Dostupni linkovi

Hrvatska na crvenoj COVID-karti EU


Istra je dokaz da brojke imaju efekt, u ovom slučaju vrlo pozitivan. (Foto: Rovinj, svibanj 2021)
Istra je dokaz da brojke imaju efekt, u ovom slučaju vrlo pozitivan. (Foto: Rovinj, svibanj 2021)

Hrvatska po treći puta u ovom tjednu bilježi više od tisuću novozaraženih, a od četvrtka je “u crvenom” na COVID-karti Europskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC). Međutim, jedina mjera o kojoj se razmišlja je skoro uvođenje obaveznih COVID-potvrda o cijepljenju za zdravstvene radnike.

Nema bijega turista s Jadrana kao prošle godine, a Istra je ilustracija da se male brojke zaraženih – isplate.

“Jedini je izlaz u cijepljenju, a ključ uspjeha je u rukama necijepljenih,” poručio je ministar zdravstva Vili Beroš sa konferencije za novinare Nacionalnog stožera Civilne zaštite nakon vijesti da su u Hrvatskoj 1.042 nova slučaja zaraze korona virusom u 24 sata, da je osam pacijenata preminulo i da je zaražen svaki deseti testirani.

Osim apela da se ljudi cijepe, jer se posljednjih dana tek po 3.000 do 4.000 novih građana dnevno cijepi prvom dozom, Beroš kao odgovor na povećane brojke najavljuje skoro uvođenje obaveznih EU COVID-potvrda za zdravstvene radnike, odnosno dokaza o preboljenju bolesti ili negativnog testa ne starijeg od tjedan dana.

“Svjesni smo da jedino zdravo i sigurno zdravstvo može pružati adekvatnu uslugu i liječiti naše bolesnike. Ovu mjeru u ovom trenutku ne bismo širili na bolesnike, da im ne ograničimo dostupnost zdravstvene zaštite,” kazao je ministar.

U prvoj fazi testiranje će i dalje biti besplatno, a onda će se plaćati. Sljedeći sektor gdje će svi zaposleni morati imati EU COVID-potvrde bit će socijala, a onda možda i druge djelatnosti, ovisno o tome kako će se kretati brojke.

Bez obaveznog cijepljenja za popisivače

U ponedjeljak 13. rujna kreće prva faza Popisa stanovništva – samopopisivanje preko portala e-Građani. Međutim, kako mnogi, pogotovo stariji građani ne barataju digitalnim znanjima, oni će morati pričekati drugu fazu od 27. rujna nadalje, kada će oko 8.000 popisivača krenuti od kuće do kuće i od vrata do vrata i popisivati.

Iako se radi se o starijim ljudima, dakle rizičnoj skupini, popisivači ne moraju biti cijepljeni. Kako to? “Organizatori Popisa su nas pitali, i naša je preporuka bila da bi svi koji sudjeluju u popisu stanovništva trebali biti cijepljeni,” kazao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

“Ali to očito nije moglo biti organizirano, i svi će se morati držati klasičnih epidemioloških mjera – distance, maske i kratkoće boravka u zatvorenom prostoru, pa pretpostavljam da će rizik biti mali,” objasnio je Capak.

Zbog povećanog broja oboljelih i većeg udjela pozitivnih među testiranima, Hrvatska je od četvrtka 9. rujna “u crvenom” na epidemiološkoj karti Europske unije koju tjedno ažurira Europski centar za kontrolu i prevenciju bolesti (ECDC).

Pred nešto više od godinu dana, kada je Hrvatska sredinom kolovoza osvanula “u crvenom”, jadranska obala se u nekoliko dana ispraznila, jer su mnoge europske zemlje najavile da će uvesti karantenu za one koji se vraćaju iz Hrvatske.

Međutim, u Hrvatskoj turističkoj zajednici kažu kako je ove godine takav efekt izostao.

“Nema značajnog pada broja turista zbog toga. Iz špice sezone ušli smo u posezonu i broj turista lagano pada, kao i 2019. godine,” kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) glasnogovornik Hrvatske turističke zajednice Dario Trnka.

“To nije povezano s ovom kartom, jer mnoge zemlje ne gledaju ovu kartu kao jedini izvor informacija na temelju kojih odlučuju o protokolima putovanja. Njemačka ima vlastitu kartu, Nizozemci imaju vlastitu kartu i metodologiju, Francuzi isto... Čisto kao primjer - Španjolska i Portugal su na toj karti ECDC crveni cijelo ljeto, a nisu imali neku totalnu obustavu turizma,” kaže Trnka.

Istra za primjer

Međutim, Istra je dokaz da brojke imaju efekt, u ovom slučaju vrlo pozitivan. Istra je cijelo ljeto imala mali broj novozaraženih, i danas 10. rujna ima incidenciju (broj zaraženih na 100.000 stanovnika u 14 dana) 64,2, što je četiri puta manje od hrvatskog prosjeka i osam puta manje od Dalmacije, i na karti njemačkog Robert Koch Insituta je “u zelenom” što se sve donijelo rezultate.

“Mi u Istri na današnji dan 10. rujna imamo 175.000 gostiju, što je za 25 posto bolje nego u prvih 8-9 dana rujna rekordne 2019. godine,” kaže za RSE predsjednik Turističke zajednice Istarske županije Denis Ivošević.

Mi u Istri na današnji dan 10. rujna imamo 175.000 gostiju, što je za 25 posto bolje nego u prvih 8-9 dana rujna rekordne 2019. godine
Denis Ivošević, predsjednik Turističke zajednice Istarske županije

“Kada uzmemo da je od tog broja 90.000 Nijemaca, 26.000 Austrijanaca i 6.000 Poljaka, koji se ne ravnaju po karti ECDC, nego po karti Instituta Robert Koch, onda je to definitivno nešto što nama ide u prilog. Naša je procjena da će izuzetno dobre i – rekao bih neočekivane brojke u devetom mjesecu, koji je konstantno bolji od rekordne 2019, trajati do ponedjeljka 13. rujna, jer tada u Bavarskoj počinje škola, a oni su naš najznačajniji gosti,” pojašnjava Ivošević.

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj zabilježena su 1.042 nova slučaja zaraze virusom SARS-CoV-2, te je broj aktivnih slučajeva ukupno 5.691. Među njima su 552 pacijenta na bolničkom liječenju, od toga je na respiratoru 59 pacijenata. Preminulo je osam osoba, od kojih petero nisu bili cijepljeni. Prosječna dob preminulih je 82 godine. Do sada je u Hrvatskoj preminulo od korone ukupno 8.413 osoba. Unazad 24 sata testirane su 10.353 osobe, a udio pozitivnih među testiranima je 10,1 posto.

Zaključno s 9. rujna utrošeno je 3.321.265 doza cjepiva, a prvom dozom cijepljeno je 51,92 posto odraslog stanovništva. Na dan 9. rujna utrošeno je 7.358 doza cjepiva, a od toga je 4.495 osoba cijepljeno prvom dozom. Cijepljenje je završeno za 1.643.710 osoba, što čini 48,70 posto odraslog stanovništva.

XS
SM
MD
LG