Dostupni linkovi

Mali poduzetnici tuže Hrvatsku za štetu zbog epidemioloških mjera


Prazna i zatvorena bašta kafea u centru Zagreba na samom početku pandemije, 19. marta 2020.
Prazna i zatvorena bašta kafea u centru Zagreba na samom početku pandemije, 19. marta 2020.

“Vidimo se na sudu,” poručio je predsjednik udruge “Glas poduzetnika” Hrvoje Bujas hrvatskoj Vladi na konferenciji za novinare u Zagrebu.

Sa tog mjesta je izvijestio kako je ova udruga uručila Državnom odvjetništvu pet zahtjeva za mirno rješenje spora, u kojima poduzetnici traže obeštećenje od države zbog odluka stožera Civilne zaštite koje drže diskriminatornima, kao i zbog ekonomskih mjera Vlade za koje tvrde da su neadekvatne.

“Vidimo se na sudu,” poručio je predsjednik udruge “Glas poduzetnika” Hrvoje Bujas hrvatskoj Vladi
“Vidimo se na sudu,” poručio je predsjednik udruge “Glas poduzetnika” Hrvoje Bujas hrvatskoj Vladi

“Prvih pet hrvatskih tvrtki koje su do jučer bile uspješne i produktivne, a vašim lošim mjerama postale ruine, odlučile su nakon godinu i po podići tužbe. To su tužbe za adekvatno obeštećenje, jer mi poduzetnici nismo dobili ništa”, poručio je Bujas.

Prvih pet hrvatskih tvrtki koje su do jučer bile uspješne i produktivne, a vašim lošim mjerama postale ruine, odlučile su nakon godinu i po podići tužbe. To su tužbe za adekvatno obeštećenje, jer mi poduzetnici nismo dobili ništa
Hrvoje Bujas, predsjednik udruge “Glas poduzetnika” 

Ko je podnio tužbu?

Tih pet tvrtki-poduzetnika su “Đurina hiža”, “Shark attack”, “Svikoncerti”, “Caffe&wine bar Rijeka” i “Locuples” a dolaze iz najugroženijih sektora - povremenog prijevoza putnika, putničkih agencija, event industrije, ugostiteljstva i sezonskih obrta.

Udruga “Glas poduzetnika” nastala je u ožujku prošle godine, a okuplja mikro, male i srednje poduzetnike koji su od početka bili nezadovoljni Vladinim mjerama u borbi protiv pandemije i Vladinim pristupom pomoći gospodarstvu.

Poznati zagrebački odvjetnik Mate Matić, koji zastupa ove poduzetnike, kazao je kako poštuje zakonske odredbe, i da su prvo podnijeli zahtjeve za mirno rješenje spora, na koje država ima tri mjeseca vremena za odgovor.

Ako država ne odgovori, ili ako njegovi klijenti ne budu zadovoljni odgovorom, slijede pojedinačne tužbe za naknadu štete od strane svih 18.000 poduzetnika koji su članovi udruge “Glas poduzetnika”.

Glavni je njihov argument da su odluke što ih donosi Nacionalni stožer Civilne zaštite, a koje su ograničile ili obustavile njihove aktivnosti - protuustavne.

Odgovor premijera Plenkovića

Premijer Andrej Plenković nije zabrinut povodom akcije "Glasa poduzetnika", i kaže da je ponosan na sve što je njegova Vlada napravila za hrvatske radnike i poslodavce, od 12 milijardi kuna (1,6 milijardu eura) poslodavcima za plaće radnika nadalje.

“Hrvatska Vlada je poduzetim mjerama izbjegla eksploziju nezaposlenih koju su najavljivali oporbeni socijaldemokrati u kampanji za parlamentarne izbore prošlog ljeta, izbjegnuta je socijalna fraktura i brojni stečajevi...

Oslobodili smo poduzetnike i zaposlene brojnih davanja, Hrvatska danas ima više zaposlenih nego ranije, pokrili smo fiksne troškove, omogućili likvidnost kroz povoljne kredite i razne sektorske mjere. Mislim da smo s te strane učinili sve što je država mogla učiniti u ovim okolnostima,” kazao je Plenković 19. srpnja novinarima na najavu pokretanja postupaka.

Odgovor preduzetnika Plenkoviću

Bujas je na konferenciji za novinare “Glasa poduzetnika” odgovorio Plenkoviću:

“E pa gospodo, 12 milijardi koje ste uložili u zaposlenike niste – za početak – uložili vi, nego smo uložili mi! Mi punimo hrvatski proračun, mi smo vaši poslovaci, ako ćemo se dijeliti na poslodavce i zaposlenike. Mi smo ti koji smo dali te novce i koji punimo proračun jučer, danas i sutra. Zato nemojte pričati da ste dali i jednu kunu. Vi niste dali. Mi smo dali,” poručio je Bujas Vladi.

Udruga tvrdi da Hrvatska kaska za drugim državama u Europskoj uniji u obeštećenju svojih poduzetnika, da ih država nije zaštitila od banaka ni leasing kuća, a da su državne potpore išle zaposlenima, a ne poslodavcima.

Ustavni sud Hrvatske je tri puta - u rujnu 2020. godine, u veljači i u lipnju ove godine odbio sve pritužbe na epidemiološke mjere koje je od početka izbijanja pandemije u ožuku prošle godine donio Nacionalni stožer Civilne zaštite.

XS
SM
MD
LG