Dostupni linkovi

Hrvatska je u Evropi, a gde su zemlje regiona?


Zastava Hrvatske i ostalih zemalja-članica EU ispred Evropskog parlamenta u Strazburu, 1. jul 2013.
Zastava Hrvatske i ostalih zemalja-članica EU ispred Evropskog parlamenta u Strazburu, 1. jul 2013.
Hrvatska je 1. jula postala 28. članica Evropske unije. Prvi trenuci u evropskoj porodici na trgovima u brojnim gradovima ove zemlje obeleženi su himnom Evrope - Betovenom "Odom radosti".

Hrvatska je, međutim, uprkos svečanom raspoloženju prvi dan u EU provela radno. Na tragu najave da nakon ulaska u Uniju neće napustiti regiju u Zagrebu su održana čak dva skupa na regionalnom nivou.

RSE je istraživao koliko spremno su hrvatski susedi dočekali 1. jul, kao i koliko su pojedinačne države regije napredovale na svom evropskom putu.

Iako je ulazak Hrvatske u EU već mesecima top tema, BiH je nespremno dočekala trenutak za koji se mogla spremati godinama. BiH zaostaje u evropskim intergracijama za drugim zemljama regije i iako se sada našla na granici sa EU, nikada nije bila dalje od nje. Više za Bosnu i Hercegovinu rokova nema, Evropska unija je pustila da se problemi reše - kad se reše, što prema dosadašnjem iskustvu znači - bar deceniju čekanja, zaključak je priloga BiH na granici sa EU, a sve dalje od Evrope.

U Neumu ne kriju određenu dozu osećaja neizvjesnosti zbog ulaska Hrvatske u Evropsku uniju. U organizaciji turističkih radnika kažu da još niko pouzdano ne zna šta će ovaj događaj značiti za taj kraj, koji se najviše i oslanja na tu susednu zemlju. Informacije koje imaju govore da problema prilikom prolaska ka Dubrovniku ne bi trebalo biti. Opširnije u prilogu Neum, izolirano ostrvo sa kozjom stazom.

Reporteri RSE posetili su 1. jula granične prelaze između BiH i Hrvatske - Gradiška, Izačić kod Bihaća i Doljani kod Metkovića.

Zelenim svetlom za otvaranje pristupnih pregovora sa Evropskom unijom u januaru, Srbija tek započinje dugogodišnji hod po mukama. Ako Evropski savet potvrdi takozvani pregovarački okvir, odnosno, da implementacija aprilskog sporazuma o normalizaciji odnosa sa Kosovom teče kako je planom i predvidjeno, Beogradu se u januaru otvara 35 poglavlja za pregovore. Već sada gotovo i nema dileme da će normalizacija odnosa sa Kosovom biti glavni uslov napretka Srbije ka Evropskoj uniji, piše u tekstu Brisel Beogradu: Put do EU vodi preko Kosova.

Predsednik Evropskog saveta je prilikom posete Kosovu ponovio da je uspeh dijaloga Prištine i Beograda od izuzetne važnosti za kososvske evrointegracije, kao i da je ova zemlja poduzela veliki korak na evropskom putu.

Crna Gora je, nakon ulaska Hrvatske u EU i nedavnog odustajanja Islanda, prva u redu za sticanje punopravnog članstva u EU. Međutim sada, pošto i Srbija počinje pregovore o pristupanju, a Kosovo o stabilizaciji i pridruživanju, postavlja se pitanje - da li će to mesto i zadržati ili će postati žrtva vlasti koja odbija da se obračuna sa korupcijom u svojim redovima.

Makedonska vlada nije spremna za iznalaženje kompromisnog rešenja u sporu sa Grčkom oko imena zemlje i zato će evrointegracije Makedonije i dalje biti u zastoju, reakcije su i predviđanja analitičara posle samita Evropske unije, gde je Makedonija ponovo ostala praznih ruku, za razliku od ostalih zemalja u regionu.
XS
SM
MD
LG