Dostupni linkovi

Hrvatska povećava svoj kontingent u snagama Kfor-a na Kosovu


Goran Grlić Radman, šef diplomatije Hrvatske i Donika Gervala, ministarka inostranih poslova Kosova, tokom susreta u Prištini, 6. maja 2021.

Hrvatska je donela odluku o povećanju svog vojnog kontigenta u sastavu snaga Kfora na Kosovu, potvrdio je šef njene diplomatije Gordan Grlić Radman tokom posete Prištini, u četvrtak (6. maj).

Hrvatska vlada je i ranije saopštila da namerava da poveća broj svojih vojnika u međunarodnoj misiji na Kosovu, ali bez iznošenja detalja koliko i gde će biti raspoređeni.

Sa zajedničke konferencije za novinare sa svojom kosovskom koleginicom Donikom Gervalom (Gërvalla), Radman je naglasio veliki značaj koju ova misija ima za Hrvatsku:

"Republika Hrvatska nedavno je donjela odluku o povećanju svog vojnog kontigenta u sklopu mirovne NATO operacije na Kosovu Kfor. Opeacija Kfor ima poseban značaj za Republiku Hrvatsku jer se nalazi u našem neposrednom susjedstvu što može imati posebne implikacije na stabilnost cijele regije.”

U ovom trenutku na Kosovu je raspoređeno 34-oro hrvatskih vojnika, te dva helikoptera. Snage Kfora imaju ukupno 3.342 pripadnika.

Vulin kritikuje Radmana

Na Radmanovu najavu, ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin uzvratio je pozivanjem na Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti iz 1999. godine.

On navodi da se Rezolucijom određuje koliko vojnika Hrvatska ili neka druga zemlja može da ima u okviru Kfora.

"Ne sumnjam da bi Radman voleo da može da rasporedi okupacione snage na prostoru Srbije, ali za to će mu trebati mnogo više od onog što sa (Albin) Kurtijem (premijer Kosova) može da smisli", izjavio je Vulin, navodi se u saopštenju emitovanom iz Ministarstva u četvrtak, ubrzo nakon što su mediji preneli Radmanovu najavu.

Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, u poseti policiji u Požarevcu 30. marta 2021.
Aleksandar Vulin, ministar unutrašnjih poslova Srbije, u poseti policiji u Požarevcu 30. marta 2021.

Hrvatska poziva sve članice EU na priznanje Kosova

Radman je takođe podvukao da će se Hrvatska, koja je od 2013. članica EU, na svim evropski forumima zalagati za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

Takođe, dodao je, da će kao jedna od država koje su među prvima priznale nezavisno Kosovo 2008. godine, nastaviti zalaganje da isto učine i preostalih pet država članica EU koje tu nezavisnost do sada nisu priznale (Grčka, Kipar, Rumunija, Španija i Slovačka).

Radman je pozdravio spremnost Kosova i Srbije da u junu nastave dijalog koji se vodi uz posredovanje EU:

“Kosovo je neovisna, suverena zemlja. Mi smo priznali neovisnost Kosova, i to je zapravo jedan prirodni put. Ako želimo istinski mir, ako želimo poštivati odluku albanskog naroda, građana Republike Kosovo onda je put i priznanje njihove odluke. Vjerojatno će to i Srbija imati u vidu i donjeti dugoročno odgovarajuću odluku”, kazao je Radman.

Takođe, podvukao je da se Zagreb zalaže protiv bilo kakvih promena granica na Zapadnom Balkanu. Rasprava o toj mogućnosti intenzivirana je poslednjih sedmica, pogotovu nakon pojavljivanja non-paper dokumenta koji se pripisuje slovenačkom premijeru Janezu Janši, što je iz njegovog kabineta demantovano.

Non-paper su ocene ili mišljenja o nekom pitanju koje se deli između vlada ili institucija bez navođenja izvora, pri čemu nema snagu zvaničnog dokumenta.

XS
SM
MD
LG