Dostupni linkovi

Testiranje 5G mreže uzbudilo duhove na sjeveru Crne Gore


Mnoge nevladine organizacije širom svijeta, poput crnogorskih, protive se 5G mreži

Nakon što je Telekom testirao 5G u Beranama i Bijelom polju na sjeveru Crne Gore, grupa nevladinih organizacija je izrazila protest upozoravajući javnost na moguće štetne posljedice po stanovništvo i životnu sredinu.

NVO sektor traži da nadležne institucije pojasne navode o štetnosti i negativan uticaj 5G mreže, dok u Telekomu tvrde da nikakve opasnosti nema.

Zdravko Janjušević iz nevladine organizacije "Bjelopoljski demokratski centar" kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) da se radi o tehnologiji koja je nepoznata javnosti, a da već duže vrijeme se o njoj govori u negativnom kontekstu, a predajnici su postavljeni u samom centru Bijelog Polja bez prethodnog obavještenja.

„Predajnik je postavljen u centru Bijelog Polja, gusto naseljenom, gdje su stambene jedinice, svega desetak metara. Tema je nedovoljno istražena. Znamo da su ljudi u Srbiji protestovali zbog 5G mreže, u parlamentu Slovenije se vodila diskusija o 5G mreži, Brisel nije uveo 5G mrežu“, kaže Janjušević.

Naglašava da očekuju od relevantnih stručnjaka da kažu da li je ta mreža bezbjedna.

„Ne posjedujemo dovoljno informacija, osim onih koje se mogu naći na internetu“, navodi Janjušević.

5G u Evropi

Prošle nedjelje je Crnogorski Telekom objavio da je pustio u testni rad 5G mrežu u Bijelom Polju i Beranama čime su stvoreni realni preduslovi za komercijalno puštanje u rad 5G servisa širom Crne Gore. Telekom je time postao prvi telekomunikacioni operator u Crnoj Gori koji je uspješno testirao 5G mrežu na više lokacija u Crnoj Gori u realnim uslovima, odnosno na srednjem frekvencijskom spektru, koji je u ovom trenutku dostupan korisnicima.

Ne postoji osnovan strah od 5G mreže i njene implemetacije u Crnoj Gori za ljude i životnu sredinu, kaže za Radio Slobodna Evropa Matija Otašević, portparol Telekoma Crna Gora.

„Ako ni zbog čega drugog onda zbog toga što je 5GG mreža implementirana u 24 zemlje Evropske Unije. U Dojče Telekom grupi u većini evropskih zemalja, a Telekom Crne Gore je dio Dojče Telekoma i radimo po istim standardima“, navodi Otašević.

Otašević dodaje da i evropske agencije takođe odgovaraju na slična ili ista pitanja građanima o uticaju 5G mreže na zdravlje.

NVO aktivista Zdravko Janjušević navodi više pitanja koja su nepoznata javnosti.

„Zašto su odabrani Bijelo Polje i Berane za testiranje 5G mreže, da li je urađeno sve po zakonu? Zašto građani nisu vidjeli elaborat koji je uradio Elektrotehnički fakultet? Zašto nije sprovedena javna rasprava o prisustvu 5G mreže? Zapazili smo kao nevladine organizacije da Opština Bijelo Polje, koji redovno izdaju saglasnost za postavljanje baznih stanica, nisu bili konsultovani u ovom slučaju“, kaže Janjušević.

Janjušević naglašava da NVO sektor nije protiv inovacija i primjene novih tehnologija na sjeveru Crne Gore, već za poštovanje pravnih procedura.

Na drugoj strani Matija Otašević iz Telekoma tvrdi da je sve urađeno po zakonu kada je riječ o testnoj fazi 5G mreže. On kaže da su mjerenja elektromagnetnog zračenja izradili stručnjaci sa Elektrotehničkog fakulteta i najavio da će komercijalizacija 5G mreže početi kada se stvore ostali uslovi koji zavise od Vlade Crne Gore i institucija:

„Svi parametri su pokazali da je elektromagnetno zračenje na tim lokacijama daleko ispod gornje granice. Najveće zdračenje je i dalje deset puta manje od propisane gornje granične vrijednosti. Dakle, sve je apsolutno bezbjedno.“

Otašević poručuje da je Telekom otvoren za dijalog o 5G i drugim tehnologijama, ali koji je zasnovan na provjerenim činjenicama i naučnim radovima. Naime, 5G mreža predstavlja jednu od tema koja je u fokusu teoretičara zavjere i širenja skepse od navodnih posljedica.

Zračenje i miševi

Izvršni direktor Mreže NVO sjevera Milorad Mitrović, na konferenciji za medije 5. juna je rekao da se svakodnevno može čuti o štetnosti tokom izloženosti zračenju sa baznih stanica mobilne telefonije.

"Antene i mobilne stanice niču po Crnoj Gori kao pečurke poslije kiše, ne samo na brdima nego sve više na stambenim objektima, pa imamo slučajeve da se antene montiraju i na školama, što je po nama nedopustivo", rekao je Mitrović.

5G: Nauka pobija teorije zavere
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:17 0:00

On se pozvao na rezultate istraživanja italijanskog Instituta "Ramacini" koji je objavio da su životinje koje su dugo bile izložene uobičajenim nivoima zračenja baznih stanica za mobilnu telefoniju oboljele od švanoma (vrsta raka). Studijom je bilo obuhvaćeno 2.448 laboratorijskih miševa, koji su bili izloženi zračenju bazne stanice 19 sati na dan.

"Ova Studija je jedna od mnogih koje utvrđuju, koliko niski nivoi radiofrekvencijskog zračenja mogu da uzrokuju štetne posljedice na zdravlje. Institut ističe da bežične antene poput onih na staničnim tornjevima ne smiju biti blizu domova, škola, parkova ili bolnica. Prioritet bi trebalo da bude vraćanje komunikacija koje se odvijaju posredstvom žice kako bi se smanjila potreba za bežičnim vezama", kazao je Mitrović.

Teorije zavjere 5G mreže

Istraživač Digitalnog forenzičkog centra (DFC) u Crnoj Gori Milan Jovanović podsjeća da je vijest o uginuću nekoliko stotina vrabaca usljed nevremena koje je u avgustu 2020. pogodilo Podgoricu izazvala veliki broj komentara na društvenim mrežama da je za smrt ptica odgovorna 5G mreža.

Takođe u aprilu iste godine pojavila se peticija „Protiv uvođenja 5G mreže u Crnoj Gori”, sa obrazloženjem da su se u zemljama u kojima je već instalirana 5G mreža pojavile brojne štetne posljedice. Obrazloženo je da se tokom samog testiranja 5G – u Holandiji na stotine ptica palo sa neba i uginulo, jer se koristi spektar frekvencija koje nijesu podobne ni po zdravlje ljudi, ni po zdravlje prirode.

Te teorije su demantovane i iz lokalnih udruženja za zaštitu ptica, navodi Jovanović.

„Takođe su pokrenute teorije o vezi između korona virusa i 5G mreže koje su vremenom narasle do nekih 'divljih' spekulacija. Pojedini sugerišu da 5G mreža izaziva zračenje, što zauzvrat pokreće virus. Drugi su mišljenja da je krona virus bio dimna zavjesa za postavljanje 5G tornjeva i infrastrukture, a treći polemišu da su 5G i Covid-19 dio šireg plana za depopulaciju Zemlje“, kaže Jovanović.

I svega Milan Jovanović iz DFC zaključuje da se većina ovih ideja zasniva se na dubokom bunaru zbunjenosti, zabrinutosti i neinformisanosti.

„Zbog toga je vrlo važno da operateri zajedno sa Vladom i medjima pokrenu kampanju podizanja svijesti i javne tribine o prirodi, benefitima i nedostacima 5G mreže, na bazi verifikovanih činjenica kako bi se otklonile sumnje“, konstatuje Jovanović.

Relevantne institucije, kao što su Nacionalna zdravstvena služba Engleske i Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) saopštavaju da 5G mreža nije štetna po zdravlje. Kako SZO navodi, nakon izvedenih istraživanja, nijedan štetan uticaj na zdravlje nije uzročno povezan sa izlaganjem bežičnim tehnologijama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG