Dostupni linkovi

Vladajući različito o udomljavanju od strane istospolnih parova


Ilustrativna fotografija
Ilustrativna fotografija

Prijedlog novog Zakona o udomiteljstvu prijeti da podijeli vladajuću koaliciju u Hrvatskoj. Manja stranka vladajuće koalicije – narodnjaci – nije zadovoljna što taj prijedlog i dalje onemogućuje istospolnim zajednicama da udomljuju djecu.

Vrijeme je da Hrvatska konačno uđe u 21. stoljeće, poručuje u izjavi za Radio Slobodna Europa (RSE) koordinator udruge Dugine obitelji Danijel Martinović povodom prijedloga Zakona o udomiteljstvu koji ovaj tjedan ide na drugo čitanje u Sabor.

Po postojećem zakonu životni partneri, kako se zove veza istospolnih partnera, ne mogu udomiti dijete, takvog rješenja nema ni u prijedlogu novog zakona, a oni traže da se ta mogućnost ugradi.

"Vidimo da se povećava broj djece koja su u domovima, a da se broj udomitelja smanjuje. Ministarstvo ima kampanju kojom želi proširiti udomiteljstvo na mlade visokoobrazovane parove koji žive u urbanim sredinama. Istospolni parovi koji su se do sada prijavljivali i koji su bili odbijani ispunjavaju sve te kriterije, i ne vidim u čemu bi trebao biti spor. Glavni problem je u tome što Hrvatska eto ne prati trendove u zapadnoj Europi gdje istospolni parovi češće udomljavaju djecu nego heteroseksualni."

Manja stranka vladajuće koalicije, narodnjaci liberalne orijentacije, amandmanom su zatražili da se u zakon uključi da i životni i neformalni partneri mogu udomljavati djecu. Hoće li HDZ na to pristati? Neki HDZ-ovi ministri priznali su na novinarsko pitanje da osobno – ne bi.

"Moje je mišljenje da se djeca mogu odgajati samo u obitelji, odnosno u vezi između muškarca i žene", kaže ministar zdravstva, Milan Kujundžić.

U HDZ-u žele izbjeći unutarstranački ideološki konflikt poput onoga oko Istanbulske konvencije, a predsjedniku HDZ-a i premijeru Andreju Plenkoviću su aktualno desni populisti i klerikalni fundamentalisti veća opasnost nego zbunjeni i dezorijentirani lijevi centar.

Predsjednik zastupničkog kluba oporbenih socijaldemokrata Arsen Bauk u izjavi za RSE ne očekuje da će Vlada pasti na ovom pitanju.

"Ja moram reći da se Hrvatskoj narodnoj stranci može mnogo toga zamjeriti, ali što se tiče pitanja ljudskih prava, uglavnom su bili na ispravnoj strani, pa tako i ovaj put. Mene ne čudi da je u vladajućoj većini došlo do različitih mišljenja oko prava na udomiteljstvo osoba koje žive u istospolnim zajednicama, i moram reći da ne znam koja će biti sredstva za uvjeravanje jednih ili drugih da odstupe ili korigiraju svoj stav. Ipak, ne vjerujem da će zbog ovoga pasti Vlada", riječi su Bauka.

Bauk: Vlada neće pasti na ovom pitanju
Bauk: Vlada neće pasti na ovom pitanju

HDZ uvijek može dobiti dovoljno glasova ako angažira 11 zastupnika stranke Milana Bandića, koji šalje šizofrene poruke. Dok je jučer tvrdio da je Hrvatska otvoreno društvo, i da će njegovi zastupnici glasati na tom tragu, danas kaže kako u njegovoj stranci nema demokratskog centralizma i da će svatko glasati po savjesti.

Međutim, da narodnjaci nisu usamljeni u vladajućoj većini, govori i stav zastupnika talijanske manjine i potpredsjednika Sabora Furia Radina.

"Ja sam za to da svaka obitelj – tradicionalna ili istospolna – i pojedinac koji su u stanju dati pravu ljubav djetetu budu u stanju udomljavati napuštenu djecu", ističe Radin.

Radin: Svakoj obitelji omogućiti udomljavanje djece
Radin: Svakoj obitelji omogućiti udomljavanje djece

U utorak će o ovoj temi razgovarati unutar vladajuće koalicije, a do kraja tjedna će se u Saboru obaviti drugo čitanje. Ovoga tjedna se o tome neće glasati.

Ovog tjedna se raspravlja i glasa o proračunu, a kako narodnjaci ni najopćenitije nisu prihvaćanje svojih amandmana o životnim partnerima vezali uz svoju podršku proračunu, očito je da je neki dogovor unutar vladajućih - na pomolu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG