu svog boravka u Hrvatskoj ima i posjetu sjedištu tvrtke Rimac Automobili nedaleko Zagreba.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG