Dostupni linkovi

U Hvatskoj manje teoretičara zavjere nego na početku pandemije


Prosvjed zbog cijepljenja i mjera koje je uvela vlast radi pandemije korona virusa, Zagreb, rujan 2021. godine
Prosvjed zbog cijepljenja i mjera koje je uvela vlast radi pandemije korona virusa, Zagreb, rujan 2021. godine

Broj onih koji u Hrvatskoj vjeruju u razne teorije zavjere je u blagom opadanju, ali još uvijek velik broj građana vjeruje da se manipulira brojem mrtvih od korone ili da je virus proizveo farmaceutski lobi kako bi zaradio na cjepivu, jedan je od zaključaka opsežnog istraživanja predstavljenog u Zagrebu.

Gotovo 50 posto ispitanika vjeruje da se manipulira statistikom kako bi se povećalo broj umrlih od korone, pokazalo je istraživanje koje je provela nevladina udruga Gong.

Istraživanje je provedeno od 29. travnja do 17. svibnja 2022. na nacionalnom reprezentativnom uzorku od 1.401 odraslih sudionika i sudionica u dobi od 18 do 64 godine.

Preko trećinu ispitanih vjeruje da je virus namjerno proizveden i raširen od strane svjetskih moćnika ili farmaceutskog lobija, gotovo trećinu tvrdi da se govori o koroni kako bi to bio alibi za kontrolu stanovništva i ograničavanje ljudskih prava – neki su od nalaza ovog velikog terenskog istraživanja.

"Vjerovanje u teorije zavjere s početka pandemije o čipiranju preko cijepljenja i o ulozi 5G mreža su u opadanju, a komparacija sa rezultatima od prije dvije godine pokazuje da je vjerovanje u teorije zavjere generalno u blagom opadanju", dodao je voditelj istraživanja Nebojša Blanuša na predstavljanju rezultata u utorak 13. rujna u Zagrebu.

Tko su oni koji vjeruju u teorije zavjere?

"Naš je zaključak da su ljudi koji vjeruju u teorije zavjere o kovidu izrazito nepovjerljivi u znanost, slabo prakticiraju aktivno otvoreno mišljenje, slabije su znanstveno i politički pismeni, izražavaju veću nacionalnu narcisoidnost i percipiraju prije svega političke elite i medijski mainstream kao izvore fake-news. Također potprivilegirani (siromašni) više nego drugi više vjeruju u teorije zavjere", prenio je Blanuša.

Pa ako su teorije zavjere krivi odgovor na realne probleme, dodao je Blanuša, oni nam pokazuju koji su stvarni problem hrvatskog društva i što manjka.

"Treba nam pravednije društvo, treba nam mnogo bolja znanstvena pismenost, mnogo bolja medijska pismenost, ali i odgovornost, i trebaju nam politički pismeniji i angažiraniji građani", zaključio je.

Istraživačica Andrea Vranić kazala je kako rezultati pokazuju da se gotovo 80 posto onih koji vjeruju u teorije zavjere neće cijepiti, a podjednako je visoka korelacija između broja onih koji vjeruju u teorije zavjere i broja onih koji su skloni otporu u slučaju novog pooštravanja epidemioloških mjera.

"Najviše je onih koji su skloni potpisivati peticije, bilo na internetu ili uživo. To je između 50 i 60 posto osoba koje su sklone teorijama zavjere. Nešto su manji udjeli onih koji su spremni sudjelovati na nekom protestu na internetu, ili online raspravljati o nekim mjerama. Najmanje je onih koji su spremni donirati novac", pobrojala je Andrea Vranić rezultate ankete.

5G: Nauka pobija teorije zavere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

Povjerenje u obitelj, nepovjerenje u institucije

Kada se govori o povjerenju, u kontekstu epidemije korone, ispitanici su od svih institucija, osoba ili organizacija najviše povjerenja iskazali - u članove svoje obitelji.

"Međutim za sve navedene institucije, pogotovo gdje se navodi političke institucije – političke stranke, pravosuđe, javna uprava, Vlada, Sabor – tu su sve razine povjerenja katastrofalno niske", navela je istraživačica Snježana Tonković.

To, međutim, dodala je, nije novi nalaz.

"Sva društvena istraživanja zadnjih desetak godina pokazuju isto, a to je da je količina povjerenja hrvatskih građana u javne institucije izuzetno niska. A to nije ono najgore, jer ono još dodatno pada", upozorila je Tonković.

Istraživanje je realizirano u suradnji s Fakultetom političkih znanosti u Zagrebu, Sveučilištem u Dubrovniku, Faktografom, Fakultetom elektrotehnike i računarstva te suradnicima Hrvatskim novinarskim društvom (HND) i Sindikatom novinara Hrvatske (SNH).

Provedeno je u okviru multidisciplinarnog projekta "Pro-fact: Razotkrivanje COVID-19 dezinformacijskih narativa u Hrvatskoj istraživanjem, provjerom točnosti činjenica i edukacijom".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG